Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie Kolego Pompy pracują cały czas jeśli chodzą na czujce pogodowej, (bo gdy przestawie na pracę według temperatury wewnętrznej to moc czyli ustawień jest za mała bo pompy nie zawsze pracują równolegle bo zależne jest wtedy od ustawień temperatuy i jest problem z odbiorem ciepłej wody kotłowej co idzie za tym prawidłowa kondensacja więc tylko ratuje praca na czujniku pogodowy by pompy chodziły cały czas) dwie pompki od obiegu podłogi dół i obiegu kaloryferów Góra więc mam ustawione by na przeplywach na podłodze miał 2l/m to pompa chodzi na 2 a pompa na kaloryfery chodzi tak delikatnie powyżej 1i mam wtedy różnice między piecem a na sprzęgle 2 stopnie...

A i tak Tobie udało się zmniejszyć różnice o jeden stopień czyli już mniej o jeden stopień jest woda podmieszywana (wychladzana)z korzyścią wody zasilającej bo o jeden stopień płynie cieplejsza co może oddać do pomieszczenia a nie wychladzana przez podmieszywany powrót z zasilaniem...

Czyli przepływ jest już bardziej zrównoważony no i sami producenci sprzęgła hydraulicznego piszą że różnica między kotłem a sprzęgłem będzie troszkę Ina bo w sprzęgle woda zasilania i powrotu ocierają się o siebie co skutkuje małemu wychlodzeniu i należ by uzyskać jak najmniejszą tą różnice między kotłem a sprzęgłem...

Moim zdaniem u mnie można to osiągnąć tylko pod warunkiem dwóch prac pomp jednocześnie gdy pracują na FA czujce pogodowej... Bo tak jak pisałem po przełączeniu na pracę według temperatury wewnętrznej pompy muszę iść przestawić moc pomp by chodziła gdzieś na 2,5 kaloryfery by był odbiór wody kotłowej jak pracuje tylko jedna pompa kaloryfery i na 3 podłoga bo nie zawsze pracują razem a gdy wtedy zaczynają razem pracować jest duży przepływ i bardziej wychladzane zasilanie mieszając z powrotem czyli za duża moc pomp po stronie zasilania... Choć automatyka pieca zwiększa moc Kotła to i tak minus tego jest taki że wtedy jest to mniej ekonomiczne bo Kocioł pracuje na większej mocy i zwiększa się pobór gazu..

Mój wniosek u mnie pompy muszą chodzić cały czas na pracy czujnika pogodowej .FA

Dokładnie tak samo pomyślałem. Przed wczoraj wyłączyłem termostat, zostałem na samej pogodówce.

Działają obie pompy - podłogówka na 2, kaloryfery na 1,5.

Różnica pomiędzy kotłem a sprzęgłem 2K :)., Wczoraj jeszcze zmniejszyłem krzywe ( na 1,5 oraz 5.5 ) - bo był za ciepło.

Ciekawe jak wyjdzie zużycie gazu...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie tak samo pomyślałem. Przed wczoraj wyłączyłem termostat, zostałem na samej pogodówce.

Działają obie pompy - podłogówka na 2, kaloryfery na 1,5.

Różnica pomiędzy kotłem a sprzęgłem 2K :)., Wczoraj jeszcze zmniejszyłem krzywe ( na 1,5 oraz 5.5 ) - bo był za ciepło.

Ciekawe jak wyjdzie zużycie gazu...

Co do zużycia Gazu to na pewno będzie dużo mniejsze

piekne wyniki panowie, cud miod. u mnie piersza polowa lutego to jakies 150m3 gazu. Za caly miesiac 220m3.

Od poczatku pazdziernika do konca lutego 1170m3. Temp w domu 23stopnie, metraz ok 180m2

no to uwaga panowie u mnie 11,45kwh z m3. co daje za luty wynik 2519kWh za ogrzanie 180m2 do temp 23stopnie.

tyle ze na najnizszej skreconej mocy do 5,7kw, na godzine bierze ponad 0,6m3. co raczej wskazuje na 9,5kWh z m3, no ale gazownia wie lepiej...

Od 1.03.2016 do 28.02.2017 1193 m3 gazu. Taryfa 3.6. Za rok spr zmienic taryfe na mniejsza jak sie uda wynik utrzymac. Choc jest tutaj wszystko napiete jak ........ Dom 194m 2 w tym 154 m2 grzane. W calym domu tylko podlogowka. Dom szkietowy, temperatura 23.0 cala dobre.