Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jakbym w domu miała 24 stopnie, to moje stopy i kostki non stop wyglądałyby jak parówki - już to przerabiałam. Przy podłogówce 22 stopnie to już było dla mnie za dużo, przy lekkim sprzątaniu człowiek się momentalnie zgrzał. 21 to wyszedł taki kompromis, mój dwulatek tak już do tego przyzwyczajony, że biega w samych bodziakach i na bosaka, a babcie widząc to załamują ręce, bo przecież mu zimno i się przeziębi... :-) Co kto lubi.

nie wytrzymałbym przy 24C przy podłogówce...a więcej to w ogóle sobie nie wyobrażam...(jak pisał Liwko)

Bracianka - szczególnie zrozumieć to o czym piszesz osobom, które nie miały do czynienia z podłogówką...tak samo mają problem ze zrozumieniem, że podłoga nie jest ciepła

każdy ma swój próg idealnej temperatury i nie ma to nic wspólnego z tym co pisał kulibob...jasne, takie przypadki też się spotyka, ale tutaj to chyba jednak margines...

istnieje też zależność odczuwanej temperatury od temperatury ścian, a nie tylko powietrza. Jeżeli nawet temperatura powietrza jest wysoka, ale ściany/podłoga/sufit mają niską temperaturę, to subiektywnie odczuwa się chłód. Jak się do tego dołoży nieszczelne okna (bo montaż zwykły, nie ciepły, bo nawietrzniki => wentylacja grawitacyjna, itp itd..) to mamy komplet.

Z drugiej strony dobra izolacja (ciepłe ściany), szczelne okna +wentylacja z rekuperacją, ogrzewanie podłogowe i nagle okazuje się, że zmarźluchowi wymagającemu wcześniej co najmniej 23-24 stopni wystarcza teraz 20 i jest mu ciepło. Dodatkowo nie ma przesuszania powietrza, więc i błony śluzowe nosa i gardła mają się lepiej, a tym samym przeziębienia i wirusy mają trudniej.

istnieje też zależność odczuwanej temperatury od temperatury ścian, a nie tylko powietrza. Jeżeli nawet temperatura powietrza jest wysoka, ale ściany/podłoga/sufit mają niską temperaturę, to subiektywnie odczuwa się chłód. Jak się do tego dołoży nieszczelne okna (bo montaż zwykły, nie ciepły, bo nawietrzniki => wentylacja grawitacyjna, itp itd..) to mamy komplet.

Z drugiej strony dobra izolacja (ciepłe ściany), szczelne okna +wentylacja z rekuperacją, ogrzewanie podłogowe i nagle okazuje się, że zmarźluchowi wymagającemu wcześniej co najmniej 23-24 stopni wystarcza teraz 20 i jest mu ciepło. Dodatkowo nie ma przesuszania powietrza, więc i błony śluzowe nosa i gardła mają się lepiej, a tym samym przeziębienia i wirusy mają trudniej.

Nieszczelne okna, bo montaż zwykły? Herezje, jak cała reszta tego postu.

Jak zwykle wg podważa każde rozwiązania, którego nie zastosował we własnym domu. To jakaś mania...

Może Ci się wydawać, ze masz szczelne okna. Ala badania wykazują, że montaż z użyciem folii daje większą szczelność. I to jest fakt.

Post użytkownika mibas to nie, jak go nazwałeś "herezje" ale prawda - bo wszystko, o czym napisał ma wpływ na postrzeganie panującej w pomieszczeniu temperatury

Jak zwykle wg podważa każde rozwiązania, którego nie zastosował we własnym domu. To jakaś mania...

Może Ci się wydawać, ze masz szczelne okna. Ala badania wykazują, że montaż z użyciem folii daje większą szczelność. I to jest fakt.

Post użytkownika mibas to nie, jak go nazwałeś "herezje" ale prawda - bo wszystko, o czym napisał ma wpływ na postrzeganie panującej w pomieszczeniu temperatury

No fakt, nie badałem swoich okien. Mimo tego są szczelne, co najlepiej widać w ...zimie. Nie badałem też posadzki, ocieplenia elewacji, drzwi wejściowych, bramy garażowej, tynku, fundamentu, ogrodzenia itd. Wszystko trzyma się kupy. Dziwne nie? No ale według Ciebie wyniki badań mówią coś innego. Tak czy nie, o wszechwiedzący?

