Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No dobrze, ale po co ją w ogóle grzać, skoro mi ciepło? A jak w domu około +22stC, to ile ta wylewka może mieć? Lodowata nie będzie.

Im lepsza izolacja tym podłoga mniej będzie odbierać ciepła z klimy. Z resztą w każdym przypadku :) Dlatego grunt warto ocieplić minumum 20tką.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam.

Ja sezon grzewczy, a w zasadzie "preludium" do niego zacząłem pod koniec września, gdy temperatura w nocy na zewnątrz oscylowała wokół 0, a żona doznawała szoku termicznego gdy temp. w domu minimalnie spadała poniżej 23°C :( Włączałem wtedy wieczorami kociołek z 40°C na wyjściu. Teraz od kilku dni kocioł chodzi prawie bez przerwy, z podobną temperaturą wyjścia, więc sezon już rozpocząłem.

Pozdro.:)

Witam.

Ja sezon grzewczy, a w zasadzie "preludium" do niego zacząłem pod koniec września, gdy temperatura w nocy na zewnątrz oscylowała wokół 0, a żona doznawała szoku termicznego gdy temp. w domu minimalnie spadała poniżej 23°C :( Włączałem wtedy wieczorami kociołek z 40°C na wyjściu. Teraz od kilku dni kocioł chodzi prawie bez przerwy, z podobną temperaturą wyjścia, więc sezon już rozpocząłem.

Pozdro.:)

Jak zużycie?

Dostałem właśnie rozliczenie roczne za gaz, okazało się że z zakładanego w prognozach 1790 zł została jeszcze nadpłata 67 zł.

Zatem koszt ogrzewania parterówki 100m2 + CWU dla 4 osób, liczony według rachunków od października do października, wyniósł 1723 zł.

Do tego dochodzi coroczny serwis kotła, wymagany do 5-letniej gwarancji, kosztuje to bodajże 200 zł raz na rok.

Dostałem właśnie rozliczenie roczne za gaz, okazało się że z zakładanego w prognozach 1790 zł została jeszcze nadpłata 67 zł.

Zatem koszt ogrzewania parterówki 100m2 + CWU dla 4 osób, liczony według rachunków od października do października, wyniósł 1723 zł.

Do tego dochodzi coroczny serwis kotła, wymagany do 5-letniej gwarancji, kosztuje to bodajże 200 zł raz na rok.

Gotujesz na indukcji? Jakie temperatury utrzymujesz w domu zimą? Wszędzie podłogówka? aha, 1723 zł to ile m3 gazu?

Jak zużycie?

W sumie to chyba wyższe średnie :roll: Wczoraj akurat przysłali fakturę i w okresie 12.08 - 23.10 zużyliśmy 244m3. Ile z tego poszło na samo C.O(są jedynie grzejniki), to dokładnie nie powiem, bo dosyć często kociołek podgrzewa C.W.U(mieliśmy nastawioną temp.49°C w trybie "komfort"), a i żona miast popalić w kominku, woli "podgrzać atmosferę" ogniem z największej fajerki kuchenki gazowej :( Ekonomiczne to na pewno nie jest, ale dla niej wygodne.

Teraz będzie więcej, bo na wyjściu kotła ustawiłem 44°C. dla C.O, a pokrętło od ciepłej wody przestawiłem wczoraj z pozycji 4 na "e", czyli powinno być ok.5°C więcej.

Uuuuuuu..... My za 72 dni letnio-jesiennych(12.08 - 23.10) zapłaciliśmy 530zł. :roll: Może trochę dom się wychładza, bo ciągnie od garażu. Na razie zostawiamy garaż na wpół otwarty, bo urządziliśmy tam pieskom legowisko :D

-okazało się że z zakładanego w prognozach 1790 zł została jeszcze nadpłata 67 zł.

Z/Z się kłania tj ZAPŁACIŁEM/ZUŻYŁEM - tyle i tylko tyle może kogokolwiek zainteresować.

Spróbuj to ZAPAMIĘTAĆ.

ps nie mam jeszcze faktury - jak otrzymam pokażę ja to powinno wyglądać.

