Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

typ stropu teriva plus styropian 15cm razem około 50cm z wylewką... na struchu mam duzo gratów i nie wiem własnie jak to ogarnąć...

Styropian (15cm) klejony do podłogi na strychu, na tym podłoga z płyt OSB.

Tylko,ze to jakieś 4000zł inwestycji, oszczędność 300-350zł.

Można też machnąć ręką i żyć. Jak napisał Adam626 wielkiej tragedii nie ma.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co Ci w moim projekcie nie pasowało? Metraż jest taki jak podałem. Nad ogrzewaniem garażu cały czas się zastanawiam. Chyba zainstaluję grzejnik (w razie czego), zawsze można będzie go włączyć. Zamówiłem najcieplejszą bramę Krispol, 60 mm grubości panelu. Na posadzce garażu chcę mieć kostkę brukową połączoną z wjazdem od bramy posesji. Nad pogodówką też się zastanawiam, bo salon mam od północy i ewentualne zyski ciepła ze słońca raczej nie wchodzą w grę. Na początku spróbuję na sterowniku pokojowym a jak się nie uda dokupię pogodowy. Ogólnie nie lubimy z rodziną nadmiaru słońca. Zamówiłem klimę typu split, będzie chłodziła salon i hol. Z rolet zewnętrznych też zrezygnowaliśmy na rzecz wewnętrznych rolet rzymskich.Pozdrawiam.

Wszystko mi w twoim projekcie pasuje, piękny domek :) źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że powierzchnia grzana u Ciebie to nie jak pisałeś 170m2 po podłodze tylko 200m2 o ile ogrzewasz garaż. No właśnie o ile. Bo ja mam 155m2 ale z ogrzewanym garażem po podłodze. W garażu mam termostat ustawiony na 10 stopni celsjusza. Te powierzchnie to odnośnie zużycia gazu porównuje.

U mnie z obserwacji zużycie dobowe zależnie od temperatury zewnętrznej (wewnątrz zawsze 21,3 zadana) +CWU+cyrkulacja 24h:

+10stopni - około 4-5m3

0 stopni- około 8m3

-13stopni- największy jak dotąd mróz 12m3

Właśnie mam pytanie do starych forumowych wyjadaczy odnośnie cyrkulacji CWU. Tak się zastanawiam w sezonie grzewczym to moim zdaniem żadne straty z tytułu wychładzania CWU bo przecież ciepło zostaje w domu. Rożnica może tylko taka, że podgrzana woda w CWU wyższą temperaturą niż CO także z kondesacji nie ma zysku. Ale to groszowe sprawy chyba. No i pompka za darmo nie chodzi ;)

Zasadniczo tak jak piszesz, chyba ze masz rury CWU położone na chudziaku to grzejesz grunt pod domem.

Zreszta tak jak i kuchenka gazowa - jak ktos ma kuchenke na gaz to poswiecony na to gaz w całosci ogrzewa dom i to z niespotykaną sprawnością, pewnie ze 110%

Mam na chudziaku,czyli straty są. Na chudziaku dwa obwody, jeden 3 metry drugi z 8 metrów. Nie pomyślałem o tym. Ale na pocieszenie z posadzki atakuje mnie 46 stopni a nie 4 ;)

witam mam domek parterowy 160m2 uzytkowe 145m2, w uzytkowym mam 9 grzejników i 70m2 podłogówki,(wszystko podłączone w 1 obieg) sterownik fw200, regulator pogodowy, ustawiona temp od 6;00 do 22;00 21stopni a w nocy 20st, (rzeczywista na pogodówce 0.5st wiecej) ciepła woda od 18;00 do 22;00 46st, pobór w duze mrozy -16, -10 wynosił od 9-10m3 gazu a teraz przy temp dodatniej około 3stopni wynosi 7.5m2 na dobe, wydaje mi sie ze to troche za duzo jak czytam tu ze pobiera wam od 3m3 do 5m3 szok :o zaznacze ze u mnie to bez gotowania... tylko grzanie i ciepła woda, cały czas zastanawiam sie czy mam piec dobrze ustawiony junkers ceptur zsb22-3c zaczął sie drugi rok grzania w tamtym roku zapłaciłam około 4tys za gaz + ciepła woda... czy to nie za duzo??? teraz od ostatniego odczytu 17grudnia do dzis spalił 352m3 czy to nie za duzo? na taki mały domek? w podłodze 10cm na scianach 15cm i strop 15 cm styropianu..

