Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak chcesz żeby kocioł gonił 24h na dobę to ustaw niską temperaturę zasilania i zobacz czy osiąga zadaną wewnętrzną. Jak tym wszystkim sterujesz masz pogodówkę i termostat wewnętrzny który pilnuje zadanej temperatury i wyłącza kocioł po jej osiągnięciu ?

Mam pogodynke, żadnych innych bajerów nie mam typu sterownik temp w salonie itp bo mi zwyczajnie jest to nie potrzebne od tego jest pogodynka zewnętrzna?

Mam pogodynke, żadnych innych bajerów nie mam typu sterownik temp w salonie itp bo mi zwyczajnie jest to nie potrzebne od tego jest pogodynka zewnętrzna?

U mnie trochę inaczej to działa, fotohobby też tak grzeje. U nas czujnik zewnętrzny odpowiada za zmianę temperatury zasialania podłogówki w zależności od temperatury na zewnątrz, temperatury zadanej pilnuje sterownik. Ja na początku grzałem na samej pogodówe z krzywą, ale mam duże okna w salonie i mocno przegrzewałem dom, dlatego zainstalowałem termostat. Grzeję podobnie jak fotohobby w oknach czasowych. Wcześniej grzałem wg termostatu, ale były za duże przerwy z grzaniu dlatego wymuszam mu grzanie oknami czasowymi. Wg mnie musisz obniżyć temperaturę wody która idzie w podłogę, aż dojdziesz do takiej kiedy będziesz miał komfort cieplny taki jaki chcesz, ewentualnie zainstalować termostat np w salonie i po uzyskaniu temperatury zadanej kocioł przestanie grzać.

U mnie trochę inaczej to działa, fotohobby też tak grzeje. U nas czujnik zewnętrzny odpowiada za zmianę temperatury zasialania podłogówki w zależności od temperatury na zewnątrz, temperatury zadanej pilnuje sterownik. Ja na początku grzałem na samej pogodówe z krzywą, ale mam duże okna w salonie i mocno przegrzewałem dom, dlatego zainstalowałem termostat. Grzeję podobnie jak fotohobby w oknach czasowych. Wcześniej grzałem wg termostatu, ale były za duże przerwy z grzaniu dlatego wymuszam mu grzanie oknami czasowymi. Wg mnie musisz obniżyć temperaturę wody która idzie w podłogę, aż dojdziesz do takiej kiedy będziesz miał komfort cieplny taki jaki chcesz, ewentualnie zainstalować termostat np w salonie i po uzyskaniu temperatury zadanej kocioł przestanie grzać.

Grzeje oknami czasowymi cały czas, krzywe grzewcze mam bardzo dobrze ustawione po 3 roku mieszkania który zaczął sie od 1 sierpnia ubiegłego roku, nie przegrzewam domu tzn podłogi teraz jest u mnie temp zero więc mam w podłodze na wyjściu według okna czasowego od 18-22 29 stopni, po 22 do 4 rano spadnie o 2.7.stopnia, w pokojach grzejniki według krzywej na zasilaniu dostają 40c i mam w pokojach stale 22c w sypialni grzejnik odkrecam raz na tydzień w sypialni mam 19c do.spania idealna dla.mnie temp i.tak spie na samych gaciach jeszcze ;p

Acha czyli twoim zdaniem nie mam az tak bardzo sobie tym zawracać glowy....?

Nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd, bo grzejemy na 2 różne sposoby, ale wg mnie jak nie ma już odbioru ciepła, to kocioł w końcu się wyłączy, jak spadnie temperatura powrotu znowu się załączy. Jeżeli nie masz tych załączeń kilkadziesiąt na godzinę to wg mnie nie ma się czym przejmować. Może podpytaj kolegę Mareks77 on ma dosyć rozległą wiedzę na temat kotłów, może pomoże Ci coś poustawiać tak żebyś był zadowolony.

Nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd, bo grzejemy na 2 różne sposoby, ale wg mnie jak nie ma już odbioru ciepła, to kocioł w końcu się wyłączy, jak spadnie temperatura powrotu znowu się załączy. Jeżeli nie masz tych załączeń kilkadziesiąt na godzinę to wg mnie nie ma się czym przejmować. Może podpytaj kolegę Mareks77 on ma dosyć rozległą wiedzę na temat kotłów, może pomoże Ci coś poustawiać tak żebyś był zadowolony.

No lepiej go nie pytać teoretyk i nie czyta pytań.

