Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogrzewa ktoś dom, ale gazem płynnym? Jak to wychodzi w porównaniu do ziemnego lun innych źródeł?

Witam, ja teraz od stycznia przełączyłem się na propan. Gdzieś wyczytałem, że m3 gazu ziemnego odpowiada ok. 1,37 litra propanu. Może ktoś zweryfikować? Jeżeli tak, to oszczędność przy własnym zbiorniku jest duża w porównaniu z gazem ziemnym - u nas jest NOVATEK jako wcześniej skroplony gaz ziemny, m3 kosztuje ok. 2,50, za propan z wolnego rynku (bez umowy dzierżawnej) pod koniec października wyszło 1,40 zł za litr, dlatego wolałem zbiornik na własność i to większy.

Witam, ja teraz od stycznia przełączyłem się na propan. Gdzieś wyczytałem, że m3 gazu ziemnego odpowiada ok. 1,37 litra propanu. Może ktoś zweryfikować? Jeżeli tak, to oszczędność przy własnym zbiorniku jest duża w porównaniu z gazem ziemnym - u nas jest NOVATEK jako wcześniej skroplony gaz ziemny, m3 kosztuje ok. 2,50, za propan z wolnego rynku (bez umowy dzierżawnej) pod koniec października wyszło 1,40 zł za litr, dlatego wolałem zbiornik na własność i to większy.

1 m3 gazu ziemnego = ok. 1,55 litra propanu.

Cenowo propan zrównuje się z gazem ziemnym przy cenie propanu poniżej 1,5 zł/litr

• 2 weeks później...

U mnie dom ok 350m2 w tym garaz ogrzewany ok 60m2 (tam ok 15 stopni) w domu wszedzie 21st, piec jednofunkcyjny Immergas Tera 24 + zasobnik 120l

Rekuperacja z GWC rurowym 55m

Poza sezonem grzewczym place do 100 zl za CWU. Za dwa miesiace Grudzien-styczen 400m3

5 osob mieszka; dom porotherm 24cm+ 20scm szarego, okna 3szybowe, rolety, izolacja pionowa 13cm, pod posadzka na parterze 20cm EPS, na pietrze 10 cm.

A ja dzisiaj stwierdzam że po wymianie licznika przez panów z gazowni w styczniu / wymiana z urzędu po iluś tam latach użytkowania, chyba jakieś 14 lat /, zużycie spadło mi o ca. 20%. :0

Parametry bez zmian a zima w lutym była u nas konkretna, zużycie niższe niż luty 2020:) -

II 2020 - 118 m3

II 2021 - 99 m3

CO CWU kuchenka gaz.

Odpowiedź powinna być jednoznaczna.

.

Dlaczego?

Bo ty tak uważasz?

Na co dzień wolę jak jest chłodniejsze lato. A na wakacje jeżdżę w góry i zdecydowanie upały nie są pożądane.

Wiec nie pitol bzdur, że w domu można wytrzymać w 25 stopniach, bo to upał.

prawda jest brutalna - torturujesz dzieci, przegrzewając je i osłabiając ich organizm :D

Widzisz do jakiego idiotyzmu można dojść, patrząc na świat jedynie poprzez pryzmat swojego wąskiego horyzontu?

Dlaczego?

Bo ty tak uważasz?

Na co dzień wolę jak jest chłodniejsze lato. A na wakacje jeżdżę w góry i zdecydowanie upały nie są pożądane.

prawda jest brutalna - torturujesz dzieci, przegrzewając je i osłabiając ich organizm :D

Widzisz do jakiego idiotyzmu można dojść, patrząc na świat jedynie poprzez pryzmat swojego wąskiego horyzontu?

Masz rację ja mam generalnie ok 22 *C, i zauważyłem że im na dworze zimniej tym to wymaganie temperaturowe w domu jest mniejsze bo przy -17 w domu raz zjechała temp do 20,5 a nie było odczucia zimna. Moim zdaniem to chyba kwestia wilgotności na zewnątrz i wewnątrz.

Z tym że czasem jak na przykałd teraz mam 24 bo mnie telepie chyba sie zaziębiłem.

Dlaczego?

Bo ty tak uważasz?

Zimą przy niskiej wilgotności to i w 26 można siedzieć a latem przy wysokiej wilgotności 24 to już taki max.

Generalnie wilgotność psuje zabawę anie temperatura. Zimą sucho latem mokro