Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to moj podobnie, dalem 5 z zasobnikiem 100l. Sterownik to zobacze ile jak mi odpisza jaki

Zestaw VICTRIX 12kW ECO PLUS 100 + regulator pokojowy REMOTO V2 + sonda zewnętrzna -razem 4.900

Zużycie okresowe od początku sezonu (C.W.U. + C.O. + gotowanie):

2016.01.16 - 2016.02.17 90 m3

2015.12.31 - 2016.01.16 50 m3

2015.12.20 - 2015.12.31 35 m3

2015.11.06 - 2015.12.20 80 m3

Edytowane przez Wykona

u mnie troche wiecej niz u Ciebie funky, ale podobne parametry. No ogolnie czlowiek chce jakos zredukowac poziom, ale tez sie jakos tak za bardzo nie da. Przezciez tez nie sztuka na wszystkim oszczedzac, bo wteduy czlowiek nie bedzie mial w ogole zadnej radosci z zycia

Nie raz już mnie oskarżano (nie piszę o twoim poście)że palę dla oszczędności .A ja uważam że zwrot "ognisko domowe" jest nie przypadkowy i bez ognia w kozie jesień i zima bardziej daje w kość.Jak widać oszczędność też jest spora.

Nie raz już mnie oskarżano (nie piszę o twoim poście)że palę dla oszczędności .A ja uważam że zwrot "ognisko domowe" jest nie przypadkowy i bez ognia w kozie jesień i zima bardziej daje w kość.Jak widać oszczędność też jest spora.

No ale jak przyjmiemy cenę na mp buku 170złx7mp=1190zł co odpowiada cenie 595m3 GZ50 i dodamy te 500m3 zużytego gazu to wychodzi, że to żadna oszczędność, nawet taniej na gazie by chyba wyszło. U mojego sąsiada też kiedy nie spojrzę to dym z kominka leci, co kto lubi ;)

ps. Dzisiaj 5m3 gazu poszło

u mnie troche wiecej niz u Ciebie funky, ale podobne parametry. No ogolnie czlowiek chce jakos zredukowac poziom, ale tez sie jakos tak za bardzo nie da. Przezciez tez nie sztuka na wszystkim oszczedzac, bo wteduy czlowiek nie bedzie mial w ogole zadnej radosci z zycia

Pewnie, chodzić o porównywanie zużycia a nie piłowanie rekordów ;)

u mnie przy temperaturach -3 spalanie ok 10 metrów gazu. przy 3 stopniach 7 metrów. razem z cwu i gotowaniem. dom z lat 90 średnio docieplony, 230 m2 całkowitej powierzchni, ogrzewanej ok 140 m2. zabytkowy piec stojący żeliwny 20 letni i przepływowy junkers też 20 letni. temperatura 19 stopni w dzien, 17 nocna

Witaj,

Najlepiej zrobisz jak cofniesz sobie z .... 50 stron i przewertujesz wpisy użytkowników+ ich stopki, tam często są powpisywane jak wyglądają ich domy. Swoją drogą w dzisiejszych czasach odrzuciłbym groszek a pomyślał o czymś bardziej EKO.

Pozdrawiam

Mam pytanie do Was gazowników

czy ktoś z Was ma domek około 100 m2 powierzchni użytkowej, do tego ogrzewanie gazowe, dobre ocieplenie. Chciałbym się zorientować jaki jest koszt takiego ogrzewania gazowego w skali roku, ponieważ waham się pomiędzy gazowym a ekogroszkiem?

Mam pytanie do Was gazowników

czy ktoś z Was ma domek około 100 m2 powierzchni użytkowej, do tego ogrzewanie gazowe, dobre ocieplenie. Chciałbym się zorientować jaki jest koszt takiego ogrzewania gazowego w skali roku, ponieważ waham się pomiędzy gazowym a ekogroszkiem?

u mnie od końca października pierwsze uruchomienie pieca, pierwszy sezon do teraz jakieś 740m3 czyli około 1480zł. 100m2 użytkowej 155m2 po podłodze, 4 osoby CWU z cyrkulacją (a ta bierze z 0,5m3 na dobę).Ogólnie myślę, że ogrzanie CWU kosztuje mnie jakieś 100zł na miesiąc. Jak masz możliwość podpięcia gazu to daj sobie spokój z ekogroszkiem. To już nie chodzi o koszty ale o wygodę. Zresztą koszty ogrzewania nie są duże w dobrze ocieplonym niedużym domu. Tylko weź piec z najmniejszą możliwą dolną mocą grzewczą np: 2KW-12KW

To znowu ja z ta krzywa grzewcza do vtodensa 100 :) wie ktos co jest w puszcze czujki temperwtury zew? Tam jest jakis uklad czy cokolwiek? Chodzi o to ze czujka w viessmannie kosztuje 400zl a na alledrogo znalazlem cos takiego http://allegro.pl/czujnik-pogodowy-viessmann-7818116-z006506-i6025871335.html

I zastanawiam sie czy to bedzie dzialac? Bo srednio usmiecha mi sie wydawac cztery stowy zwlaszcza ze nje wiem jak sie sprawdzi z ta jedna krzywa ktora jest w piecu. Co myslicie, bedzie to dzialac?

Od paru dni uzywam tej pogodowki, o dziwo jestem poki co zadowolony. Na razie spisuje sie dobrze, naeet przy wachnieciach temp, na zewnatrz w nocy ok 0 w dzien ok 8 i w domu nie jest przegrzwne ani wychlodzone. Na razie wystawilem czujke przez okno, bo chcialem zobaczyc jak bedzie sie spisywac zanim sciane bede prul, als chyba docelowo zostanie

Od paru dni uzywam tej pogodowki, o dziwo jestem poki co zadowolony. Na razie spisuje sie dobrze, naeet przy wachnieciach temp, na zewnatrz w nocy ok 0 w dzien ok 8 i w domu nie jest przegrzwne ani wychlodzone. Na razie wystawilem czujke przez okno, bo chcialem zobaczyc jak bedzie sie spisywac zanim sciane bede prul, als chyba docelowo zostanie

Właśnie tak to powinno działać ze reaguje w miarę szybko tak aby temperatura wewnątrz nie ulegała zmianie.

Potestuj i sprawdź czy za bardzo nie przekłamuje temperatury zewnętrznej

Tylko tego nie sprawdze bo nigrzie nie mam podanej temp jaka odczytuje piec.

A regulator już też masz czy na razie poprzestałeś na założeniu czujnika i uruchomienia pogodówki.?

I jak wreszcie jest z tymi krzywymi grzewczymi...... można coś wybrać pokrętłem czy jedna stała i regulacja jej nachylenia.

A regulator już też masz czy na razie poprzestałeś na założeniu czujnika i uruchomienia pogodówki.?

I jak wreszcie jest z tymi krzywymi grzewczymi...... można coś wybrać pokrętłem czy jedna stała i regulacja jej nachylenia.

w moim super zaawansowanym piecu nie moge podlaczyc zadnego regulatora, ma 4 piny, dwa na czujke temperstury zew i dwa na termostat pokojowy, z termostat tylko daje sygnal grzac albo nie grzac, a pogpdowka ustala temp zasilania w opcji grzac, nic wiecej. I faktycznie jest jedna krzywa o nachyleniu 1.4 i mozna ja korygowac, ale nie nachylenie tylko poziom, patrzac na wykres przesuwac gora dol i nic wiecej