Powiem tak szczerze mówiąc mam blokadę taktu palnika na 28 min ustawione, piec przy takiej pogodzie jak teraz w okolicy Zera chodzi 1.5h do 2h potem wylaczy sie i po 28 minutach następujące znowu start pieca wiec tak reasumując ze w oknach czasowych grzeje piec długo na moje poza oknami czasowymi to godzine grzeje mysle takze reasumując jak piec wlaczy sie z 14 razy na dobe maxymalnie to chyba nie jest źle prawda?

Nigdy i nigdzie nie napisałem, że kocioł pracuje u mnie 24h/dobę.

Zawsze podkreśliłem, że mam 3 okna czasowe, żeby wymusić grzanie w godzinach, kiedy jest to dla mnie najbardziej komfortowe.

Łącznie okna zabierają 12h doby, ale kocioł nie wykorzystuje ich w pełni, pracuje ok 8h na dobę.

Mam kocioł 1.9-12kW

Masz tylko podłogowke? Jeżeli tak to jak masz ustawione grzanie od której do której i jaka temp? Bo u mnie mimo że na noc chce obniżyć to nic z tego przy podłogowce

Macie samą podłogowkę ? Jaka temp macie grzania a jaką obniżenia? Czy widzicie jakieś korzyści w mniejszym zużyciu gazu? W sumie myślałem że jest to nie ekonomiczne bo potem musi więcej Energi zużyć żeby dobić do zadanej temp. Dlatego mam u siebie stale 22' Edytowane przez rustin

Macie samą podłogowkę ? Jaka temp macie grzania a jaką obniżenia? Czy widzicie jakieś korzyści w mniejszym zużyciu gazu? W sumie myślałem że jest to nie ekonomiczne bo potem musi więcej Energi zużyć żeby dobić do zadanej temp. Dlatego mam u siebie stale 22'

Podłogówka parter, grzejniki piętro. Temperatura w oknach 23 stopnie. To nie jest tak, że potem musi zużyć więcej energii żeby znów były 23 stopnie w pomieszczeniu. To bardziej działa na zasadzie podtrzymania temperatury w domu. Przecież między oknami temperatura pomieszczenia ci praktycznie nie spada. Np. dzisiaj było u mnie na zew. +7 w dzień i okno 14-17 się nie uruchomiło bo cały dzień w domu miałem 23 stopnie.

Macie samą podłogowkę ? Jaka temp macie grzania a jaką obniżenia? Czy widzicie jakieś korzyści w mniejszym zużyciu gazu? W sumie myślałem że jest to nie ekonomiczne bo potem musi więcej Energi zużyć żeby dobić do zadanej temp. Dlatego mam u siebie stale 22'

Ale ja nie chce obniżać temperatury w domu, tylko mieć cieplą podłogę kiedy wstaję, wracam z pracy, czy wieczorem idę pod prysznic. Mam ustawione 21.9 i 21.6

U mnie po za oknami czasowymi temperatura spada na wyjściu na podłogę o 2,2 stopnia dokładnie tzw (tryb oszczędności obwodu mieszacza czyli podłogi ) Grzeje tak samo oknami czasowymi 4-8 , 13-16 , 18-22 , grzejniki tak samo mam ustawione na tzw tryb ciągłego grzania ale krzywą grzewczą mam na 39 stopni w 2 pokojach, sypialnia absolutnie grzejnik zakrecony lubie do spania 19 C chłód;)

Podłogówka parter, grzejniki piętro. Temperatura w oknach 23 stopnie. To nie jest tak, że potem musi zużyć więcej energii żeby znów były 23 stopnie w pomieszczeniu. To bardziej działa na zasadzie podtrzymania temperatury w domu. Przecież między oknami temperatura pomieszczenia ci praktycznie nie spada. Np. dzisiaj było u mnie na zew. +7 w dzień i okno 14-17 się nie uruchomiło bo cały dzień w domu miałem 23 stopnie.

Hmm na dworze +7 i w domu masz 23 stopnie? Napisz mi dokładnie jaką masz w takim razie krzywą grzewczą bo jestem bardzo ciekaw, u mnie przy takiej temp jak teraz to temp w domu spada do 21 stopni dlatego ze wiadomo pogodynka czuwa i piec wtedy o wiele mniej pompuje ciepła w dom, jak spada np ololice zera lub na minusie wiadomo robi sie cieplej bo na zewnątrz zimniej