Edytowane przez kbab

Ile to jest 40kWh za splita przy rozliczeniu dwutaryfowym? Może 20 złotych? Tyle mi poszło do tej pory. W domu około 22stC, a najniższa jaką miałem to 20,coś. Mam analogowy termometr więc nie powiem dokładnie, ale było nad grubą kreską:D

Przemku jaką powierzchnie te 40kw obsłużyło?

Gotujesz na indukcji? Jakie temperatury utrzymujesz w domu zimą? Wszędzie podłogówka? aha, 1723 zł to ile m3 gazu?

Tak, gotujemy na indukcji. Ekonomiczna 22,2, komfortowa 22,8. Poniżej 22,2 nie widziałem nigdy. Wszędzie podłogówka.

Z metrów sześciennych rozliczam się w tym wątku regularnie, a precyzyjnie ze złotówek trochę rzadziej.

Według rachunku od 07.10.2015 do 08.10.2016 zużycie wyniosło 820 m3, współczynnik konwersji 11,05kWh/m3.

Wychodzi 9061kWh na rok.

Tak, gotujemy na indukcji. Ekonomiczna 22,2, komfortowa 22,8. Poniżej 22,2 nie widziałem nigdy. Wszędzie podłogówka.

Z metrów sześciennych rozliczam się w tym wątku regularnie, a precyzyjnie ze złotówek trochę rzadziej.

Według rachunku od 07.10.2015 do 08.10.2016 zużycie wyniosło 820 m3, współczynnik konwersji 11,05kWh/m3.

Wychodzi 9061kWh na rok.

A czemu masz taki gigantyczny piec gazowy do podłogówki i tak porządnie zaizolowanego domu? Kocioł pewnie nie startuje poniżej 7-8 KW.

A czemu masz taki gigantyczny piec gazowy do podłogówki i tak porządnie zaizolowanego domu? Kocioł pewnie nie startuje poniżej 7-8 KW.

No tak, kocioł jest mega przewymiarowany. U nas to nagminne :) tak wrzucają instalatorzy gdzie popadnie! Nawet na 80m2 kotły 24kw do mieszkań w samym środku bloku, pisałem już o podobnych przypadkach. Chyba, że kocioł ma szeroki zakres modulacji... ale czy ma to wątpię. Kolejna sprawa po co płacić więcej za przewymiarowany kocioł?

No tak, kocioł jest mega przewymiarowany. U nas to nagminne :) tak wrzucają instalatorzy gdzie popadnie! Nawet na 80m2 kotły 24kw do mieszkań w samym środku bloku, pisałem już o podobnych przypadkach. Chyba, że kocioł ma szeroki zakres modulacji... ale czy ma to wątpię. Kolejna sprawa po co płacić więcej za przewymiarowany kocioł?

Jak kocioł ma ponad 20 KW to nie ma możliwości zejścia do 3,4 bo to już zupełnie inny palnik (chyba, że ktoś produkuje palniki co mogą pracować na kilkanaście procent mocy.

No tak, kocioł jest mega przewymiarowany.

To nieprawda, przecież to kocioł dwufunkcyjny, musi mieć odpowiednią moc do przepływowej cwu. Z tym przewymiarowaniem mocy to nie do końca prawda - kocioł pracując z wyższą mocą zaspokoi zapotrzebowanie w krótszym czasie - zużycie gazu będzie jednakowe.

To nieprawda, przecież to kocioł dwufunkcyjny, musi mieć odpowiednią moc do przepływowej cwu. Z tym przewymiarowaniem mocy to nie do końca prawda - kocioł pracując z wyższą mocą zaspokoi zapotrzebowanie w krótszym czasie - zużycie gazu będzie jednakowe.

A nie ma żadnej zależności między mocą pracy kotła a sprawnością? Jak ta moc ma się do podawanej temperatury w obieg? Bo jeśli piec ma min. 7 KW to jak to się ma do 3 KW jeśli chcemy podać np. 33 stopnie w obieg? Według mnie część energii pójdzie w komin...

Jaki to kocioł? Model? Ja mam inne doświadczenie w przypadku jednofunkcyjnych kondensacyjnych z zasobnikiem. Im większa moc kotła i im mniejszy zakres modulacji w okresach o małych potrzebach kotły zjadały stosunkowo dużo m3 gazu. Były też problemy z regulacją temperatury w okresach przejściowych.