Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Montixe nie poddawaj się. W końcu to ty wiele wnosisz do dyskusji na temat w tym wątku a hejt przychodzi i odchodzi. Do tematu :od niedzieli średnia to 4m3/doba bez "dymu". Dodam bo nie mogę utworzyć stopki że to na 88m2. Victrix 12 na min. pali 0.19 m3/godz i u mnie tak jest. Dziś rano - 15 a na kotle 36.

montixe: u mnie identyczna sytuacja. u gory mam panele 8mm. Jak na dole mam na CM470 22 stopnie ( to fizycznie podchodzi mi pod 23 ) a góry mam tylko między 20,8 - 21,5. I nie moge za cholere ustawic zeby w lazience miec wiecej. Mam przeplywy ok 1l/min. Ty rozumiem masz identyczna sytuacje jak u mnie, czyli wszystko zasilane z pompy z pieca, bez zadnych dodatkowych pomp u gory, bez sprzegla etc,

jaki masz przeplyw u gory ze tak rowno Ci grzeje dół i góre?

@Maciu78

U mnie instalacja wygląda następująco. Mam sprzęgło w raz z zestawem pompowym i zaworem trójdrogowym, i ten zestaw ma swoją elektronikę sterującą, tam ustawiam osobną krzywą dla podłogówki. U mnie wszędzie jest podłogówka, ale w sypialni i pokojach na poddaszu rozstaw pętli jest co 20cm w związku z tym są tam dodatkowo grzejniki na niskie parametry, oprócz tego mam także grzejniki drabinkowe w łazienkach, kanałowe przy oknach tarasowych oraz w garażu. W pełnym sezonie grzewczym, na parterze grzejniki praktycznie nie pracują, natomiast w pokojach na poddaszu pilnują, aby temp. nie spadła poniżej 21,6*C, właśnie przy tej temp. startuje mi podłogówka, której czujnik jest na parterze. Niedogodność jest taka, że na kotle muszę utrzymywać wyższą (bardziej stromą) krzywą, ponieważ grzejniki wymagają wyższych temperatur.(podłogówka jest liczona na 38*C a grzejniki 55*C przy -20*C). Dlatego mam w planach rozdzielić układ podłogowy i poddasze dać na osobnej pompie i własnym sterownikiem i wtedy tylko niskie parametry na kotle. Przy ścianie gdzie wisi czujnik podłogówki (na parterze) na długości 1,20m pętla jest odsunięta od ściany jakeś 0,4m, po to aby nie wpływała bezpośrednio na czujnik.

Na parterze mam w większości przepływy ok 0,75 L/min (w połowie pomiędzy 0,5-1), sypialnia 2L/min, łazienka 1 L/min. Na poddaszu większość pętli ma 1 L/min, łazienka ma 2 pętle po 1,5 L/min, a pokoje mają ustawione przepływy ok 2,5 L/min.Dom (nie wliczając garażu 38m2) ma 275m2, kubatura 560m3. przy obecnych temp. w okolicach -1*C do -7, -10*C w nocy mam zużycie ok 10-11m3/24h (ok 110-120kWh) razem z CWU. temp. wszędzie cała doba ustawiona na 22*C. Tabelę zużycia z kilku lat wrzuciłem, kilka stron wcześniej.

Kocioł VICTRIX 24kW, zasobnik 200L. Ciągłą praca kotła, u mnie nie wychodzi bardziej ekonomicznie.

Tak jak wiele osób tu piszących zauważyło,też uważam, że przy pracy kotła ON/OFF lepiej grzać temp. trochę wyższą (3-5*C) i krócej, niż mniej efektywną i dłużej.

Edytowane przez montixe

Victrix X 12 2l (sonda + CARv2) + zasobnik 100l z cyrkulacją (na razie non stop, dwie osoby + bobas); dom "z widokiem" - 116m użytkowej (kubatura 490m3); temp zadana to 21,6st. C; 100% podłogówka; jest też WM. To nasz pierwszy sezon i jeszcze nie do końca dogadujemy się z kotłem. Z styczeń średnio 7,2 m3 na dobę. Przy -18 nocą zużycie sięgało 10m3 na dobę.

