Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wow ... przecież te ww. 300 zł właśnie w tym rzecz żeby przeznaczyć na knajpę, papierosy i co kto tam sobie woli a nie płacić w formie zryczałtowanego haraczu gazowni.

Cały wątek dotyczy wpisów tych Ludzi, którzy na jakimś etapie budowy czy utrzymania muszą lub zwyczajnie lubią liczyć pieniądze i wydawać na to co chcą a nie na to co muszą.

Osobiście szanuję i tych co i po 7 zł schylają się a tym co mogą pozwolić sobie np. na rozpalanie kominka banknotami (bo kto zabroni jak zabraknie podpałki ...) gratuluję i życzę dalszego powodzenia.

Pozdrawiam Wszystkich

jak ktoś ma na wypłatę ponad 4 tys to mu to wisi 8 zl , mam kumpla samoroba jak miał 2 tys to wszystko robił sam na budowie teraz ma 9 tys- jeździ w transporcie międzynarodowym i ma wyj.. niech inni zapierniczają. kasa zmienia sposób myślenia, 200 zl w knajpie to już dawno nie wydałem , ostatnio jak bylem wolny i student , teraz to dom i rodzina.

Natchniony przez kolegę który nie wierzy w wartość opałową gazu ziemnego przeprowadziłem test. Podgrzałem wodę w zasobniku 100 lt. od 38°C do 52°C .Spaliłem 0,16 m3 gazu Gz50 . Do wyliczeń wziąłem 1,16wh potrzebne do podgrzania 1lt. wody o jeden stopień .Wynik z m3 gazu otrzymałem 10 kwh, na fakturze odczytałem wsp. 11,16 kwh .Mój Kocioł kondensacyjny ma jakieś 92% sprawności więc wg.mnie wszystko się zgadza.Test powtórzę zimą .Wtedy podobno "pompują najwięcej azotu"

Natchniony przez kolegę który nie wierzy w wartość opałową gazu ziemnego przeprowadziłem test. Podgrzałem wodę w zasobniku 100 lt. od 38°C do 52°C .Spaliłem 0,16 m3 gazu Gz50 . Do wyliczeń wziąłem 1,16wh potrzebne do podgrzania 1lt. wody o jeden stopień .Wynik z m3 gazu otrzymałem 10 kwh, na fakturze odczytałem wsp. 11,16 kwh .Mój Kocioł kondensacyjny ma jakieś 92% sprawności więc wg.mnie wszystko się zgadza.Test powtórzę zimą .Wtedy podobno "pompują najwięcej azotu"

A jak sprawdziłeś ile wody dogrzales? Masz 15 czujników w zasobniku?

Zapewne ta na dole zasobnika była zamarznięta.A tak na poważnie sondę mam w połowie wysokości pierwszy odczyt po 5 min odstania a po podgrzaniu też odczekałem 5 mini to wystarcza nie prowadzę akredytowanego laboratorium.

Rozumiem, ale taka próba obarczona jest dużym błędem, na tyle dużym iż 10% różnicy może oznaczać udowodnienie trzy przeciwnej.

Zapewne ta na dole zasobnika była zamarznięta.A tak na poważnie sondę mam w połowie wysokości pierwszy odczyt po 5 min odstania a po podgrzaniu też odczekałem 5 mini to wystarcza nie prowadzę akredytowanego laboratorium.

Czyli moze byc 11,16, a moze 10,66 ?

Masz podaną sprawnosc przy grzaniu cwu ?

Edytowane przez fotohobby

Witam

Pytanie z innej beczki. Czy odpaliliście już ogrzewanie w waszych domach czy jeszcze nie i jaką macie temperaturę bo to też istotne?

U mnie jak na razie na sterowniku od ogrzewania 20,5 stopnia (umieszczony w korytarzu) w salonie 21,5 i jak na razie ogrzewania jeszcze nie odpaliłem:) To będzie mój pierwszy sezon, wprowadziłem się końcem marca.

Edytowane przez adams_m

Witam

Pytanie z innej beczki. Czy odpaliliście już ogrzewanie w waszych domach czy jeszcze nie i jaką macie temperaturę bo to też istotne?

U mnie jak na razie na sterowniku od ogrzewania 20,5 stopnia (umieszczony w korytarzu) w salonie 21,5 i jak na razie ogrzewania jeszcze nie odpaliłem:) To będzie mój pierwszy sezon, wprowadziłem się końcem marca.

Widzę twardy zawodnik z Ciebie

Dziwne że tylko w gazowniach takie niskie temperatury są

Edytowane przez kulibob

A po co odpalać ogrzewanie automatyczne? :-) W ogóle nie wyłączałem na lato.

Parę dni temu jak pies mnie obudził około 6 rano to widziałem że kocioł pracuje. W ciągu dnia nie zauważyłem żeby się włączał.

Mieliśmy parę ranków około 0 stopni, nawet z niewielkim szronem.

Mam obecnie ustawione sterowanie celowo na 19 stopni z racji tego, że badam termikę mojego domu (jak wspominałem będzie to mój pierwszy sezon).

Widzę twardy zawodnik z Ciebie

Dziwne że tylko w gazowniach takie niskie temperatury są

Jaki tam twardy:-) chodzimy z żonką w spodniach dresowych i krótkim rękawie więc chyba nam zimno nie ma:-) Obecnie w salonie mam 22 stopnie a na poddaszu 21 mało??? Co ma do tego gaz? Po prostu do takich temperatur jesteśmy przyzwyczajeni, a nie jak to już kiedyś w tym wątku niektórzy pisali, że sknerstwo... 35 lat mieszkałem w bloku i pomimo zakręconych kaloryferów zawsze było nam za ciepło, a teraz mamy jak chcemy:-)

Edytowane przez adams_m

• 2 weeks później...

Dostałem dziś roczne rozliczenie za gaz. W sumie wyszło 1925,64 zł, czyli, mimo nieco ostrzejszej zimy, udało się zmieścić z CO i CWU dla 4 osób w 2kzł, tak jak było w założeniach. Nie mamy kominka ani innych dopalaczy, zakres temperatur 22,2-22,8.

W tej sytuacji bardzo znaczącym kosztem ogrzewania gazowego jest gwarancyjny serwis kotła za 200 zł.