Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam mieszane uczucia co do podłogówki i zmiany temp noc dzień. Biorąc pod uwagę bezwładność podłogówki zanim się ochłodzi i ogrzeje to chyba na jedno wyjdzie?

przecież pojęcie nocy i dnia jest mocno subiektywne. W harmonogramie noc może mi się zaczynać o 18:00 późnym popołudniem a kończyć o 10 rano. Jeżeli do 18 mam 22°C to kładąc się o 00:00 a nawet później po sesji w CP2077 mam w sypialni 20-20.5°C bo jest to pomieszczenie najchłodniejsze w całym domu. Po drugie mam niedużą powierzchnię użytkową 98m

Z tym CWU mocno sie wczytuje i guzik z tym. Cztery osoby zuzywaja od roku po 2m3 gazu ( 50 przed kapielą , reszta dnia 40 stopni) Cyrkulacja wlaczona tylko 4×15min na dzien i 19-21ciaglej pracy. Moc kotla na CWU zmiejszona na 65%.

Wczesniej na ust.fabr i tak bylo 0.5m3 wiecej. Czytam forum od roku i jeszcze NIE zdecydowalem sie na pytanie jak ograniczyc mocniej zuzycie na ciepla wode. Moze samo sie:)

CO nie mam sie do czego przyczepic , nawet ze dokladamy delikatnie do kominka miedzy 16-20 drewna a rekuperator pobiera 3kW z grzalka i daje na wylocie 20.5 stopnia .

Rozklad temperatur w domu to prawie stale 22 tam gdzie kominek (60m2), sypialnie 20, caly dol w ziemi 19.5 (docelowo rekreacyjny kiedys). Dzisiaj na zewnatrz 0 dzien/noc

Parametry chaulpy

240m2 parter i -1, wielospad T ,

230m2 podlogowki Vitodens 200 19kW,reku komfovent 500r, Izolacja ziemia 10cm xps, fundament 12cm xps, sciany i deka25cm styr. bialy, okna 3szyb płd i zach panoramy

Docelowo slabo pasywny jak bedzie PV i zasobnik

Domek parterowy 80 m.kw, kocioł Beretta dwu funkcyjny 4 osoby w tym dwójka dzieci temp w dzien 22,2 w nocy 21,5 przez grudzień srednio 9,3 metra łacznie z gotowaniem

9,3 dziennie to prawie 300 m3 za cały miesiąc, jak na dom 80 m2, to dosyć sporo. Może napisz jak jest zbudowany dom i jak ocieplony (czy w ogóle ocieplony)

Jak mocno grzejecie CWU? Ja mam ustawione 44C i jest to dla mnie temperatura przy której nie muszę domieszywać zimnej wody w kranie/prysznicu. Przypuszczam, że nawet 30 sekundowe mycie rąk + chodząca pompka obiegowa uruchomi kocioł na dogrzewanie CWU, bo te kilka litrów prawie lodowatej wody jednak wychłodzi nieco cały obieg. Rozmyślam czy nie warto było by grzać np. do 48 czy 50 i przestać używać ciepłej wody odkręconej "na maxa" - może lepiej grzać nieco mocniej a rzadziej? Ktoś to może porównywał? Z testami na "własnej skórze muszę poczekać do sezonu letniego żeby widzieć zużycie gazu przy wyłączonym CO.