Ile osób korzysta z C.W.U.?

Zrób, co możesz bezkosztowo, czyli:

1/bierz drabinkę;

2/ połóż na jej półeczce instrukcję aby mieć ją pod nosem :p

3/ otwierasz ją na str 28 :yes: i czytasz ją dokładnie;

4/ naciskasz "przycisk serwisowy" aż się zaświeci;

5/ patrzysz, a tu wyskakuje właśnie znak mocy kotła, masz go przed oczyma CYTUJĘ:

▶ Przycisk serwisowy naciskać tak długo, aż się zaświeci.

Na wyświetlaczu pojawi się np. 1.A. (pierwszy poziom serwisowy).

▶ Nacisnąć KRÓTKO "przycisk kominiarza" i zwolnić go.

"Przycisk kominiarza" świeci się i wyświetlacz wskazuje symbol TEJ wybranej funkcji serwisowej.

POKAZUJE SIĘ prawdopodobnie symbol UO tzn, że masz moc ustawioną fabrycznie. Jeśli masz inaczej, tzn, że serwisant tu zmieniał.

Otwierasz teraz instrukcję na str 50!!. Weź sobie na ciepłe zimowe dni -nastawę nr 50 :yes:

Ustawianie wartości

▶ Naciskać przycisk "blokadę przycisków" lub "przycisk eco", (CZYLI BIEGASZ W GÓRĘ LUB DÓŁ WARTOŚCI) aż wskazana zostanie wartość funkcji serwisowej -cyferka.

▶ Wpisać wartość na karteczce!! aby potem pamiętać i obserwować pracę kotła......

Zapisanie TEJ wartości w pamięci

▶ Nacisnąć przycisk kominiarza , aż wyświetlacz wskaże cuś takiego [ ].

Nie martw się, nic się nie stanie jak zapiszesz tę wartość [ ] !!

A potem możesz sobie popatrzeć na nastawione wartości, naciskasz "kominiarza" aby daną wartość otworzyć i wycofujesz się z niej znowu KRÓTKO NACISKASZ KOMINIARZA, tylko sobie je zapisuj aby potem w spokoju popatrzeć w notatkach co serwisant Ci ustawił...

Jeśli sobie radzisz ze sterownikiem to tu jest łatwiej :D

Powodzenia

Edytowane przez GraMar

Ile osób korzysta z C.W.U.?

Zrób, co możesz bezkosztowo, czyli:

1/bierz drabinkę;

2/ połóż na jej półeczce instrukcję aby mieć ją pod nosem :p

3/ otwierasz ją na str 28 :yes: i czytasz ją dokładnie;

4/ naciskasz przycisk serwisowy aż się zaświeci;

5/ patrzysz, a tu wyskakuje właśnie znak mocy kotła, masz go przed oczyma CYTUJĘ:

▶ Przycisk serwisowy naciskać tak długo, aż się zaświeci.

Na wyświetlaczu pojawi się np. 1.A. (pierwszy poziom serwisowy).

▶ Nacisnąć KRÓTKO przycisk kominiarza i zwolnić go.

Przycisk kominiarza świeci się i wyświetlacz wskazuje symbol TEJ wybranej funkcji serwisowej.

POKAZUJE SIĘ prawdopodobnie symbol UO tzn, że masz moc ustawioną fabrycznie. Jeśli masz inaczej, tzn, że serwisant tu zmieniał.

