Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fotohobby jednak 22,5*C to lodownia nie wyrobiliśmy 23 to minimum przyzwoitości.

a skalowałeś ten "termometr" który ci to mierzy? :p

bo różnie bywa...zdarza się, że rozjeżdża się toto....

np. mój termometr do pomiaru temperatury DZ zawyża mi pomiary o 2C....może tak naprawdę masz 21, a nie 23 :p

a tak na serio, to wszystko jest względne. Do niedawna miałem nastawione 23C na parterze i 22,5 na poddaszu, ale musiałem podnieść parter do 23,75C , bo od jakiegoś czasu mieszka z nami teściowa i jej zimno. Wiek też robi swoje. Dla mnie ta temperatura jest, jakby to powiedzieć....prawie nie do wytrzymania.

Fajne wyniki spalania podajecie. Ja przez październik przepaliłem 130m3 gazu (mieszkamy od końca września), dom parterowy, 120 m2.

Nie jest jeszcze ocieplony (czekam na ekipę), i nie mam rekuperatora. Do kotła muszę dołożyć jeszcze termostat pokojowy, bo narazie piec działa tylko z czujką pogodową. Mam nadzieje, że po tych zabiegach zużycie gazu spadnie.

Edytowane przez ig0r-

150m2 (w tym 25 garaz i kotłownia), parterowy tylko podłogówka. Stała temperatura ustawiona na 21,5. Podłoga 10cm, sciany 20, strop 20 - wszystko styropian; okna 3 szybowe, reku brink excellent, brak kominka.

Mieszkamy od lipca, październik był pierwszym pełnym miesiącem z ogrzewaniem. Wyszło 100m3 (co + cwu) - praktycznie cały miesiąc zmiana ustawień(co 24, lub 48h), ostatni tydzień października udało się dojść do jakichś sensownych parametrów .

Czy macie ustawione jakieś okna czasowe, tj czasowe obniżanie temperatury jak was nie ma, tudzież w nocy, , czy ustawiacie tryb grzania 24/h do żądanej temperatury np 22 stopni ?

Ja na razie mam ustawioną stałą całą dobę, jako że to mój pierwszy sezon na pewno będę się bawił ustawieniami ale to i tak max 1 stopień, przy podłogówce to nie ma sensu. Jedyne przykręciłem na rotametrze przepływ wody w pętli od sypialni. I to jest moim zdaniem jedyna wada podłogówki od podłogi ciepło idzie i jest za ciepło w łóżku (albo zmienić łózko na wyższe). Zobaczymy co będzie dalej, szczególnie jak to wysterować w pozostałych pokojach u dzieciaków żeby bawić się mogły a równocześnie nie było za ciepło w czasie snu.

Edytowane przez adams_m

Czy macie ustawione jakieś okna czasowe, tj czasowe obniżanie temperatury jak was nie ma, tudzież w nocy, , czy ustawiacie tryb grzania 24/h do żądanej temperatury np 22 stopni ?

Z oknami czasowymi, ale bynajmniej nie w celu oszczędności przez okresowe obniżenie temperatury, bo żeby temperatura wyraźnie spadała przez noc, to by trzeba było otwierać okna i nie chodzi o okna czasowe.

Odpowiednie ustawienia temperatur i czasów pozwala wymusić pracę ogrzewania w czasie w którym tego najbardziej oczekujemy. Nie mamy pożytku z cieplejszej podłogi w środku nocy ogrzanej wieczorem, ale fajnie jak jest przyjemniejsza rano, czy po powrocie z pracy. Żeby ten efekt osiągnąć grzanie podłogówki musi się załączyć odpowiednio wcześniej. Taką regulacją możemy też uniknąć taktowania kotła, jeśli jego minimalna moc przekracza zapotrzebowanie budynku, a obecnie przeważnie mamy taką sytuację.

Z oknami czasowymi, ale bynajmniej nie w celu oszczędności przez okresowe obniżenie temperatury, bo żeby temperatura wyraźnie spadała przez noc, to by trzeba było otwierać okna i nie chodzi o okna czasowe.

Odpowiednie ustawienia temperatur i czasów pozwala wymusić pracę ogrzewania w czasie w którym tego najbardziej oczekujemy. Nie mamy pożytku z cieplejszej podłogi w środku nocy ogrzanej wieczorem, ale fajnie jak jest przyjemniejsza rano, czy po powrocie z pracy. Żeby ten efekt osiągnąć grzanie podłogówki musi się załączyć odpowiednio wcześniej. Taką regulacją możemy też uniknąć taktowania kotła, jeśli jego minimalna moc przekracza zapotrzebowanie budynku, a obecnie przeważnie mamy taką sytuację.

U siebie mam okna czasowe od 3 do 6 (wstaję do pracy po 6 ) -

Następne od 12 do 15 (ale piec sie w tym czasie póki co nie włącza, bo odzyski bytowe sa zbyd duże) oraz ostatnie okno od 18 do 21.

U siebie mam duże okna od strony południowo wschodniej ( w sumie 4 okna balkonowe), które podczas słonecznych dni dają sporo mocy. Na tyle dużo, że gdyby w październiku wszystkie dni były słoczneczne ani razu by się piec nie włączył. Wadaą w okresach przejściowych jest posiadanie łazienki od strony północnej, ponieważ salon i pokoje od strony południowej potrafią się nagrzać do 24-25 stopni ( tak było podczas słoneczych dni w październiku) a w łazience było odczuwanie chłodniej. Zrobiłem taki manewrtr, że w łaziencie jest najbnardziej odkręcony wywiew do rekuperatora. Cieplejsze powietrze głownie leci poprzez podcięcie w drzwiach do łazienki, ale mimo wszystko w okresie przejsciowym pomiędzy salonem a łązienką jest około 1 stopień mniej na niekorzyść łazienki. Moja żona narzeka, ale taka już wada domu energoszczędnego.

Mam podobnie, ale drabinka z grzalką ratuje sytuację (tyle, że podłoga zimna)

Też mam drabinkę, ale dodatko z nawiewem. Fajna sprawa. Ustawię na 15 min i już jest ciepło.

Dla przykłądu mój brat ma piec na ekogroszek i w zwiazku z tym, że piec pracuje cały czas, w tyuym okresie puszcza tylko na podłogę w łazience, a rekuperator załątwi sprawę w pozostałych pomeiszczeniach.