Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie. A podpowiedział by mi ktoś co oznacza w kotle vailant kod D.018 tzn. Jest tam tryb pracy pompy Eco lub komfort. Co to da jak zmienię na komfort,bo obecnie jest Eco. ;)

Komfort to praca pompy non stop, natomiast ECO to praca przerywana tylko wtedy gdy piec pracuje oraz podczas sprawdzania temperatury w obiegu CO.

Przecież w instrukcji jest to opisane.

Wielkie dzięki Mareks77. Dopiero teraz jak wiem,że mogę wejść w ustawienia pieca to jest multum różnych opcji,ale większość ustawiona raczej fabrycznie jak był kocioł uruchomiony. Mam jeszcze problem z wodą w zasobniki, bo nijak nie wiem kiedy I ile na spaść temp.wody aby pięć zacząć grzać cwu. Czasami żona setka, że ma zimna wodę, bo jeszcze piec nie zaczął grzać w okienku czasowym. Nie wiem ile tej wody trzeba wypuścić i ile ma spaść temp.zeby pięć ja podgrzać. Mam ustawione na wodę 50st i czasami wystudza za bardzo.:rolleyes:

Wielkie dzięki Mareks77. Dopiero teraz jak wiem,że mogę wejść w ustawienia pieca to jest multum różnych opcji,ale większość ustawiona raczej fabrycznie jak był kocioł uruchomiony. Mam jeszcze problem z wodą w zasobniki, bo nijak nie wiem kiedy I ile na spaść temp.wody aby pięć zacząć grzać cwu. Czasami żona setka, że ma zimna wodę, bo jeszcze piec nie zaczął grzać w okienku czasowym. Nie wiem ile tej wody trzeba wypuścić i ile ma spaść temp.zeby pięć ja podgrzać. Mam ustawione na wodę 50st i czasami wystudza za bardzo.:rolleyes:

Czesc prawdopodobnie masz ustawione zle program czasowy podgrzewu CWU jak i rowniez histeryze zasobnika dlatego pojawia sie zimna woda :) obecnie mam kociol Wolfa wiec nie wiem jak sie ustaeia u Ciebie.Pozdrawiam

W vaillance histereza na CWU jest 7*C i nie da się jej zmienić , jak ci spadnie do 43*C to kocioł zaczyna grzać . Ja mam ustawione na 60*C strata w porównaniu z 50*C jest około ~ 2*C na 12h .

Akurat ten rozdzielacz jest w kotłowni a ta koło garażu. Z regóły w kotłowni kaloryferów się nie robi więc taka temperatura podczas startu. Woda w obiegu podłogówki ma na pewno z 20 - 21 *C bo utrzymując zadaną 22 w pomieszczeniu inna nie będzie.

Uściślając dla czepiających się temperatur w jednym trybie startuje od 21 - podgrzewa ją do powiedzmy 26*C, natomiast w trybie ciągłym wkłada tylko tyle energii aby utrzymać zadaną w pomieszczeniu czyli podłoga będzie miała powiedzmy 23 - 23,5*C

fotohobby: u mnie niestety ale podejrzewam że nietylko wskaźnik wysterowania palnika mignie na 80 - 100% w zależności kiedy elektronika zarejestruje a potem spada gwałtownie do potrzebnej.

Jeśli nie zauważasz wskaźnika to z reguły temperatura zasilania którą pokazuje piec wzrasta gwałtownie o 5*C a następnie spada o 2 - 3 *C. Ten efekt moze mieć tylko taki powód.

Myślę że to jest normalne zachowanie kotła , jak się uruchamia to tak jak pisałeś 1-15,s pokazuje na maxa. Takie zachowanie jest bardzo normalne ,dlatego jest opcja blokada palnika żeby często się nie uruchamiał i nie zjadał dużo gazu . Jak uruchamiasz samochód to tez w pierwszym momencie zjada sporo paliwa na rozruch to samo jest w kotle .

W vaillance histereza na CWU jest 7*C i nie da się jej zmienić , jak ci spadnie do 43*C to kocioł zaczyna grzać . Ja mam ustawione na 60*C strata w porównaniu z 50*C jest około ~ 2*C na 12h .

Powiem ci ,że u mnie mam przedziały 3 na grzanie po 3h-1h-3h. Woda na 50*C w zasobniku. U mnie na piecu jest ustawione moc cwu 10kw i grzanie przez max 45min do temp 70*C. Często wieczorkiem brakuje tej wody ciepłej jak dwie osoby wezmą prysznic. U mnie woda jakoś szybko się wychladza w zasobniku,ale u ciebie 2*C na 12h to superowo. A grzeje sz wodę na te 60*C w jakich przedziałach czy 24h? Może ja za krótko ma te czasy i dlatego tak szybko wychladza, a cyrkulację pompy mam ustawiona po 1 minucie 5 razy dziennie żeby pocisla wodę do kranow. A wiesz może co daje ten offset ładowania zasobnika,bo znajomy mi to przestawić, ale zerkne jutro na ile i nie wiem co ma temu służyć.

