Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obecnie na zewnątrz prawie 7C, w pokoju gdzie pracuję zdalnie 18 i uchylone okno., Siedzę w krótkich spodenkach i w koszulce z krótkim rękawem bo coś ciepławo, kaloryfer skręcony na *

Zużycie gazu od 1.09.2020 do teraz 227m3 na dwie kondygacje (patrzaj co pisałem wcześniej) 2+2koty i często na weekendy +2+1kot

Po co wam 23C średnio? I tak połowę w powietrze puszczacie. Poruszać się co godzinę przez pięc minut jak praca zdalna, Przewietrzyć, żeby nie było wilgoci

W "kocim" pokoju jest 20.5C i tam steerownik pokojowy od pieca ustawiony na 20C z odchyłem 0.5C - spadnie to się włącza, o koty trzeba dbać :)

Dzień dobry,

chciałbym wtrącić swoje trzy grosze kolego INT15.

Każdy ma inny próg komfortu cieplnego. Stąd u kolegi hektor80 średnia 23 stopnie. U mnie też jest tak ustawione, ponieważ moja Grażyna lubi ciepło. Każdy dba o swoje "kotki(-ty)"... :)

Edytowane przez JanuszIgrażyna

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każdy ma inny próg komfortu cieplnego. Stąd u kolegi hektor80 średnia 23 stopnie. U mnie też jest tak ustawione, ponieważ moja Grażyna lubi ciepło"... :)

Proszę, czytaj(cie) https://www.wentylacyjny.pl/1729-2-2-jaka-powinna-byc-wilgotnosc-powietrza-w-domu.html

"Wilgotność powietrza jest to procentowa zawartość cząstek wody w objętości powietrza. W przypadku pomieszczeń zamkniętych wilgotność powietrza powinna wahać się w granicach 30-65%. Człowiek najlepiej czuje się, gdy wilgotność względna powietrza wynosi 40-60% przy optymalnej temperaturze w mieszkaniu na poziomie 20-22°C (18°C w sypialni). Poziom ten będzie również korzystny dla poszczególnych elementów wyposażenia domu, jak również ubrań, czy książek. Należy jednak zaznaczyć, że poziom wilgotności powietrza jest uzależniony przede wszystkim od temperatury panującej w danym pomieszczeniu. Dlatego też im cieplej w pomieszczeniu tym wilgotność powinna być bliższa dolnym wartościom 45-55% i odwrotnie — jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, wówczas wartość optymalna może znajdować się w granicach 60-65%. Z tego powodu możemy odczuwać podobny efekt chłodu lub gorąca w dwóch różnych temperaturach."

Zmniejszyć temperaturę w pomieszczeniu, wietrzyć i okaże się, że gazu mniej ipójdzie a odczuwalnie to samo co w "termosie" ;Januszu grzania P

no cóż jak dla Ciebie 18 C jest komfortowe i siedzisz przy otwartym oknie to chyba masz coś nie tak z krążeniem :) chyba czas na wizytę o lekarza :)

Czy to jest forum porad lekarskich? Wątpię szczerze ;P

Nie napisałem, że siedze przy otwartym oknie, tylko przy uchylonym, i co jakiś czas się intensywnie ruszam!

Kobiet Tobą zarządzają i zostałeś palaczem w kominku, żali mi Ciebie (i ich) boś niby byq, a poruszać ciałem nie potrafisz! :)

Ja mam mieszane uczucia co do podłogówki i zmiany temp noc dzień. Biorąc pod uwagę bezwładność podłogówki zanim się ochłodzi i ogrzeje to chyba na jedno wyjdzie?

przecież pojęcie nocy i dnia jest mocno subiektywne. W harmonogramie noc może mi się zaczynać o 18:00 późnym popołudniem a kończyć o 10 rano. Jeżeli do 18 mam 22°C to kładąc się o 00:00 a nawet później po sesji w CP2077 mam w sypialni 20-20.5°C bo jest to pomieszczenie najchłodniejsze w całym domu. Po drugie mam niedużą powierzchnię użytkową 98m

Z tym CWU mocno sie wczytuje i guzik z tym. Cztery osoby zuzywaja od roku po 2m3 gazu ( 50 przed kapielą , reszta dnia 40 stopni) Cyrkulacja wlaczona tylko 4×15min na dzien i 19-21ciaglej pracy. Moc kotla na CWU zmiejszona na 65%.

Wczesniej na ust.fabr i tak bylo 0.5m3 wiecej. Czytam forum od roku i jeszcze NIE zdecydowalem sie na pytanie jak ograniczyc mocniej zuzycie na ciepla wode. Moze samo sie:)

CO nie mam sie do czego przyczepic , nawet ze dokladamy delikatnie do kominka miedzy 16-20 drewna a rekuperator pobiera 3kW z grzalka i daje na wylocie 20.5 stopnia .

Rozklad temperatur w domu to prawie stale 22 tam gdzie kominek (60m2), sypialnie 20, caly dol w ziemi 19.5 (docelowo rekreacyjny kiedys). Dzisiaj na zewnatrz 0 dzien/noc

Parametry chaulpy

240m2 parter i -1, wielospad T ,

230m2 podlogowki Vitodens 200 19kW,reku komfovent 500r, Izolacja ziemia 10cm xps, fundament 12cm xps, sciany i deka25cm styr. bialy, okna 3szyb płd i zach panoramy

Docelowo slabo pasywny jak bedzie PV i zasobnik