Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dopiero dzisiaj spojrzałem na licznik i ... wyszło chyba nieźle. Spodziewałem się więcej. A tu od 4-go do 9-go średnia na poziomie 9,5m3/dobę. Przez ostatnie 3 doby nad ranem miałem poniżej -20: -22, -24, -20. W chałupie cały czas pomiędzy 22 a 22,5 (co +cwu+kuchenka+cyrkulacja).

No to zużycie spoko, do przyjęcia.

takie bajki o 28C w domu i 25C to kolegom przy piwku opowiadaj :)

Kolego zapraszam do mnie a sam się przekonasz... 28 miałem w zeszły sezon jak nie miałem gazu i nie mogłem występować temperatury... W tym sezonie grzewczym mamy gaz od października i trochę zainwestowane było w piec sterowniki czujki sprzęgło hydrauliczne i nowe grupy. Faktycznie koszt był spory ale mogę mieć inną temperaturę Góra Dół nie biegając po całym domu i teraz sterowniki pilnują 24 stopnie ale mimo to przebija do 25 i moi koledzy gdy tylko piwko piją u mnie to nie muszę im opowiadać bo widzą i czują... Pozdrawiam i ciekawe jaką ty masz temperaturę i zużycie bo taki mamy tu temat... Ja tylko opisałem jak jest u mnie...

Pozdrawiam

Normalnie zaczynam żałować że nie mam gazu :) bo tak tanio :)

Kolego gaz to komfort a te 3 metry tak jak pisałem poszło tylko w te parę godzin na podtrzymanie temperatury już w nocy przy -19 spalił dodatkowe 9m3 gdy rano sprawdziłem czyli na dobę 11m3 gdy w dzień było -10 a noc -19. Więc w całości na dobę trochę poszło... Pierwszy sezon miałem pięć węglowy i dobrze że już nie mam...

Podawanie/sprawdzanie licznika co kilka h nie ma sensu. Przeciez kocioł teoretycznie mógł pracować połowę tego czasu lub wcale nie pracować w tym czasie jeśli wcześniej nagrzal dom.

I tu się zgadzam bo płyta podłogowa oddawała ciepło a kocioł tylko troszkę Grzał a w nocy już swoje spalił

Mam podobną powierzchnię ale na ścianie 20 cm grafitowego styro, 20 cm w podłodze i min 60 cm styropianu w suficie.

Plastikowe okna, ale nie najtańsze z Drutexu tylko do domów pasywnych.

Masz min. 60 cm styropianu w suficie? Ja ma 40 cm wełny. Każdy kto widział pukał się w czoło widząc co wyrabiam - więc podziwiam :yes:

2015-03-15 19.13.30.jpg

Mam pytanie co do działania sterownika Tybox 137, mam ustawione 22.5 histereza 0.6, piec nie powinien włączyć się ani razu do momentu spadku temperatury do 22.2? (pomijając oczywiście podgrzewanie cwu) żadnego taktowania itp nie powinno być?, ani utrzymywania temperatury ustawionej na kotle?

Mam pytanie co do działania sterownika Tybox 137, mam ustawione 22.5 histereza 0.6, piec nie powinien włączyć się ani razu do momentu spadku temperatury do 22.2? (pomijając oczywiście podgrzewanie cwu) żadnego taktowania itp nie powinno być?, ani utrzymywania temperatury ustawionej na kotle?

tybox dział na zasadzie on/off kocioł może Ci taktować a w zasadzie może taktowac jeśli nie będzie odbioru ciepła albo pompa w kotle będzie cały czas chodziła - zależy jaki kocioł

tybox dział na zasadzie on/off kocioł może Ci taktować a w zasadzie może taktowac jeśli nie będzie odbioru ciepła albo pompa w kotle będzie cały czas chodziła - zależy jaki kocioł

Immergas victrix exa 24

Zależy mi na tym aby kocioł się nie włączał, gdy utrzymuje się temperatura zadana na Tyboxie

Edytowane przez gongsaj21

No to u mnie to wygląda tak (co + cwu).

Data odczytu / Zużycie [m3] / Kwota z faktury / Zużycie na dobę

2016.12.30 / 130 / 265,34 zł / 4,4m3

2016.11.30 / 114 / 240,55 zł / 3,7m3

2016.10.31 / 49 / 113,96 zł / 1,6m3

2016.09.30

W domu 22oC parter, 21oC poddasze przez 24h.

Edytowane przez franco78

Franco78 tak patrzę na te Twoje dane i wychodzi mi, że za 1m3 płacisz w okolicach 2,0-2,1zł. Ja u siebie 2,5zł, kurcze z czego to wynika? U mnie dostawca to PGNiG. Ogrzewam taką samą powierzchnię jak Ty i mi poszło za grudzień 212m3, czyli o 82m3 więcej. Tak sobie myślę co nas różni:-) i wychodzi mi, że: po 1-sze, utrzymuję deczko wyższą temperaturę niż Ty, bo mam cały czas pomiędzy 22, a 22,5, po 2-gie, salon, kuchnia, jadalnia ma u mnie wysokość ponadstandardową-3,05m, co przekłada się na zwiększoną kubaturę, po 3-cie, u mnie do tego wyniku dokłada się jeszcze kuchenka gazowa no i gwóźdź programu-nie mam wentylacji mechanicznej, tylko zwykłą grawitacyjną. Zastanawia mnie,o ile zszedłbym ze spalaniem mając rekuperację? Da się to teraz jakoś mniej więcej oszacować?

@Mario430

Swoje koszty liczę tak:

ilość m3 x 1,90zł + 22zł kosztów stałych.

Grupa taryfowa PGNiG: W-2.12T OSD: W-2.1

Współczynnik konwersji: 11.308[kWh/m3]

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę ilość i jakość wykonanej izolacji - zapotrzebowanie domu na ciepło - to się oblicza.

Nie potrafię odpowiedzieć ile w Twoim przypadku oszczędności dałaby rekuperacja.

Edytowane przez franco78

Masz min. 60 cm styropianu w suficie? Ja ma 40 cm wełny. Każdy kto widział pukał się w czoło widząc co wyrabiam - więc podziwiam :yes:

[ATTACH=CONFIG]378035[/ATTACH]

Mam 30 cm bloczek stropowy ze styropianu + 60-30 cm styropianu na stropie (różnica wynika ze spadku uzyskanego styropianem spadkowym)