Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A czy w pierwszym sezonie utrzymanie zadanej temperatury może być trudniejsze?

Tak. Trudniejsze - w znaczeniu - zapotrzebowanie energetyczne będzie wyższe niż rok, dwa lata później.

Czy pięć powinien włączać się częściej? Ma ktoś z tym swoje doświadczenia?

Dobrze by było gdyby się nie załączał częściej. Dobrze ustawiony kocioł nie będzie załączał się kilkaset razy dziennie. Poza tym taktowanie kotła, to nie koniec świata. Nie warto wyrywać sobie z tego powodu włosów ;)

Dom 240 m2. Elewacja nieocieplona (dach 35-50 cm, podłoga na gruncie 15 cm lambda 37). Dom niezamieszkały. Wygrzewamy posadzkę i pozbywamy się wilgoci technologicznej. Temperatura na piecu 43 st., zasilanie podłogówek 1100 mb 30 st. Zużycie bez CWU ok. 8 m3/24h. Dobrze wróży na przyszłość :wave:

A jaka temperature utrzymujesz wewnatrz przy zuzyciu 8m3/24h?

A jaka temperature utrzymujesz wewnatrz przy zuzyciu 8m3/24h?

Jeszcze sporo za niską :D ale z każdym dniem wzrasta. Wczoraj było 9/13,5 (dół/góra). Dam znać w niedzielę jak temp. Zostanie podniesiona o 10 st.

Może komuś się przyda. Ja niestety nie znalazłem takich informacji jak przygotowywałem się do wygrzewania zimą.

A myślicie ze jak cena zakupu gazu spadnie to nam też jest obniża? Bo generalnie na giełdzie gaz znacznie już staniał.

Ale niesamowite jak nisko nasz rząd upadł, ceny o 50% w górę to walnijmy lex tvn będzie inny temat... Przeraża mnie to wszystko.

Też to odbieram jak próbę odwrócenia części uwagi od giga podwyżek. +83% gaz i ile za prąd (nie mogę znaleźć nowej taryfy dla Enea)?

Myślę tylko jaki to teraz będzie miało wpływ na odczyt inflacji, a w konsekwencji do ilu wzrosną stopy procentowe. 3% WIBOR jest raczej przesądzony (+ marża banku 1,3-2%) to już mamy 5%. Teraz to już chyba do 10% będziemy dobijać. Druga Turcja się zaczyna?

A myślicie ze jak cena zakupu gazu spadnie to nam też jest obniża? Bo generalnie na giełdzie gaz znacznie już staniał.

Ale niesamowite jak nisko nasz rząd upadł, ceny o 50% w górę to walnijmy lex tvn będzie inny temat... Przeraża mnie to wszystko.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY

Wez wykres max i podobne ceny już były ale wtedy zł była mocniejsza . Szczerze wątpię żeby było taniej

Też to odbieram jak próbę odwrócenia części uwagi od giga podwyżek. +83% gaz i ile za prąd (nie mogę znaleźć nowej taryfy dla Enea)?

Myślę tylko jaki to teraz będzie miało wpływ na odczyt inflacji, a w konsekwencji do ilu wzrosną stopy procentowe. 3% WIBOR jest raczej przesądzony (+ marża banku 1,3-2%) to już mamy 5%. Teraz to już chyba do 10% będziemy dobijać. Druga Turcja się zaczyna?

Do Turcji to nam daleko. Jednak problemów wiele rozdawnictwo, wzrost najniższej krajowej, za wolno i zbyt słabo podniesione stopy procentowe.

Ciekawe co będzie z para USD/PLN jak USA podniesie o te drobniaki 3x0,25pp w 2022. :)

Taryf nowych raczej jeszcze nie ma. Ja miałem odczyt 10go grudnia i na rachunku żadnych zmian 0,64gr za 1kWh w G11.

Od gazowników faktur nie mam, więc próbowałem się dodzwonić, bez rezultatu, ale na początku połączenia automat gada, że przepraszają za opóźnienia.