Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Próbowałem tak i tak. Moim zdaniem lepiej dłużej z niższą, lecz nie należy przesadzać z temperaturą typu 27 na kotle. Ustawiałem przy temperaturach około zero stopni 33-34 na kotle.

U mnie teraz ustawione na 50, sterownik przestawiony w inne miejsce histereza pozostała 0.6. Na moim kotle jak było 38 stopni to grzejniki były trochę ciepłe bez szału więc 35 lub mniej już całkiem odpada.

Obecnie piec grzeje około godziny i potem 1.5-2 przerwy, tylko zastanawia mnie to czy temperatura wtedy za bardzo nie spada na kotle i jak się załączy to dużo energii potrzebuje aby spowrotem nagrzać wodę w grzejnikach do 50. A mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą adaptacja PI czy gdy ustawie np 30 min to kocioł włącza się co 30 min od ostatniego włączenia i grzeje do temperatury zadanej na sterowniku?

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie teraz ustawione na 50, sterownik przestawiony w inne miejsce histereza pozostała 0.6. Na moim kotle jak było 38 stopni to grzejniki były trochę ci

epłe bez szału więc 35 lub mniej już całkiem odpada.

Obecnie piec grzeje około godziny i potem 1.5-2 przerwy, tylko zastanawia mnie to czy temperatura wtedy za bardzo nie spada na kotle i jak się załączy to dużo energii potrzebuje aby spowrotem nagrzać wodę w grzejnikach do 50. A mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tą adaptacja PI czy gdy ustawie np 30 min to kocioł włącza się co 30 min od ostatniego włączenia i grzeje do temperatury zadanej na sterowniku?

Sory, ja mam podłogówkę na całej powierzchni. Histerezę na Tyboxie 137 mam 0,2 stopnia. W Twoim przypadku histereza 0,6 jest moim zdaniem za duża, powoduje nadmierne wychłodzenie i pracę kotła z większą mocą aby nadgonić.

A jakie masz ustawione parametry na piecu? Bardzo mało Ci wychodzi 8 godzin, a ustawiasz stałą histerezę?

Ja zmniejsze histereze do 0.4 i przeniose sterownik gdzie indziej bo stoi gdzieś na wysokości 110cm

Histereza standardowa dla sterownica CAR2, czyli 0.3

Minimalna temp CO 30, maksymalna 38 krzywa 2.8

Waszym zdaniem lepiej grzać dłużej niższą temperaturą czy krócej wyższą? Bo mi jak na razie ze sterownikiem pokojowym większe spalanie wychodzi niż bez :/

Najlepiej to wypośrodkować i wypraktykować samemu dlatego że każdy kociołek zachowuje się różnie a na dodatek różne są instalacje w których on pracuje a więc i warunki.

Ogólnie mówiąc pierwsza teoria jest taka iż każdorazowy start kotła niesie za sobą pewne straty .

Druga teoria jest taka iż nie ma liniowej zależności pomiędzy mocą palnika a temperaturą czynnika w wymienniku.

Trzecia teoria jest taka że płomień palnika gazowego w zależności od wysterowania posiada do 4 stref temperaturowych pomiędzy 900*C - 1400*C kiedy to przyjmuje odpowiednio kolor czerwony, pomarańczowy .iżółty i jasno żółty ( prawie biały)

O ile pierwsza teoria świadczyła by o tym iż dłuższa praca kotła z niską temperaturą zasilania była by korzystniejsza to druga i trzecia teoria dowodzi że z całego zakresu modulacji palnika w kotle najbardziej ekonomiczny jest wąski od 15 - 45% zakres w którym największa część produkowanej energii cieplnej jest przekazywana do wymiennika w której ani nie zachodzą nadmierne straty kominowe spowodowane przy wyższych mocach palnika, ani też nie zachodzą straty spowodowane niską temperaturą płomienia.

Z tego też powodu w zależności od zakresu mocy kotła oraz pojemności instalacji i rozwiązań technicznych poszczególnych producentów wspomniany środkowy zakres w jednych kotłach pokrywa się z takim wysterowaniem palnika w którym temperatura zasilania np. 35*C powoduje prawie pracę ciągłą, natomiast w innych kotłach wyższa moc minimalna,i maksymalna kotła powoduje przesunięcie tego ekonomicznego zakresu mocy który celuje raczej w wyższe temperatury zasilania rzędu 45*C powodując tym samym jako bardziej ekonomiczną pracę przerywaną

U mnie teraz ustawione na 50, sterownik przestawiony w inne miejsce histereza pozostała 0.6. Na moim kotle jak było 38 stopni to grzejniki były trochę ciepłe bez szału więc 35 lub mniej już całkiem odpada.

