Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mam podłogówkę i papucie na nogach.

Poszczególne miesiące grudzień 2015 do listopada 2016:

180,3 zł http://images82.fotosik.pl/267/bc6ecd8a3eb6fa37.jpg

165,92 zł

148,4 zł

98,29 zł

61,68 zł

45,04 zł

52,51 zł

60,06 zł

47,34 zł

56,44 zł

69,7 zł

145,19 zł http://images84.fotosik.pl/266/ca3722088ddee53dgen.jpg

1130,87 zł

450m3 gazu rocznie za 1130zł. Inwestycja około 15000 zł

4500kWh w drugiej taryfie za 1350zł. Inwestycja 5000zł

Po co gaz?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

450m3 gazu rocznie za 1130zł. Inwestycja około 15000 zł

4500kWh w drugiej taryfie za 1350zł. Inwestycja 5000zł

Po co gaz?

Bo nie mogę mieć dwóch taryf, pracując w domu. Bo nie byłam pewna czy wyjdzie mi tak energooszczędny dom, jak zakładałam.

Ale prąd rozważałam.

Dlatego na moim przykładzie mogę radzić ludziom wybór ogrzewania i zapewniać, że prąd to nic strasznego, zwłaszcza, gdy pracują na etatach przez cały dzień poza domem.

Problemem teraz niestety jest Ep.

Edytowane przez Elfir

Elfir

Robiłaś może OZC dla swojego budynku? Jakie wyszło zapotrzebowanie na ciepło?

Nie robiłam. To projekt indywidualny - określiłam architektowi z góry, że ma być w standardzie między NF 40 a NF 15. W czasie budowy jeszcze go "podrasowałam".

Wtrącę swoje 3 grosze. Zużycie Elfir jest super, tylko to mocno odstający przypadek. Ogólnie to ona, jednak mimo oszczędności "przepłaca" kosztem komfortu (choć to sprawa dyskusyjna i zdania są podzielone, ale nawet pasywniaki liczą na 20 st. C).

W rozliczeniu całościowym płaci za 1m3 gazu 1130/452 = 2,5 zł. A to już dużo przeliczając na kW.

Ja za poprzedni rok mieszcząc się jeszcze w taryfie W2 kupowałem gaz po 2 zł/m3. Oczywiście w zł zapłaciłem więcej, bo i zużycie miałem większe, ale ogólnie kW kosztował mnie mniej, ponieważ udział opłat abonamentowych w sumie opłat był niższy.

Porównanie taryf W2 i W3 zrobione przez kolegę kilka postów wcześniej też jest z błędem, ponieważ przy W3 gaz jest tańszy i należy odjąć od wyższych opłat abonamentowych koszt na samym gazie (przy 1500 m3 jak kiedyś liczyłem było to koło 200 zł, nie wiem jak teraz).

Wtrącę swoje 3 grosze. Zużycie Elfir jest super, tylko to mocno odstający przypadek. Ogólnie to ona, jednak mimo oszczędności "przepłaca" kosztem komfortu (choć to sprawa dyskusyjna i zdania są podzielone, ale nawet pasywniaki liczą na 20 st. C).

W rozliczeniu całościowym płaci za 1m3 gazu 1130/452 = 2,5 zł. A to już dużo przeliczając na kW.

Ja za poprzedni rok mieszcząc się jeszcze w taryfie W2 kupowałem gaz po 2 zł/m3. Oczywiście w zł zapłaciłem więcej, bo i zużycie miałem większe, ale ogólnie kW kosztował mnie mniej, ponieważ udział opłat abonamentowych w sumie opłat był niższy.

Porównanie taryf W2 i W3 zrobione przez kolegę kilka postów wcześniej też jest z błędem, ponieważ przy W3 gaz jest tańszy i należy odjąć od wyższych opłat abonamentowych koszt na samym gazie (przy 1500 m3 jak kiedyś liczyłem było to koło 200 zł, nie wiem jak teraz).

Dlatego, zgodnie z tytułem wątku, staramy się porównywać ilość zużytego gazu do powierzchni ogrzewanej budynku.

Z tego co widać w tabeli opłat (str 16) to cena kWh gazu dla taryf W2 i W3 jest ta sama:

http://www.pgnig.pl/documents/19067/827996/Taryfa_PGNiG_Obrot_Detaliczny_sp__z_o_o_nr_4/8b2c7512-9a6e-4696-a6d0-bf0b2eb85527

Dlatego, zgodnie z tytułem wątku, staramy się porównywać ilość zużytego gazu do powierzchni ogrzewanej budynku.

Z tego co widać w tabeli opłat (str 16) to cena kWh gazu dla taryf W2 i W3 jest ta sama:

http://www.pgnig.pl/documents/19067/827996/Taryfa_PGNiG_Obrot_Detaliczny_sp__z_o_o_nr_4/8b2c7512-9a6e-4696-a6d0-bf0b2eb85527

I tak i nie. To cena za sam gaz, jest jeszcze opłata zmienna za przesył:

https://www.psgaz.pl/taryfa

taryfa 3, np. str 37.

kWh w W2 jest droższy niż w W3, stąd te "oszczędności".

Edit:

Tylko właśnie te oszczędności są mocno uzależnione od oddziału, np. ja podlegam pod Tarnów i dla 13350kWh (próg w W2/W3) to jest patrząc na tę tabelkę 130 zł a dla Poznania 15 zł

Edytowane przez scruffty
dodano opliczenia

I tak i nie. To cena za sam gaz, jest jeszcze opłata zmienna za przesył:

https://www.psgaz.pl/taryfa

taryfa 3, np. str 37.

kWh w W2 jest droższy niż w W3, stąd te "oszczędności".

Edit:

Tylko właśnie te oszczędności są mocno uzależnione od oddziału, np. ja podlegam pod Tarnów i dla 13350kWh (próg w W2/W3) to jest patrząc na tę tabelkę 130 zł a dla Poznania 15 zł

Ale pisałeś o cenie gazu:

...Porównanie taryf W2 i W3 zrobione przez kolegę kilka postów wcześniej też jest z błędem, ponieważ przy W3 gaz jest tańszy i należy odjąć od wyższych opłat abonamentowych koszt na samym gazie (przy 1500 m3 jak kiedyś liczyłem było to koło 200 zł, nie wiem jak teraz)

opłaty przesyłowe w porównaniu kolega uwzględnił przecież :)

Dlatego jak najbardziej polecałabym grzanie prądem takiego domu jak mój, jeśli właściciele pracowaliby poza domem i nie mieli problemu z funkcjonowaniem w dwóch taryfach.

Odchodzi koszt przyłącza gazowego, instalacji, abonamentu za gaz

Mało pocieszajace. Obecne zużycie 8m3/dobe razem cwu

Wiesz co, ja też nie wiem jak to ludzie robią.

Ja mam szeregówke 160m2(z jednej strony sąsiad), ocieplona 12cm styropian, piętro 30cm wełny u32, plastikowe okna. 70% domu podłogówka.

Temp w domku 21 dzień, 20,5 noc. Ustawienie sterownika: godzina 5-7 (21 stopni) 15-23 (21 stopnie) w pozostałych przedziałach czasowych 20,5.

W grudniu średnie zużycie dzienne 8-9m2. (temp ok 0 stopni)

Dzisiaj przy -13 miałem 11m2/dobe.

Co robię nie tak, że połowe niższe odczyty macie?

Edytowane przez bonku5