Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam kupuje mieszkanie od dewelopera mieście w bloku i niestety jest haczyk przed którym na szczęście ktoś mnie ostrzegł. Mianowicie gaz płynny. Deweloper mówi że 2 lata zanim miasto czy gazownia podłączy gaz z sieci będzie gaz z jego butli na 12 mieszkańców z bloku. Rachunki będą przychodzić do domu. Każdy ma swój licznik. Cena ok. 6.10zl za m3. Wydaje mi się że to bardzo dużo kiedy na Google jest napisane 1.30 za m3. A wy ile płacicie? Mówi że rachunki rzędu 200zl. Mogę żądać od niego tej ceny na piśmie? Bądź zadzwonić do dostawcy gaspol i podadzą mi cenę? Blok jest dopiero w budowie. Koniec inwestycji za 10.2021. Dzisiaj i tak będę dzwonił wszędzie i do gazowni do mojego miasta w celu czy w ogóle mają w planach podłączyć gaz ziemny do tego bloku. Mieszkanie 80m na 1 piętrze czyli od dołu i po bokach sąsiedzi. Jak myślicie jakie może być zużycie gazu na ogrzewanie i ciepła wode i kuchenkę? Budynek ocieplony 15cm 3 szybowe okna. Pozdrawiam

Cena ok. 6.10zl za m3 (za litr wyszło by 0,006zł). Coś zle zrozumiałeś. ponieważ gaz płynny sprzedaje się na litry.

@gawel

Jednak cena w3 i w2 jest taka sama. Mój błąd.

Edytowane przez Napoli

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry,

nasz (2 osoby), pierwszy pełny sezon w nowym domu (parterówka 130m2), z racji zdalnej pracy od kwietnia 2020 r. użytkowany bardzo intensywnie, i roczne rozliczenie gazu (30.11.2019 do 30.11.2020) wyszło 878 m3 (C.W + CO). Z racji ciepłolubności temp. ustawiona na 22,8, natomiast w sypialni na 21,8. Bardzo przyzwoite koszty utrzymania w porównaniu do mieszkania w bloku 65 m2 gdzie samo CO wynosiło 350 zł. miesięcznie do spółdzielni. Zaskakująco dużo wychodzi grzanie wody, ok 35 m3 gazu miesięcznie.

Pozdrawiamy JanuszIgrażyna

Na jakiej podstawie ?

Bo "ktoś pisał na FM" ?

:lol:

Coraz częściej mam wrażenie, że niektórzy piszą z miejsc odosobnienia...przymusowego. OK, można mieć różne zdanie na temat, ale to już są mega farmazony...i to w kraju, w którym bloki budowane na 30 lat użytkowania stoją dwa razy dłużej :D

Jeden na początku pandemii wieszczył krach finansowy w pół roku, drugi twierdzi, że podłoga ogrzewana rurkami jest ciepła w dotyku (*) a teraz następny, że będą instalacje gazowe ludziom rozbierać. :lol2:

(*) - ogrzewam do 19stC dom BEZ OCIEPLENIA ELEWACJI i mimo tego moja podłoga za nic w świecie nie chce być w dotyku ciepła a co dopiero w ocieplonym ??

Dzień dobry,

nasz (2 osoby), pierwszy pełny sezon w nowym domu (parterówka 130m2), z racji zdalnej pracy od kwietnia 2020 r. użytkowany bardzo intensywnie, i roczne rozliczenie gazu (30.11.2019 do 30.11.2020) wyszło 878 m3 (C.W + CO). Z racji ciepłolubności temp. ustawiona na 22,8, natomiast w sypialni na 21,8. Bardzo przyzwoite koszty utrzymania w porównaniu do mieszkania w bloku 65 m2 gdzie samo CO wynosiło 350 zł. miesięcznie do spółdzielni. Zaskakująco dużo wychodzi grzanie wody, ok 35 m3 gazu miesięcznie.

Pozdrawiamy JanuszIgrażyna

Hej. Podłogówka po całości? Jaki piec i jakie sterowanie? Napisz jeszcze jak ocieplony domek.

wyłącznie podłogówka, kocioł immergas z sondą zewnętrzną i jednym centralnym sterownikiem, dom ocieplony grafitowym styropianem, 20 cm na podłodze, 20 cm na ścianach i 35 cm na stropie, zajrzałem na to forum, ponieważ zdziwiony byłem relacją kosztów CWU do kosztów CO. Byłem przekonany że ogrzanie domu będzie znacznie droższe.

,,, zdziwiony byłem relacją kosztów CWU do kosztów CO. Byłem przekonany że ogrzanie domu będzie znacznie droższe.

