Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To napisz jeszcze jaka temperatura w domu ?

Bo z któregoś postu wyczytałem że 19 st.

20,5-21,5 stopnia.

Miałam na początku uczenia się grzania w domu ustawione 19 w nocy i 21 w dzień, ale przy ogromnej bezwładności systemu grzewczego nie miało to sensu i od dwóch sezonów jest ustawiona stała temp. 21 stopni.

Czasem sobie podkręcam ręcznie na wyższą, jak mam ochotę i potrzebę.

Edytowane przez Elfir

Witam,

Chciałem dopytać Was o zużycie gazu:

Dom zbudowany z silikatu 24cm, docieplony 20cm knauf etixx, podłoga 20cm eps100, stropodach odwrócony 30cm eps100, garaż w bryle domu 36m2

Ogrzewanie gazowe, Piec Buderus gb72 24kw, 100% podłogówki, elektrozawory, czujniki temp w pomieszczeniach, rekuperator.

Aktualna temp w domu to 22,5, łazienka 23,5

Ilość osób 2+1 - Temp. wyższe ze względu na małe dziecko

Mieszkamy od kwietnia 2019, ale ogrzewany do temp 18-19 był już od września 2018.

Powierzchnia domu po podłodze: 335m2 - otwarta przestrzeń nad parterem ok. 36m2 Powierzchnia aktualnie włączonej podłogówki: ok 150m2

Na antresoli ok 43 m2 pomimo wyłączonej podłogówki temp. niższa tylko o 1* względem parteru.

woj. Łódzkie

Zużycie Listopad i Grudzień: 690 m3

Zużycie Styczeń i Luty: 640 m3

Czy to nie jest za duże zużycie...? ponad 10m3 na dobę...

Pozdrawiam

Witam,

Chciałem dopytać Was o zużycie gazu:

Dom zbudowany z silikatu 24cm, docieplony 20cm knauf etixx, podłoga 20cm eps100, stropodach odwrócony 30cm eps100, garaż w bryle domu 36m2

Ogrzewanie gazowe, Piec Buderus gb72 24kw, 100% podłogówki, elektrozawory, czujniki temp w pomieszczeniach, rekuperator.

Aktualna temp w domu to 22,5, łazienka 23,5

Ilość osób 2+1 - Temp. wyższe ze względu na małe dziecko

Mieszkamy od kwietnia 2019, ale ogrzewany do temp 18-19 był już od września 2018.

Powierzchnia domu po podłodze: 335m2 - otwarta przestrzeń nad parterem ok. 36m2 Powierzchnia aktualnie włączonej podłogówki: ok 150m2

Na antresoli ok 43 m2 pomimo wyłączonej podłogówki temp. niższa tylko o 1* względem parteru.

woj. Łódzkie

Zużycie Listopad i Grudzień: 690 m3

Zużycie Styczeń i Luty: 640 m3

Czy to nie jest za duże zużycie...? ponad 10m3 na dobę...

Pozdrawiam

1m3 na ok 1m2 ogrzewanej powierzchni, wg mnie w normie, zobacz sobie tu wiekszość ma domki ok 100m2 i spalaja ok 100m3 , nie odbiegasz ani troche ze spalaniem, duzy dom wiec musi być wieksze spalanie, cudów nie ma, u mnie jest podobnie

Dziwne że takie temperatury są przeważnie w gazowych domach.

No ale skończmy temat z Tobą się kłócić nie będę bo masz władze:)

Fakt, u mojej teściowej na węglu w domu jest pewnie 25 stopni. Można się ugotować.