Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I OZC i SE mają podobna wartość bo nie ma odpowiedzialności za nierzetelne wykonanie tych papierów.

Całą odpowiedzialność ponosi instalator.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?, podaj statystyki błedów i odchyłek w przypadku OZC i SE w odpowiednej próbce statystycznej. Takich danych nie posiadasz i w praktyce mało kto je posiada, jak mam statystyki swoich obliczeń i obliczen innych (ktore udostępniają klienci) i w moim przypadku to stwierdzenie jest nieprawdziwe, uogolnianie na wszystkie obliczenia i swiadectwa nie ma pokrycia w rzeczywistosci. OZC jest zamawiane w konkretnym celu i dokładnosc ich jest wieksza niz SE które de facto są/były jedynie papierkiem do urzędu. OZC jest czescią projektu budowlanego ogrzewania podłogowego, projektant, audytor musi sie obowiązkowo ubezpieczyc i bierze odpowiedzialnosc za swoje obliczenia.

Instalator w przypadku wykonania instalacji na podstawie projektu bierze nie cała odpowiedzialnosc, a tylko za czesc dotyczącą wykonania zgodnie z projektem samej instalacji

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakończyliśmy, mam nadzieję, sezon grzewczy. i mam parę wyników.

Stan gazomierza 1850 m3. Równo rok temu stan gazomierza wskazywał 1021 m3, czyli rok do roku zużyliśmy 829m3. Na złotówki przy cenie 2,26zł/m3 (realna cena z rachunków) daje to 1873 zł łącznie za CO i CWU dla czterech osób.

Według wcześniejszych szacunków i zużycia letniego przyjmowałem 398m3 gazu na roczne grzanie CWU, czyli zostaje 431m3 na CO. Przy tych założeniach roczny koszt grzania gazem (bez dopalania czymkolwiek) to 975 zł. Ustawiona temperatura minimalna to 22,2 stopnia.

Sezon grzewczy zamknięty.

Od 01/10/2015 zużyłem 637m3 gazu.

Na CWU miesięcznie idzie mi około 30m3, więc przez te 7 miesięcy zużyłem:

CO: ok. 427m3 (~ 960zł) Do tego jakieś pół metra przestrzennego drewna (85zł)

CWU: ok. 210 m3 (~ 472)

przy cenie gazu 2,25zł za m3 (11,4kW)

Edytowane przez fotohobby

Zużycie faktycznie powalające ale jakie są faktyczne koszty utrzymania wentylacji mechanicznej. Bardzo proszę o przybliżenie.

Rekuperator pobiera 15-17W (być może latem zwiększę wydajność i bedzie wiecej)

Ale dla 17W i cenie 1kWh 0.6zł to jakieś 8zł na miesiąc.

Co trzy miesiące wymiana filtra - 5 zł

Liczyłeś, czy mierzyłeś?

Zastanawiam się, ile moja pobiera, muszę skołować watomierz.

Zaopatrzyłem się w takie urządzenie na jesień i obniżyłem rachunek za prąd o około 100 zł miesięcznie :). Zainwestowałem około 70 zł i sie odrobił zakup po miesiącu. Miałem awarię pompy głębinowej o której nie wiedziałem i po wymianie rachunki spadły.

Zaopatrzyłem się w takie urządzenie na jesień i obniżyłem rachunek za prąd o około 100 zł miesięcznie :). Zainwestowałem około 70 zł i sie odrobił zakup po miesiącu. Miałem awarię pompy głębinowej o której nie wiedziałem i po wymianie rachunki spadły.

No właśnie, tylko my obecnie zużywamy prądu za niewiele ponad 100zł miesięcznie, więc nigdy mnie to specjalnie nie inteteresowało... Ale sprawdzę pobór reku i tak, dla samej ciekawości.

Koszt wentylacji mechanicznej

10-15zł miesięcznie.

Nie zgodziłbym się z tym. Żeby osiągnąć efekt wentylacji wentyl musi pobierać przynajmniej 80W. czyli 2kwh/dobę czyli 48kwh czyli 31 zł. Jeśli piszesz 10zł to musiałby pobierać 25W a przy tym nie ma żadnego wentylowania pomieszczeń

Nie zgodziłbym się z tym. Żeby osiągnąć efekt wentylacji wentyl musi pobierać przynajmniej 80W. czyli 2kwh/dobę czyli 48kwh czyli 31 zł. Jeśli piszesz 10zł to musiałby pobierać 25W a przy tym nie ma żadnego wentylowania pomieszczeń

to chyba zależy jaki dom i ile osób mieszka. u mnie ciągnie 23 W i nikt nie narzeka na brak świeżego powietrza. nawet nie ma zaduchu w sypialni (raczej małej), a nocuje jeszcze z nami dziecko.

U mnie dom dość duży ale jak chcę dobrze zwentylować to ustawiam na maxa i wtedy centrala 550m3 działająca na 90% bierze około 300W az w domu hałas, ale łazienke po kąpieli przedmucha w 5 min.

Przy 1 biegu do spania jest OK, ale przy gotowaniu w kuchni to juz nie daje rady.

1 bieg ztcw 30% czyli pewnie z 80W.

to chyba zależy jaki dom i ile osób mieszka. u mnie ciągnie 23 W i nikt nie narzeka na brak świeżego powietrza. nawet nie ma zaduchu w sypialni (raczej małej), a nocuje jeszcze z nami dziecko.

Dokładnie. U mnie onyx 400 bierze 13W na 30%. Dom mały więc opory nieduże i generalnie to wystarczy oczywiście podczas kąpieli jedzie na więcej.

U mnie średnio pobiera 30W. Taryfa weekendowa.