Mario

Z mojej perspektywy:

U mnie z 30 stopni zasilania non-stop temperatura w pomieszczeniu ustawi się na poziomie 23 stopni - to jest trochę za wysoko.

Puszczę niżej zasilanie, wiadomo jest chłodniej, ale posadzka ciepła w dotyku jest gdy dajesz więcej jak 30 (32 +).

Czyli żeby mieć standardowe temperaturę 20 - 21 stopni to w podłogę musi iść poniżej standardowego odczuwania ciepła bo się ugotujesz ...

Komfort przy grzaniu non-stop u mnie polega na tym, że podłoga, przy dobrze ustawionych przepływach, jest równomiernie rozgrzana, nie ma tak, że gdzieś po brzegu np. pod tarasem się wychładza szybciej.

Za ostatnia dobe 5,4m3 co +cwu. od niedzieli jade na termostacie z oknami czasowymi. temp zadana w pomieszczeniu 23stopnie, na zewnatrz od 4 do 7stopni. ale nie ukrywam ze komfort przy 22stopniach z grzejaca posadzka jest stanowczo lepszy niz przy 22,7 z wystygnieta...

U mnie za ostatnią dobę bodajże 6,2m3 z cwu i gotowaniem. Ja też jadę na oknach czasowych - dokładnie 2-óch, tylko nie do końca są to okna czasowe, bo jednak steruje nimi mimo wszystko termostat, tzn., temperaturę komfortu ustawiam na tyle wysoko, że kocioł raczej się włączy (no chyba, że przez cały dzionek np. świeciłoby słoneczko to już może być różnie). Najbardziej zależało mi na ciepłej posadzce jak rano wstaję i to mam.

Maciu78, u mnie temperatura kręci się w okolicach 21,5-22 i jest to w sam raz, a nawet troszkę mniej to też dobrze jest. Powiem, że przez weekend mieliśmy gości i w chałupie zrobiło się w okolicach 23st. (głównie ze względu na zyski bytowe), co ku mojemu zaskoczeniu nie spasowało mojej połówce, a uchodzi ona za niezłego zmarzlaka. Tak, że każdy grzeje jak mu pasuje i tyle.

RadziejS

Przypomnij proszę jak grzejesz - on/off czy non-stop ?

Jakie temperatury zasilania praktykujesz ?

Grzeję non stop. Można powiedzieć, że zapomniałem o tym, że mam kocioł.

Mam ustawioną temp. zadaną na 21 lub 20 (zależnie od pory dnia) i w zasadzie tego nie zmieniam. Programatora dotykam tylko sporadycznie, gdy np. tak jak teraz przychodzi ocieplenie na zewnątrz i w domu pomimo 20 stopni jest jakoś chłodno. Wtedy nastawiam sterownik na temperaturę wyższą (bez znaczenia 22 czy 24), tylko po to, żeby kocioł zaczął pracować i poszło zasilanie. Mój sterownik bowiem, działa tak, że gdy na dworze ciepło, w domu np. 20 (przy 21 temp. zadanej), to i tak nie włącza kotła. Trzeba sztucznie podnieść temp. zadaną na jakiś czas, żeby zmusić kocioł do załączenia.

Nie wnikam w to jaka jest temperatura zasilania. Interesowało mnie tylko jaka była maksymalna, przy największych mrozach tej zimy. I było to 37 st na zasilaniu przy -16 st. na zewnątrz.

Mam ustawioną temp. zadaną na 21 lub 20 (zależnie od pory dnia) i w zasadzie tego nie zmieniam. Programatora dotykam tylko sporadycznie, gdy np. tak jak teraz przychodzi ocieplenie na zewnątrz i w domu pomimo 20 stopni jest jakoś chłodno. Wtedy nastawiam sterownik na temperaturę wyższą (bez znaczenia 22 czy 24), tylko po to, żeby kocioł zaczął pracować i poszło zasilanie. Mój sterownik bowiem, działa tak, że gdy na dworze ciepło, w domu np. 20 (przy 21 temp. zadanej), to i tak nie włącza kotła. Trzeba sztucznie podnieść temp. zadaną na jakiś czas, żeby zmusić kocioł do załączenia.

