Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Immergas ma gwarancję 5 lat pod warunkiem corocznego serwisu. Trzy lata mieszkamy, a prawie cztery grzejemy, jeszcze rok.

Gwarancja przydała się raz - padła czujka zewnętrzna pogodówki i została wymieniona na nową. Podobno bardzo prawdopodobne że to od pobliskiego pioruna.

Immergas daje 5 lat gwarancji pod warunkiem serwisowania ale i ...zarejestrowania kotła na stronie producenta.

Jaki cel serwisowania co roku?

Hmmm, miałem napisać, że kontrola stanu technicznego kotła jest obowiązkiem wynikającym z przepisów Prawa budowlanego, a co za tym idzie, w przypadku ubezpieczenia domu, nie damy ubezpieczycielowi powodu do nie wypłacenia ew. odszkodowania....... No właśnie, miałem napisać, ale zacząłem weryfikować moją dotychczasową "wiedzę" i nie mogę tego potwierdzić :( Art.62 ust.1 mówi m.in o corocznej kontroli, ale tylko instalacji gazowej. A kocioł raczej nie jest elementem takowej instalacji. Chyba, że jakieś inne przepisy nakładają obowiązek serwisowania kotła?

1 sezon grzewczy od września 2015 do sierpnia 2016 zużycie gazu 1317 m3 gazu co w taryfie W2 dało ok 2876zł.

2 sezon grzewczy od września 2016 do sierpnia 2017 zużycie gazu 1313 m3 gazu co w taryfie W3 dało ok 2824zł

Jak widać przy moim zużyciu nie ma się co spinać o pozostanie w taryfie W2, bo koszty porównywalne.

1 sezon grzewczy od września 2015 do sierpnia 2016 zużycie gazu 1317 m3 gazu co w taryfie W2 dało ok 2876zł.

2 sezon grzewczy od września 2016 do sierpnia 2017 zużycie gazu 1313 m3 gazu co w taryfie W3 dało ok 2824zł

Jak widać przy moim zużyciu nie ma się co spinać o pozostanie w taryfie W2, bo koszty porównywalne.

Jakie utrzymujesz temperatury w okresie grzewczym?

Masz kominek? jak tak to ile spalasz w nim drewna zimą?

Jakie utrzymujesz temperatury w okresie grzewczym?

Masz kominek? jak tak to ile spalasz w nim drewna zimą?

Temp 20,6 na sterowniku - sterownik tam, gdzie nie ma kominka.. Drzewa poszło ok 2m3. Bardzo dużo zużywamy na grzanie wody - sądząc po rachunkach poza sezonem grzewczym na grzanie wody i gotowanie idzie ponad połowa gazu (ponad 700 m3)

Celem mojego postu było pokazanie różnic, a w zasadzie ich braku między taryfą W2 i W3 przy moim zużyciu.

Bardzo lubię czytać ten wątek :)

fotohobby jednak 22,5*C to lodownia nie wyrobiliśmy 23 to minimum przyzwoitości. Dochodzę do wniosku że gaziarze są zimnokrwiści lub bardziej oszczędni odemnie sknery :)co gilzy po apierze tolateowym spala w kominku bo szkoda.

Ile masz nabite za ten miesiąc??

Edytowane przez kulibob

Sporadycznie, to ile ? 1mpu, pol mpu ?

Ano sporadycznie, bo dopiero w tym sezonie drewno jest 3letnie :) Ostatni sezon pewnie palone bylo z 20razy max. Palenie u mnie wygląda tak, że 3 kawałki robi 24-25stopni i jest po paleniu. Także policz sobie 20×3 kawałki ile to mpu bo mnie to mało interesuje :p

Do Kulibob - 22,5 jest wystarczająco szczególnie jeśli masz ta temp 24/7 z podłogi. Inaczej jest u tych z grzejnikami co nie grzeją non-stop... w tedy 24 na wieczór to mało.