Nie Wy jedyni :)

Ja mam wprawdzie mały domek, ale i tak dwa razy większy niż mieszkanie w bloku, a koszty ogrzewania są mniejsze.

Ps. U mnie też na samo CWU idzie 30m3 gazu miesięcznie (rodzinka 2+1).

a jak myślisz?

To podaj mi, od kiedy wszedł przepis zakazujący montowania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych.

I podaj kolejny mówiący o konieczności demontażu za kilkanaście lat.

Tylko konkretnie, bez swoich osobistych przemyśleń i teorii.

Witam.

Mieszkamy od września a gaz mamy od połowy października.

CWU+CO - 2 dorosłych i 2 dzieci

od 14 października do 2 listopada - 63m3

od 3 listpada do 2 grudnia - na liczniku będzie około 148m3 czyli zużyte jakieś 85m3 w listopadzie.

Przepalamy popołudniami w kominku. Wolnostojąca koza.

Pokoje 22C, sypialnia 20C, Łazienka 23C , Garaż + kotłownia 12C

Na całym domu łącznie z garażem podłogówka (robiona własnoręcznie - 21 sekcji).

W każdym pomieszczeniu termostat z przyłączem do rozdzielacza ogrzewania.

Kocioł Ariston Genus Evo FS 25kW (lodówka)

Dom parter, piętro - powierzchnia około 250m2

Garaż z kotłownią w bryle - około 50m2

Mury Porotherm

Ocieplenie styropian biały 0,36 20cm

Poddasze ocieplone pianą 25-30cm

Okna 3 szybowe.

Na chwilę obecną jesteśmy mega zadowoleni.

Większość zrobiona własnymi siłami.

Edytowane przez diablostequilos46

Tak się zastanawiam czy wpływ na zużycie gazu może mieć pompka "od wody". Nie wiem jak to fachowo nazwać, ale pomaga ona szybciej dostarczyć wodę do kranu. Jak jest wyłączona to sporo zimnej wody musi się przelać zanim w kranie pojawi się ciepła. Ta pompka chodzi mi 24/h. W lecie zużycie gazu miałem na poziomie 40-45m3. To jest połowa tego co teraz w listopadzie razem z co. Może tutaj coś pokombinować? Fakt, wody trochę idzie, ale nie sądze, że na tyle

W moim przypadku 2 osoby + pompka = 1,1m3 gazu w okresie letnim na dzień., 2+1 z pompką = 1,4m3/dzień, a 2+1 bez pompki na próbę w to lato wróciło do 1,1m3. Niby mało ale 2 dyszki miesięcznie w idealnych warunkach (ciepłe mury), w zimie przy niższych temperaturach nie zdziwiła by mnie kwota nawet 2x większa, ciężko sprawdzić, trzeba by CO wyłączyć na tydzień albo mieć kocioł mierzący zużycie CO/CWU.

Ja w każdym razie do moich wewnętrznych obliczeń zawsze zużycie wakacyjne zakładam na cały rok i odejmuję od sumarycznego zużycia gazu aby uzyskać koszt samego CO. Nie jest to idealny wzór ale jak by nie patrzeć zimowe straty na CWU w jakiś tam sposób wchodzą w ogrzewanie domu, więc nie jest to też do końca chybiony pomysł.

Wygląda to tak:

Przechwytywanie.PNG

180m2 podłogówki + doraźnie grzejnik garaż i kotłownia przy jakichś drobnych pracach albo żeby roztopić śnieg opadowy z samochodu. 20cm grafit ściany, 20cm zwykły podłoga, dach wełna 30cm-40cm. Jeden sterownik na parterze, zadane 22,4C, piętro wysterowane przepływami tak aby w tym czasie nagrzało do +- 21,5, sypialnia minimalnie mniej. Reku TG 400V.

Koledzy ile najlepiej wybrać odczytów licznika w roku?

Jak Wy macie? Idę popisać umowę i zastanawiam się.

Ja sobie sam wpisuję w eboku co miesiąc.

Edytowane przez qrko

Tak, każdy odczyt to FV. Jak przekroczysz 30 czy 31 dni między odczytami to wygenerują szacunkowy. Najdokładniej o różnicach opowiedzą Ci oni, ja wybrałem odczyt samodzielny bo i tak sprawdzam sobie co kilka-kilkanaście dni zużycie więc nie jest to dla mnie problem, a ponadto sam steruję sobie rachunkami. W tym roku z lenistwa wpisuję 80m3 co miesiąc żeby mieć co miesiąc identyczny rachunek, a nie płacić po stówce w lato i nagle 3 stówki jak przyjdą mrozy. W marcu zrobię realne wyrównanie i będzie git. Nie wiem czy da się mieć ichniejszy odczyt miesięczny, mogą tak często nie chcieć jeździć.