Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jacek.zoo: Prawdopodobnie jest jeszcze inaczej i nie jest aż tak źle

http://www.piec24.pl/_ftp/Viessmann/instrukcja_Vitodens_100W.pdf

Jeśli Vitodens 100W WB1-C to twój kocioł to na stronie 56 jest mozliwość ustawienia 7 gotowych krzywych grzewczych w zależności od których piec dobiera zasilanie względem temperatury zewnętrznej.

[ATTACH=CONFIG]348713[/ATTACH]

Wszystko przestawia się odpowiednim pokrętłem.

Jesli masz kocioł Vitodens 100W WB1B to :

http://www.technitech.pl/technika/kotly_gazowe/vitodens100w/IMIS%20Vitodens%20100-W%20WB1B%209-35kW%20(02,2008).pdf

i trochę ubozsza wersja ustawień:

[ATTACH=CONFIG]348715[/ATTACH]

Tylko nie wiem gdzie sprawdzic ktora mam wersje :) na piecu sa tylko kody kreskowe, w papierach tez nie moge znalezc.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jacek.zoo: Prawdopodobnie jest jeszcze inaczej i nie jest aż tak źle

http://www.piec24.pl/_ftp/Viessmann/instrukcja_Vitodens_100W.pdf

Jeśli Vitodens 100W WB1-C to twój kocioł to na stronie 56 jest mozliwość ustawienia 7 gotowych krzywych grzewczych w zależności od których piec dobiera zasilanie względem temperatury zewnętrznej.

[ATTACH=CONFIG]348713[/ATTACH]

Wszystko przestawia się odpowiednim pokrętłem.

Jesli masz kocioł Vitodens 100W WB1B to :

http://www.technitech.pl/technika/kotly_gazowe/vitodens100w/IMIS%20Vitodens%20100-W%20WB1B%209-35kW%20(02,2008).pdf

i trochę ubozsza wersja ustawień:

[ATTACH=CONFIG]348715[/ATTACH]

znalazłem w karcie gwarancyjnej, mam 100-w b1ha, w necie znalazłem instrukcje, i wg schematu mam ta bardziej rozbudowana KG, w takim wypadku sadzisz ze uda mi sie dopasowac do domu i bedzie to działało? tylko zostaje jeszcze czy da sie pokojowy podlaczyc zebym przy paleniu w kominku nie musial wylaczac pieca

Masz rację:

Co do regulatora pokojowego to musisz poszukać w necie lub skontaktować się bezpośrednio z konsultantem Viessmana.

Jest on na tym forum ale jakoś nie kwapi się napisać i nas znaleźć ale skoro góra nie pzryszła do Machometa to my jego znaleźliśmy i odzywał się ostatnio na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232370-Tematy-o-pompach-ciep%C5%82a-i-paleniu-w%C4%99glem-osobne-dzia%C5%82y!!!!/page2

Napisz bezpośrednio do niego lub kliknij na niego prawym klawiszem wtedy masz wybór pokazania wątków w których się odzywał.

Odnośnie regulatora to skoro nazywa się regulator pokojowy to musi być jako dodatkowy moduł i w instrukcji pieca na schematach są wyszczególnione do jakich złącz mozna je wpinać.

Prawdopodobnie będzie to jeden z 3 typów Vitorol 100, i można do tego chyba mieć komunikację bezprzewodową.

Na pewno wtedy musisz się zaopatrzyć w czujnik zewnętrzny do regulacji pogodowej, oraz poprowadzić kabel pomiędzy piecem a miejscem w pomieszczeniu w którym chcesz mieć regulację.

W każdym razie do ogrzewania podłogowego pogodówka jest nieodzowna i na pewno poprawi twój komfort.

Edytowane przez Mareks77

Masz rację:

Co do regulatora pokojowego to musisz poszukać w necie lub skontaktować się bezpośrednio z konsultantem Viessmana.

Jest on na tym forum ale jakoś nie kwapi się napisać i nas znaleźć ale skoro góra nie pzryszła do Machometa to my jego znaleźliśmy i odzywał się ostatnio na:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232370-Tematy-o-pompach-ciep%C5%82a-i-paleniu-w%C4%99glem-osobne-dzia%C5%82y!!!!/page2

Napisz bezpośrednio do niego lub kliknij na niego prawym klawiszem wtedy masz wybór pokazania wątków w których się odzywał.

Odnośnie regulatora to skoro nazywa się regulator pokojowy to musi być jako dodatkowy moduł i w instrukcji pieca na schematach są wyszczególnione do jakich złącz mozna je wpinać.

Prawdopodobnie będzie to jeden z 3 typów Vitorol 100, i można do tego chyba mieć komunikację bezprzewodową.

Na pewno wtedy musisz się zaopatrzyć w czujnik zewnętrzny do regulacji pogodowej, oraz poprowadzić kabel pomiędzy piecem a miejscem w pomieszczeniu w którym chcesz mieć regulację.

W każdym razie do ogrzewania podłogowego pogodówka jest nieodzowna i na pewno poprawi twój komfort.

Do pokojowego mam kabel, bo teraz jest podlaczony, zwykly auraton ale dziala. Do pogodowki pociagnac to nie problem. Napisze na maila serwisowego viessmanna bo tam gdzie piec kupowalem to sami do konca nie wiedza jak to ma byc podlaczone :/

No to moj podobnie, dalem 5 z zasobnikiem 100l. Sterownik to zobacze ile jak mi odpisza jaki

No tak, tylko pisaleś coś o 300zł za czujkę zewnętrzną.