Świetnie, że jesteś zadowolony z tego co masz.

Na pewno można było lepiej - tak jak w przypadku rzeczonych okien, których szczelność zostałaby poprawiona przy użyciu folii.

Tyle, że przy wentylacji grawitacyjnej okna i tak nie mogą być zbyt szczelne, więc nie było o co walczyć....

Cenne uwagi.

wiadomo, że niemal zawsze można zrobić coś lepiej. Nie zawsze ma to jednak sens ekonomiczny

Ja uznałem, że szkoda mi pieniędzy na dołożenie do tych taśm i zakupiłem okna z "tradycyjnym montażem", z perspektywy czasu swojej decyzji nie żałuje i bym nie zmienił. Może jakby kosztowało to mniej to bym się zdecydował.

Jeżeli się nie ma dobrze ocieplonego domu i WM to ciepły montaż okien IMHO nie jest konieczny, tym bardziej, że bez WM okna nie mogą być 100% szczelne. Ale jeżeli ktoś buduje ciepły dom, inwestuje w WM z rekuperacją, to wtedy ten koszt nie jest już tak znaczący i wtedy moim zdaniem rezygnacja z ciepłego montażu jest nieporozumieniem bo po paru sezonach grzewczych nieszczelności zaczną wychodzić..

Ile wam tak średnio wychodzi rocznie za gaz, cały czas się zastanawiam co u siebie w domu zamontować, będzie to nowe budownictwo podgrzewanie podłogowe itp. Mam znajomych która ma nowy dom nie będe strzeał ale z 120 metrów2 i wychodzi około 3000 zł rocznie trochę nie wierzę

Możesz uwierzyć znajomym - u mnie podobne koszty na rok (CO+CWU+gotowanie), a powierzchnia większa.

Mam znajomych która ma nowy dom nie będe strzeał ale z 120 metrów2 i wychodzi około 3000 zł rocznie trochę nie wierzę

wiara tu nie ma nic do rzeczy - to...matematyka. Normy dla nowych domów są coraz bardziej wyśrubowane, że pokuszę się o stwierdzenie, że w przypadku tak małego domu jak twoich znajomych, te 3000 to bardzo wysoka kwota ;)

Ile wam tak średnio wychodzi rocznie za gaz, cały czas się zastanawiam co u siebie w domu zamontować, będzie to nowe budownictwo podgrzewanie podłogowe itp. Mam znajomych która ma nowy dom nie będe strzeał ale z 120 metrów2 i wychodzi około 3000 zł rocznie trochę nie wierzę

Za dom 106m2 jakieś 1600-1800 zł z ciepłą wodą

• 3 weeks później...

Wiem, że każdy budynek jest inny, ale macie doświadczenie i intuicję. Jakiego rzędu będą wydatki na gaz ziemny w budynku:

1. trzy pietra po 200m2 podłogi (3 x 200m2)

2. okna PCV, ciepłe (3 szyby)

3. 20 cm styro pod parterem (bez piwnicy)

4. 15 cm styro ściany zew. (styro grafit)

5. poddasze pianka poliuretanowa 35cm.

6. wentylacja mech z reku.

czy rachunki będa oscylować w granicach 1000zł/mc grzewczy czy 2000zł?

Edytowane przez qwert

zależy od projektu (czy są balkony i inne generujace zimno rozwiązania) oraz od jakości zbudowania, wszelkich izolacji, szczelności domu etc. Myślę że 5000PLN/rok może być realne

Dzięki Adam.

Nie ma balkonów, jest zwarta bryła, w typie stodoły, jedynie na parterze witryny sklepowe. Piętro i podddasze to mieszkaniówka, okna bez balkonów.

Za 4 mce zimowe zapłaciłem 3 tys, grzanie do 16 st i tylko piętro i poddasze.

:(

Edytowane przez qwert