Edytowane przez Zaciszny domek

Dzisiaj dziwna sytuacja nastąpiła bo woda w zasobniku grzania była od 6do8 miał nagrzac do 50*C ,a o 10tej patrze jest 38*C. Woda była tylko do rąk pobrana. Nie nam pojęcia co jest nie tak. A propo tych ustawień to wybieg pompy ladujacej mam na 5min,a offset ladowania zasobnika 15K. Może w tym coś jest nie halo. Help..;)

Dzisiaj dziwna sytuacja nastąpiła bo woda w zasobniku grzania była od 6do8 miał nagrzac do 50*C ,a o 10tej patrze jest 38*C. Woda była tylko do rąk pobrana. Nie nam pojęcia co jest nie tak. A propo tych ustawień to wybieg pompy ladujacej mam na 5min,a offset ladowania zasobnika 15K. Może w tym coś jest nie halo. Help..;)

Mogłeś wejść w przedział czasowy z wodą o temp np 45 st i nie włączyło się grzanie.

To już było po grzaniu wody. Woda powinna się grzać jak spadnie podobno 7*C poniżej zadanej,ale spadła o 12*C i się chyba zalaczyla w przedziale,ale nie dobiła do tych 50*C. Żałuję,że nie zakupił mi instalator pieca 2funkcyjnego, to byłaby oszczędność gazu i wodę miałbym kiedy chce. Teraz to same problemy i oszczędność żadna w porównaniu z tym zasobnikiem. Jeszcze sporo czasu żeby się piec zamortyzowal,ale następny zakup na dwie funkcje.

To już było po grzaniu wody. Woda powinna się grzać jak spadnie podobno 7*C poniżej zadanej,ale spadła o 12*C i się chyba zalaczyla w przedziale,ale nie dobiła do tych 50*C. Żałuję,że nie zakupił mi instalator pieca 2funkcyjnego, to byłaby oszczędność gazu i wodę miałbym kiedy chce. Teraz to same problemy i oszczędność żadna w porównaniu z tym zasobnikiem. Jeszcze sporo czasu żeby się piec zamortyzowal,ale następny zakup na dwie funkcje.

Jeśli narzekasz na brak CWU to musisz dopasować dobrze swoje okna do czasu kiedy jesteście w domu i kiedy jest zapotrzebowanie. w szczególności okna CWU i cyrkulacji.

Piece posiadają ponoć system AQUA COMFORT więc powinno się udać coś ustawić i jej przygotowanie nie powinno.kolidować z CO.

Po to jest mądry regulator żeby obsługiwać obydwie rzeczy bez strat dla żadnej z nich

Poczytaj dobrze instrukcję obsługi i instalacji są tak przecież kody do ustawienia temperatury wody D-006 następnie maksymalna temperatura zasobnika do której on ładuje D-020, następnie ustawienie priorytetu zaworu na CO, CWU lub RÓWNOLEGLE D-035 oraz zaworu trójdrogowego także podejrzewam że za to odpowiedzialnego bo widnieje ustawienie NORMAL, RÓWNOLEGLE i CO

Powiem ci ,że u mnie mam przedziały 3 na grzanie po 3h-1h-3h. Woda na 50*C w zasobniku. U mnie na piecu jest ustawione moc cwu 10kw i grzanie przez max 45min do temp 70*C. Często wieczorkiem brakuje tej wody ciepłej jak dwie osoby wezmą prysznic. U mnie woda jakoś szybko się wychladza w zasobniku,ale u ciebie 2*C na 12h to superowo. A grzeje sz wodę na te 60*C w jakich przedziałach czy 24h? Może ja za krótko ma te czasy i dlatego tak szybko wychladza, a cyrkulację pompy mam ustawiona po 1 minucie 5 razy dziennie żeby pocisla wodę do kranow. A wiesz może co daje ten offset ładowania zasobnika,bo znajomy mi to przestawić, ale zerkne jutro na ile i nie wiem co ma temu służyć.

Zle zrozumiałeś grzanie wody do 50*C a do 60*C to różnica w stracie 2*C . Z mojego wykresu widzę godz 22:00 60*C godzina 7:00 52*C 8*C woda spadła przez ten czas bez cyrkulacji . Gdy grzejesz wodę do 50*C ta różnica będzie koło 1-2*C nie więcej czyli coś koło 7*C straty .Dlatego ja grzeję do 60*C .

Mój przedział czasowy to 6:30-12:00 i 18:30 - 24:00 w tym czasie przeważnie 3x kocioł grzeję wodę .

Offset 15K to minimum oznacza to że kocioł o 15*C cieplejszą wodą grzeje zasobnik , offset ustaw na 25K , wybieg pompy 1-2min więcej nie potrzeba .Chodzi tutaj o to że jak kocioł grzeje wodę to wymiennik jest rozgrzany i ten wybieg ma to odzyskać do układu CO 1-2 min nic więcej .Cyrkulacje masz załączoną ? sporadycznie uruchamiana cyrkulacja bardzo wychładza wodę w zasobniku na dzień dobry tracisz 5*C lepiej spuszczać zimną wodę . U mnie cyrkulacja działa tylko rano jak się idzie do pracy pózniej to już sobie mogę poczekać jak spłynie zimna woda nie spieszy mi się .

A co oznacza ten offset ładowania zasobnika? Wybieg pompy to chyba nie działa bo na zasobniku mam osobna pompę, aby tloczyła wodę do kranow ustawiona na regulatorze czasowym w gniazdku po kilka minut między okienkami.

skup się i przeczytaj co napisał uris, tam jest wszystko o co pytasz poraz wtóry