Poza tym sterownik Immergasa jest znacznie bardziej rozbudowany (CWU i instalacja solarna).

Do tego lepsza modulacja mocy i 5 lat gwarancji..

Serio, jak ktoś tylko pisze o planowanym kotle Viessmana, to zawsze piszę, żeby dwa razy policzył. Niech będzie Junkers, czy Buderus, jeśli ktoś chce mieć niemiecko brzmiącą nazwę, ale Viessman wyjątkowo zdziera....

Poza tym sterownik Immergasa jest znacznie bardziej rozbudowany (CWU i instalacja solarna).

Serio, jak ktoś tylko pisze o planowanym kotle Viessmana, to zawsze piszę, żeby dwa razy policzył. Niech będzie Junkers, czy Buderus, jeśli ktoś chce mieć niemiecko brzmiącą nazwę, ale Viessman wyjątkowo zdziera....

Jakbym ją teraz miał kupować taki kocioł to bralbym immergasa za cenę i duża modulację właśnie.

Troche zle wybralem, ale trudno, zawsze moglem trafic gorzej :) napisalem do dorarcy technicznego na wroclaw i zobacze co odpisze, o ile w ogole bo z tskimi roznie bywa

Masz rację:

Wiec tak, odpisali mi z viessmanna, wszystkie kotly 100-w niezaleznie od wersji maja jedna krzywa i reguluje sie tylko jej poziom. Mozna podlsczyc jednoczesnie pogodynke i termostat pokojowy. Czekam jeszcze na info konkretnie ktory czujnik potrzebuje czy musze kiec dodatkowo jakis sterownik

No nic.... nie wiem jak się ma instrukcja którą obaj znaleźliśmy do informacji Viessmana ale niech im będzie.

Jedna KG czy 7 tak czy inaczej przy podłogówce regulacja pogodowa wniesie tylko korzyści.

http://wentylacja.com.pl/att/article/TopInfo-Vitodens-100-W-Promocja-2011-07-4293.pdf

Przejrzyj podesłaną reklamówkę i przeanalizuj dokładnie co ci zaproponują.

Ceny zastraszające ale to był 2011 więc dzisiaj chyba już tak nie jest

Edytowane przez Mareks77

No nic.... nie wiem jak się ma instrukcja którą obaj znaleźliśmy do informacji Viessmana ale niech im będzie.

Jedna KG czy 7 tak czy inaczej przy podłogówce regulacja pogodowa wniesie tylko korzyści

Tzn ja mam podlogowke w lazienkach, kuchni, kotlowni i wiatrolapie, reszta grzejniki. Jak mialem ustawione na ciagla prace przy niskim parametrze to wcale mniej gazu nie zuzyl niz j

ak byl na termostacie i na wyzszym parametrze i wlaczal sie jak temp spadla. Z viessmanna tez mi nie potrafil tego wyjasnic ale napisal ze jest korzystniej :) i mozna podlaczyc termostat z pogodowka, termostat reguluje wlacz wylacz a pogodowka przy opcja wlacz temp zasilania. A co do tych instrukcji to wydaje mi sie ze to jest ta sama kg tylko na jednym rysunku narysowana w 7 poziomach a na innym w trzech. Bo pokretlem reguluje jej poziom

ak byl na termostacie i na wyzszym parametrze i wlaczal sie jak temp spadla. Z viessmanna tez mi nie potrafil tego wyjasnic ale napisal ze jest korzystniej :) i mozna podlaczyc termostat z pogodowka, termostat reguluje wlacz wylacz a pogodowka przy opcja wlacz temp zasilania. A co do tych instrukcji to wydaje mi sie ze to jest ta sama kg tylko na jednym rysunku narysowana w 7 poziomach a na innym w trzech. Bo pokretlem reguluje jej poziom

Nie wiem.....

Ich wygląd faktycznie przypomina bardziej regulację poziomu i odchylenia ale samo to że będzie różna temperatura zasilania instalacji zależna od temperatury zewnętrznej może być korzystniejsze ze względu na zyski kondensacyjne.

Podłogówka w kotłowni !!!

Jeśli ten piec o którym mówicie (viessman vitodens 100) ma minimalną moc około 6kw a maksymalną 19kw to w sumie nie dziwię się, że ma jedną krzywą grzewczą po co mu więcej skoro te 6kw to i tak będzie zawsze za dużo i będzie się włączał na chwilkę i zaraz wyłączał w każdym nowym domu. To o jakiej krzywej grzewczej tu może być mowa?

Nie wiem.....

Ich wygląd faktycznie przypomina bardziej regulację poziomu i odchylenia ale samo to że będzie różna temperatura zasilania instalacji zależna od temperatury zewnętrznej może być korzystniejsze ze względu na zyski kondensacyjne.

Podłogówka w kotłowni !!!

Tzn szumnie nazwane kotlownia, raz ze caly osprzet kotlowni to tylko piec z zasobnikiem a dwa ze w tej kotlowni jest pralnia z prasowalnia. Rurki puscilem bo zaden to koszt a pozniej bym nie dolozyl. Teraz ten obieg jest calkiem zamkniety, i tak jest bardzo cieplo od pieca, rurek i rozdzielaczy.

Druga sprawa z tymi zyskami, jakos tak bardziej przekonuje sie ze to gadanie marketingowe, moze w porownaniu do zwyklego pieca z otwarta komora to jest roznica, ale czy ustawi sie zasilanie na 30st czy 60st to nie ma roznicy.