No widzisz... bo, chodzi o to żeby w domu było ciepło, a do tego nie jest konieczne, aby grzejniki były gorące. Jeśli masz dobrze dobrane grzejniki dla niskich temp. zasilania, to w okolicach 0*C powinno wystarczyć 40-43*C na zasilaniu. Na regulacji PI, z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że zużycie gazu miałem mniejsze, ale komfortu termicznego nie było. Kocioł pracował w interwałach czasowych np 10 min pracy i 5 min. postoju, a jak sterownik stwierdził że temp. się nie podnosi, to pozwalał na dłuższą pracę, aż do uzyskania żądanej, ale zanim to nastąpiło, temp. spadała do poziomu takiego, że już było to odczuwalne. Nastawy czasowe w TYBOX dla pracy w oparciu o PI, mówią co jaki czas ma następować kontrola poziomu temp. w pomieszczeniu i jeśli trzeba, to uruchamiane jest na chwilę ogrzewanie i jak wspomniałem, niekoniecznie trwa to do uzyskania temp. żądanej. Ogólnie mówiąc, sterownik pracujący na podstawie regulacji PI, teoretycznie ma nauczyć się zachowania temp. w pomieszczeniu gdzie się znajduje i się zaadaptować do warunków , więc nie należy go przestawiać. U mnie się to nie sprawdziło, ale ty możesz sobie wypróbować.

Nie wiem też czy jest sens ustawiania temperatury ekonomicznej na noc (godz 22-6) u mnie to tylko roznica 0.5 stopnia, ale później piec musi nadgonić rano aby zagrzac spowrotem do komfortowej. A niestety mój piec ma moc max 24 kw więc pewnie na początku sobie pracuje na max mocy aby szybko zagrzac wodę a licznik bije :/

gongsaj, czytając Twoje posty odnoszę wrażenie że masz nadzieję że oszczędności gazu mogą płynąć z ustawień automatyki grzania. Ogólnie - nie. Dom potrzebuje tyle ciepła jaką ma izolację i ustawienia kotła na to nie wpłyną w zasadniczy sposób. Możliwe są optymalizacje ale zakładając że masz normalny sprawny kocioł który pracuje w poprawnych warunkach (czyli moduluje moc a nie włącza się co 2 minuty) nie osiągniesz oszczędności większych niż pojedyncze procenty zmieniajac temperaturę zasilania, sposób sterowania etc.

Najlepiej gdy kocioł pracuje z najmniejszą mocą ale dłużej wtedy ma najlepszą sprawność.

Obniżanie temperatury na noc też nie przynosi znacznych oszczędności bo tak jak piszesz - to co wytracisz w nocy trzeba dogrzać zwiększoną mocą w dzień. Ogólnie na pewno troszkę jest mniej zuzycia gazu niż przy ogrzewaniu 24/dobę z tą samą temperaturą ale to nie są duże róznice. Osobiście nie korzystam z żadnych obniżeń nocnych uważam że to nie ma sensu szczególnie przy ogrzewaniu podłogowym. Bo jeśli bym w nocy nie grzał to chłodniej będę miał dopiero w dzień

zależy do jakiego okresu porównujesz. Temperatura zewnętrzna temperaturze nie równa. Kiedy jesienią np w listopadzie lub na początku grudnia było 0 to szło mniej gazu niż teraz gdy jest 0, ale przez kilka tygodni było -15C i jednak ściany musiały się wychłodzić.

Włączanie kotła 100x na dobę jest złe.

Jeśli masz możliwość - zmniejsz moc kotła ręcznie na minimum i zaobserwuj co się będzie działo

Pytanie do użytkowników sterownika TYBOX mam ustawiona histereze na 0.6 temperatura 23 więc piec powinien się włączyć gdy na sterowniku temperatura spadnie na 22.7 a włącza się na 22.6 wiem że to tylko 0.1 stopnia, ale u was też tak jest? Wyłącza się prawidłow

o przy 23.3

U mnie tak samo. Sterownik nowy, Tybox 137.

Pytanie do użytkowników sterownika TYBOX mam ustawiona histereze na 0.6 temperatura 23 więc piec powinien się włączyć gdy na sterowniku temperatura spadnie na 22.7 a włącza się na 22.6 wiem że to tylko 0.1 stopnia, ale u was też tak jest? Wyłącza się prawidłowo przy 23.3

Czyli prawidłowo. TYBOX tak ma, że dopuszcza spadek temp. nie do ale o pełną wartość połowy histerezy. Czyli załącza 22,69*C, z tym że wyświetlacz pokazuje z dokładnością jednego miejsca po przecinku. Ustaw histerezę 0,5 , to będzie się włączał na 22.74*C, ale na wyświetlaczu będziesz widziała cały czas 22,7*C

Edytowane przez montixe

Pierwszy sezon grzewczy od 6 grudnia 2016 roku do dziś - 588m3. Przez pierwszy miesiąc wygrzewana podłogówka do 55 st + grzejniki na full. W tym czasie nie miałem też jeszcze izolacji stropu (było widać z parteru membrane:)

Ostatnie dni średnio 8m3 na dobę. Tylko podłogówka, krzywa grzewcza 0,3. Temperatura ustawiona na 20 stopni dzień i noc.

Pierwszy sezon grzewczy od 6 grudnia 2016 roku do dziś - 588m3. Przez pierwszy miesiąc wygrzewana podłogówka do 55 st + grzejniki na full. W tym czasie nie miałem też jeszcze izolacji stropu (było widać z parteru membrane:)

Ostatnie dni średnio 8m3 na dobę. Tylko podłogówka, krzywa grzewcza 0,3. Temperatura ustawiona na 20 stopni dzień i noc.

Przepraszam że się wtrącam, ale @noc ma 23oC:D.