Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie od 01.03.2019 do 01.03.2020 poszło 820m3 gazu na ogrzewanie domu i podgrzanie wody - bez gazu do kuchenki - tu mam indukcję. O 150 mniej niż w zeszłym roku.

Do tego 1,5m3 drewna

Piec kondensacyjny 21kw Sounier douval czy jakoś tak

Temperatura na piecu podczas grzania gazem - od 5.00-7.00 - 22stopnie

od 7-14 - 20 stopni

od 14-19 - 22 stopnie

od 19.00- 5.00 - 20 stopni

U mnie od 01.03.2019 do 01.03.2020 poszło 820m3 gazu na ogrzewanie domu i podgrzanie wody - bez gazu do kuchenki - tu mam indukcję. O 150 mniej niż w zeszłym roku.

Do tego 1,5m3 drewna

Piec kondensacyjny 21kw Sounier douval czy jakoś tak

Temperatura na piecu podczas grzania gazem - od 5.00-7.00 - 22stopnie

od 7-14 - 20 stopni

od 14-19 - 22 stopnie

od 19.00- 5.00 - 20 stopni

To co napisałeś z tymi godzinami i stopniami w określonych godzinach to widać jak masz zrobioną izolacje domu... ze od godziny dajmy na to 20 stej do 5 rano spadała tobie w domu temp az o 2 stopnie... to na pewno masz kozak izolacje...

To co napisałeś z tymi godzinami i stopniami w określonych godzinach to widać jak masz zrobioną izolacje domu... ze od godziny dajmy na to 20 stej do 5 rano spadała tobie w domu temp az o 2 stopnie... to na pewno masz kozak izolacje...

Aleś błysnął....

Jeśli ja poza oknami w których grzeję ustawę sobie na sterowniku kotła 18C, to będzie oznaczac, że mam wtedy własnie tyle stopni ?

Akurat ma racje - jak były w zimie temperatury około -5 w nocy temperatura między 19 a 5 rano spadała o 2 stopnie. Aleeeeee jedna uwaga. Ja nie mam podłogówki tylko normalne grzejniki - właśnie dlatego bo chciałem w domu szybko osiągać daną temperaturę. Z rocznego zużycia jestem zadowolony - jak co roku zresztą Edytowane przez turalyon

A co ty książkę piszesz ?

Jestem toim wielkim fanem. Ciężko tu o takiego jak Ty

Akurat ma racje - jak były w zimie temperatury około -5 w nocy temperatura między 19 a 5 rano spadała o 2 stopnie. Aleeeeee jedna uwaga. Ja nie mam podłogówki tylko normalne grzejniki - właśnie dlatego bo chciałem w domu szybko osiągać daną temperaturę. Z rocznego zużycia jestem zadowolony - jak co roku zresztą

W nowym domu to niema bata aby temperatura spadła o 2 stopnie w kilka godzin chyba że niezbyt udany szkielet.

Jestem toim wielkim fanem. Ciężko tu o takiego jak Ty

Na autograf nie licz

W nowym domu to niema bata aby temperatura spadła o 2 stopnie w kilka godzin chyba że niezbyt udany szkielet.

Ty kolumb ameryki nie odkryles ... nie musisz tego powtarzać, bo nic nie wnosisz do tematu ( idz do działu jestem eko i mam ekogroch ) zostaw tych co maja gaz wrescie w spokoju...

Tutaj sie mylisz. Bierzesz cały czas po uwagę podłogówkę z 7-8 cm wylewki (duża bezwładnośc). Przy wylewce anhydrytowej jest inaczej a przy grzejnikach juz calkiem inaczej.

A np. przy wylewce 12 -13 cm ( takie też sie robi do grzania w taryfie) to juz przez cały dzień ledwo co spadnie o 0,5 st.

Tutaj sie mylisz. Bierzesz cały czas po uwagę podłogówkę z 7-8 cm wylewki (duża bezwładnośc). Przy wylewce anhydrytowej jest inaczej a przy grzejnikach juz calkiem inaczej.

A np. przy wylewce 12 -13 cm ( takie też sie robi do grzania w taryfie) to juz przez cały dzień ledwo co spadnie o 0,5 st.

Tutaj się mylisz. Wylewka to nie wszystko.

A wracając do tematu i do zużycia to u mnie bez zmian. W lutym 0m3 gazu. Za to muszę im zapłacić 12zł.

No jeszcze coś takiego.

... Znacznie bardziej obrazowa jest prognoza cen uprawnień do emisji. Jeśli UE przyjmie cel 50-55 proc. to cena jednego uprawnienia podskoczy z obecnych 25 euro do 34-41 euro w 2025 r. Pięć lat później to już dramat nie tylko dla energetyki węglowej, ale także gazu – ceny rosną do 52-76 euro. ...

To o ETS, ale różne mogą być scenariusze.

Chwalisz się czy zalisz? Mamy ci teraz zazdrościc czy co ?

Czy ja się chwalę czy żalę? Hm .... :no:

Jak chcesz możesz zazdrościć, ale to tak "niezdrowo". Masz taką potrzebę proszę bardzo, jest tutaj taki jeden zza wielkiej wody co o maści dla zazdrośników pisze. Może coś Ci doradzi. Ja nie znam takiego uczucia.

Styczeń - 130m3 gazu

Luty - 104m3 gazu

zmiana -26m3

Uruchomiłem rekuperację i zastanawiam się czy tak duży miesięczny spadek zużycia gazu jest spowodowany działaniem rekuperacji...

Może tak być. Nie wiem jak u Ciebie ale dla mnie styczeń był cieplejszy niż luty..przynajmniej jeśli chodzi o odczucia własne a nie wskazania termometru. W styczniu robiłem u siebie podbitkę na zewnątrz, było słonecznie, ciepło a w lutym pochmurno,wilgotno, paskudnie i po 4ch godzinach miałem dosyć. mimo że byłem odcięty od deszczu i wiatru, bo robiłem rekuperację w środku.

Styczeń - 130m3 gazu

Luty - 104m3 gazu

zmiana -26m3

Uruchomiłem rekuperację i zastanawiam się czy tak duży miesięczny spadek zużycia gazu jest spowodowany działaniem rekuperacji...

Z każdym miesiącem coraz mniej mi pali, to chyba nie jest spowodowane działaniem rekuperacji. W maju to pewnie będzie z 20m3:).

Z każdym miesiącem coraz mniej mi pali, to chyba nie jest spowodowane działaniem rekuperacji. W maju to pewnie będzie z 20m3:).

Oho, a od czerwca to kocioł zacznie produkcję gazu, nadwyżkę oddasz do sieci:lol2:.

Oczywiście żart, ale coraz mniej paliwa potrzeba na sezon zimowy, ale wzrastają potrzeby na energię w lecie. Na chłodzenie.

Czy tylko mnie się tak wydaje, czy tez macie takie odczucia? Znikają cztery pory roku, a od dwóch lat można odróżnić dwie, przynajmniej w pd-zach Polsce. Mamy chłodną porę deszczową, od listopada do marca, oraz gorącą porę suchą, od kwietnia do października.

Zapotrzebowanie na energię zdaje się zrównywać, bez względu na porę roku, z zaznaczonym wierzchołkiem grudzień-luty i następny czerwiec-sierpień. Się porobiło, mówią że nie ma żadnego ocieplenia, a zmian klimatycznych nie trzeba szukać w statystykach i tabelkach, każdy to widzi.