Otwierasz teraz instrukcję na str 50!!. Weź sobie na ciepłe zimowe dni -na nr 50 :yes:

Ustawianie wartości

▶ Naciskać blokadę przycisków lub przycisk eco, (CZYLI BIEGASZ W GÓRĘ LUB DÓŁ WARTOŚCI) aż wskazana zostanie wartość funkcji serwisowej.

▶ Wpisać wartość na karteczce!! aby potem pamiętać i obserwować pracę kotła......

Zapisanie TEJ wartości w pamięci

▶ Nacisnąć przycisk kominiarza , aż wyświetlacz wskaże cuś takiego [ ].

Nie martw się, nic się nie stanie jak zapiszesz tę wartość [ ] !!

A potem możesz sobie popatrzeć na nastawione wartości, naciskasz kominiarza aby daną wartość otworzyć i wycofujesz się z niej znowu KRÓTKO NACISKASZ KOMINIARZA, tylko sobie je zapisuj aby potem w spokoju popatrzeć w notatkach co serwisant Ci ustawił...

Jeśli sobie radzisz ze sterownikiem to tu jest łatwiej :D

Powodzenia

dzieki właśnie tego potrzebowałam... zobaczymy

dzieki właśnie tego potrzebowałam... zobaczymy

Jeśli będzie taktował, to zrób po dobie obserwacji nastawę najmniejszą w Twoim modelu kotła.- nr 43,

Pytałam o zapotrzebowanie na c.w.u., tu następna nastawa-symbol 1.b -to str 30 instrukcji.

Może weź sobie moc na c.w.u. jaką ja mam maxymalną fabryczną, czyli u Ciebie nastawę nr 70.

W swoich ustawieniach zrobiłam moją c.w.u. minimalną,bo nikt na razie nie mieszka.

typ stropu teriva plus styropian 15cm razem około 50cm z wylewką... na struchu mam duzo gratów i nie wiem własnie jak to ogarnąć...

15 cm na stropie TERIVA to nie jest źle.

Napisz jakie pustaki, keramzytowe czy ceramika i ile mają otworów.

Jeśli poza tym między krokwiami nic już nie ma to radzę wsadzić tam warstwę na grubość krokwii wraz z folią.

Jeśli już coś tam jest ocieplone to za wiele oszczędności nie uzyskasz........można położyć na podłogę ale wtedy aby coś na strychu składować należało by zrobić coś w formie legarów z wełną i na to płyty OSB ale chyba nie warto

15 cm na stropie TERIVA to nie jest źle.

Napisz jakie pustaki, keramzytowe czy ceramika i ile mają otworów.

Jeśli poza tym między krokwiami nic już nie ma to radzę wsadzić tam warstwę na grubość krokwii wraz z folią.

Jeśli już coś tam jest ocieplone to za wiele oszczędności nie uzyskasz........można położyć na podłogę ale wtedy aby coś na strychu składować należało by zrobić coś w formie legarów z wełną i na to płyty OSB ale chyba nie warto

kermazytowe, wiem ze niby jakies lepsze z duza iloscią dziur bo sama widziałam...

miedzy krokwiami nic nie ma..

kermazytowe, wiem ze niby jakies lepsze z duza iloscią dziur bo sama widziałam...

miedzy krokwiami nic nie ma..

Keramzyt jest OK.

Dużo otworów oznacza ze cieplejsze ale żelbeowe belki tak czy owak powodują mostki.

Jeżeli pomiędzy krokwiami brak jest ocieplenia to proponuję uzupełnić pomiędzy nimi wełną a na to dać folię.

Wełna strasznie pyli i gryzie na gołą skórę więc z uwagi na to ze podczas prac trzeba się ubrać zima to dobry okres na te prace.

Nawet nie będziesz musiała za bardzo ruszać tej swojej graciarni.

