Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dom ma Eu 21 [kWh/m2 rok], czyli tylko 6 kWh mniej niż pasywny.

No i wielkopolskie zimy, których po prostu nie ma. W tej chwili w moim ogrodzie jest wiosna. Najniższa temperatura to - 1 stopni w nocy od czasu do czasu. Ale zwykle powyżej zera, tak ok. 5 stopni.

Nie mamy też dzieci, więc zużycie ciepłej wody, to głownie szybki prysznic a i temperatura w domu nie musi być wysoka.

Edytowane przez Elfir

Rekuperację.

Dom w ostrej granicy, osłonięty do połowy od północy budynkiem gospodarczym sąsiada (nieogrzewanym). Od północy brak okien. Na 10 okien 4 szt to fixy. Największe okna od południa.

Stropy zewnętrzne teriva styropianowa 30 cm + ocieplenie stropodachu 30-60 cm (z powodu warstwy spadkowej ze styropianu). 20 cm grafitowego styropianu na ścianach, płyta fundamentowa ocieplona 20 cm.

Ale główną robotę robi klimat moim zdaniem.

Nie wiem też czy pracujące dwa komputery stacjonarne nie podnoszą temperatury?

Edytowane przez Elfir

Czyli punkt początkowy krzywej ogrzewania z 16c ma 18c ... ?

Sory ale albo ja jestem głupi albo nie potrafię czytać ze zrozumieniem? Pytam sie czy podnieść punkt początkowy krzywej ogrzewania z 16c ma 18 a ty mi piszesz juz sam nie wiem o czym albo ty źle sformułowałes zdanie, moze chodzi tobie dokładnie o ,,temperature zasilania z 41c na 43c " ? ^^

na chwilę obecną krzywą grzewczą mam ustawioną tak ;

Temp zasilania na 41 c

Normalna temp zewnętrzna -14c

Punkt początkowy krzywej ogrzewania 16c

Temp stopy 20c

Tak jak ci napisałem dokładnie tak samo mam na moim wyświetlaczu w menu Serwisowym słowo w slowo ...

Podnioslem temperatura zasilania z 41STOPNI NA 43 TAK JAK NAPISALES I KAZALES

Punkt początkowy krzywej ogrzewania ( zostawiłem na 16c ) bo pytałem o to wcześniej to kazałes tego nie ruszać więc

Jaśniej nie potrafię wytłumaczyć i napisać kropka w kropkę fotohoby

Widzę, że nie pomogę. Napisałęm moje ustawienia.

Nie ma sensu ich porónywać, bo nawet w menu kotła zupełnie inaczej się nazywają.

Ja dalej nie wiem, co to jest "temperatura stopy".

Nie mam czegoś takiego, jak "normalna temperatura zewnętrzna"

Tego u mnie w menu nie ma :)

Ostatnie rada - po co ruszasz -14C i 41C, skoro przy minusowych temperaturach masz poprawną temperaturę ?

Musisz zmienić temperaturę zasilania z "drugiej strony" krzywej, czyli podnieś temperature zasilania przy temperaturach dodatnich.

Nie pytaj jak, bo nikt tu tego kotła nie zna, jest mało popularny.

Załóż dedykowany wątek, może jakiś użytkownik/montażysta takiego kotłą go zauważy i pomoże.

Edytowane przez fotohobby