Nie wnikam w to jaka jest temperatura zasilania. Interesowało mnie tylko jaka była maksymalna, przy największych mrozach tej zimy. I było to 37 st na zasilaniu przy -16 st. na zewnątrz.

to chyba jednak nie jest praca ciagla...

skoro masz 2rozne temp to znaczy ze masz okna czasowe. i jest to najzwyklejsze on/off

Standard, na dworze cieplej, w chałupie zimniej. Pracujesz w oparciu o KG i termostat (regulator) zapewne? Spada Ci temp. zasilania i kocioł nie dobija do zadanej. Masz 2 wyjścia, a w zasadzie 3. Przejść tylko i wyłącznie na termostat z odpowiednio dobraną temp. zasilania, pozostać na KG i termostacie, ale ustawić minimalną temperaturę zasilania, lub ręcznie zapodawać jak teraz.

A czy przy temperaturze zasilania 37c grzejniki macie ciepłe? Ja ma sterowanie pokojowe i jak na MCR3 ustawie zasilanie na 40 stopni to grzejniki są delikatnie ciepłe a temperatura w domu z 20.5 na 21 wzrasta ok 2 godzin.Dlatego ustawiam 50 st,kocioł wlącza się na pół godziny dogrzewa i wyłącza.Zużycie gazu przy -10 dzień,-18 w nocy 13m3,wczorajsza doba -2c w nocy,dzien 2c 7m3.130m2 ogrzewane w tym 70m2 podłogówki,sterownik pokojowy.

. Powiem, że przez weekend mieliśmy gości i w chałupie zrobiło się w okolicach 23st. (głównie ze względu na zyski bytowe), co ku mojemu zaskoczeniu nie spasowało mojej połówce, a uchodzi ona za niezłego zmarzlaka. Tak, że każdy grzeje jak mu pasuje i tyle.

Muszę powiedzieć że fajnie macie. U mnie dzisiaj w domu (salon-kuchnia-jadalnia) 23,5oC i moja połówka owinęła się kocykiem. Bo jakoś zimnem ciągnie-mówi. Ja oczywiście t-shirt i gołe stopy. W sypialni też przeżywam lekkie katusze. Ale cóż, trzeba trochę ustępstw z obu stron-kompromisów jeśli nie umiemy żyć przedzieleni ścianą działową.

A czy przy temperaturze zasilania 37c grzejniki macie ciepłe? Ja ma sterowanie pokojowe i jak na MCR3 ustawie zasilanie na 40 stopni to grzejniki są delikatnie ciepłe a temperatura w domu z 20.5 na 21 wzrasta ok 2 godzin.Dlatego ustawiam 50 st,kocioł wlącza się na pół godziny dogrzewa i wyłącza.Zużycie gazu przy -10 dzień,-18 w nocy 13m3,wczorajsza doba -2c w nocy,dzien 2c 7m3.130m2 ogrzewane w tym 70m2 podłogówki,sterownik pokojowy.

U mnie przy 40 stopniach są całe ciepłe. Ja mam ok 60 m2 podłogówki i 6 grzejników. W mrozy do-18 szło mi troszkę ponad 6m3 a dzisiaj np przy 6 na plusie 3,5m3. Temp mam ustawione na 22 a w nocy 21. A ile ty masz grzejników 45???

Standard, na dworze cieplej, w chałupie zimniej. Pracujesz w oparciu o KG i termostat (regulator) zapewne? Spada Ci temp. zasilania i kocioł nie dobija do zadanej. Masz 2 wyjścia, a w zasadzie 3. Przejść tylko i wyłącznie na termostat z odpowiednio dobraną temp. zasilania, pozostać na KG i termostacie, ale ustawić minimalną temperaturę zasilania, lub ręcznie zapodawać jak teraz.

Mario430: Próbowałeś ustawiać na CM470 minimalną temperaturę dla np. podłogówki.

Czy to faktycznie działa i temperatura nie spada poniżej ustalonego minimum.

Odnośnie zużycia przy pracy ciągłej to jakoś do mnie nie przemawia ze odpowiada za to minimalna kotła.

Jeśli do utrzymania 21*C w domu, minimalna 4,2kW wystarcza i nie jest ona za wysoka bo kocioł się nie wyłącza to przy kotle z minimalną np. 1,5kW myślisz że będzie on pracował z tą najniższą mocą .

Edytowane przez Mareks77