Temperaturę CWU spokojnie mozesz zmniejszyć do 16 - 18kW czyli parametr o którym wspomina GarMar ustaw na ok 88.

Mam tak u siebie i to w zależności od wielkości zbiornika chyba optymalne.

Edytowane przez Mareks77

Keramzyt jest OK.

Dużo otworów oznacza ze cieplejsze ale żelbeowe belki tak czy owak powodują mostki.

Jeżeli pomiędzy krokwiami brak jest ocieplenia to proponuję uzupełnić pomiędzy nimi wełną a na to dać folię.

Wełna strasznie pyli i gryzie na gołą skórę więc z uwagi na to ze podczas prac trzeba się ubrać zima to dobry okres na te prace.

Nawet nie będziesz musiała za bardzo ruszać tej swojej graciarni

Kupiłam Ursę 0,045 w Obi, po 6 zł/mkw- jest bardzo w porządku, nie kłuje i nie pyli. Na murłaty może być i między krokwie nad murłatami- bo to strych.

https://www.obi.pl/decom/product/Ursa_We%C5%82na_Standard_45_150_mm_6_m2/5717855

Przybieram się do ocieplenia murłat, jak pies do jeża :D

Kupiłam Ursę 0,045 w Obi, po 6 zł/mkw- jest bardzo w porządku, nie kłuje i nie pyli. Na murłaty może być i między krokwie nad murłatami- bo to strych.

https://www.obi.pl/decom/product/Ursa_We%C5%82na_Standard_45_150_mm_6_m2/5717855

Przybieram się do ocieplenia murłat, jak pies do jeża :D

Kup sobie jeszcze 2 motki grubszego sznurka do podtrzymywania wełny pomiędzy krokwiami i przypinaj go zszywkami tapicerskimi.

Wełna jest z opisu szklana więc lepiej pomyśl o maseczce , goglach i rękawicach.

Jak się chce sprzedać to każda nie pyli.

U mnie wełna skalna Rockwool i pyliła tylko może mniej gryzła niż szklana.

Kup sobie jeszcze 2 motki grubszego sznurka do podtrzymywania wełny pomiędzy krokwiami i przypinaj go zszywkami tapicerskimi.

Wełna jest z opisu szklana więc lepiej pomyśl o maseczce , goglach i rękawicach.

Jak się chce sprzedać to każda nie pyli.

U mnie wełna skalna Rockwool i pyliła tylko może mniej gryzła niż szklana.

dzieki, kupie.

juz ja rozkładałam otulajac brame garazowa i dlatego wiem jaka jest...:p

Wszystko mi w twoim projekcie pasuje, piękny domek :) źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że powierzchnia grzana u Ciebie to nie jak pisałeś 170m2 po podłodze tylko 200m2 o ile ogrzewasz garaż. No właśnie o ile. Bo ja mam 155m2 ale z ogrzewanym garażem po podłodze. W garażu mam termostat ustawiony na 10 stopni celsjusza. Te powierzchnie to odnośnie zużycia gazu porównuje.

U mnie z obserwacji zużycie dobowe zależnie od temperatury zewnętrznej (wewnątrz zawsze 21,3 zadana) +CWU+cyrkulacja 24h:

+10stopni - około 4-5m3

0 stopni- około 8m3

-13stopni- największy jak dotąd mróz 12m3

Właśnie mam pytanie do starych forumowych wyjadaczy odnośnie cyrkulacji CWU. Tak się zastanawiam w sezonie grzewczym to moim zdaniem żadne straty z tytułu wychładzania CWU bo przecież ciepło zostaje w domu. Rożnica może tylko taka, że podgrzana woda w CWU wyższą temperaturą niż CO także z kondesacji nie ma zysku. Ale to groszowe sprawy chyba. No i pompka za darmo nie chodzi ;)

Ciepło może i zostaje w domu, ale stygnącą w układzie wodę trzeba podgrzać. Wtedy następuje dodatkowe zużycie gazu.