Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nowopostawiony dom 240m2, bez ocieplenia fasady. podłogi styro 15 cm lambda 37, dach wełna 35-50 cm lambda 40, wygrzewanie podłóg i murów, rekuperacja działająca na 50% mocy z 630 m3, kilka niezaizolowanych dziur (czerpnia i wyrzutnia reku, podejście pod klimatyzator, brama garażowa ze szparą 2 cm (przyłożony styropian)) - dziennie schodzi 40m3 gazu przy 55st na piecu (grzeje bez przestojów) i 50+ st na rozdzielaczach. Od dziś 45st na rozdzielaczach. Dam znać ile mniej.

40m3 dziennie. Jakiego rachunku spodziewasz się po zimie? :D

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a po co grzać, nie lepiej poczekać do wiosny i lata ?

Miałem wprowadzać się wrzesień/październik, potem przed świętami.

Nie położę płytek bez wygrzanie podłóg, ścian nie pomaluję gdy murłata wilgotna.

Jakiego rachunku się spodziewam? Sporego, ale gdy powiedziało się A...

To moje wyliczenia dla samego CO:

Wskaźniki zapotrzebowania na energię dla domu: dla wt2017 to max 95 kWh/m2 , dla wr2021 max 70 kWh/m2 . Dla naszego domu, niech będzie nawet że 240 m2 , to wynosi między 16800-22800 kWh . m3 gazu ma około 11 kWh energii. Więc potrzeba 1528-2073 m3 gazu rocznie. Od marca br cena 1 kWh od PGNiG w taryfie wynosi niecałe 11 gr + 6,64 zł mc abonament. Za gaz powinno się płacić 1848-2508 zł rocznie + abonament 80 zł rok + dystrybucja stała 12x 29,63 = 360 zł + dystrybucja zmienna 555-760 zł . Razem rocznie powinno wyjść 2850 - 3708 zł . To przy założeniu że będzie elewacja zrobiona

Przecież nie będzie wygrzewał posadzki całą zimę...

Jak ma grubą wylewkę i planuje deskę to będzie 8)

Miałem wprowadzać się wrzesień/październik, potem przed świętami.

Nie położę płytek bez wygrzanie podłóg, ścian nie pomaluję gdy murłata wilgotna.

Wskaźniki zapotrzebowania na energię dla domu: dla wt2017 to max 95 kWh/m2 , dla wr2021 max 70 kWh/m2 . Dla naszego domu, niech będzie nawet że 240 m2 , to wynosi między 16800-22800 kWh . m3 gazu ma około 11 kWh energii. Więc potrzeba 1528-2073 m3 gazu rocznie. Od marca br cena 1 kWh od PGNiG w taryfie wynosi niecałe 11 gr + 6,64 zł mc abonament. Za gaz powinno się płacić 1848-2508 zł rocznie + abonament 80 zł rok + dystrybucja stała 12x 29,63 = 360 zł + dystrybucja zmienna 555-760 zł . Razem rocznie powinno wyjść 2850 - 3708 zł . To przy założeniu że będzie elewacja zrobiona

Tylko, że z 1m3 gazu nie osiągniesz 11kWh. Taka sprawność to tylko na fakturze.

Jak ma grubą wylewkę i planuje deskę to będzie 8)

Tylko, że z 1m3 gazu nie osiągniesz 11kWh. Taka sprawność to tylko na fakturze.

W piecu mam ustawione, że 1m3 ma 10kWh. Zużycie reportowane przez piec jest o ok. 50m3 wyższe niż to na gazomierzu, a mam jeszcze kuchenkę gazową. Według pieca, na CO + CWU poszło ok. 700m3 od października. Więc na moje oko, z 1m3 gazu na pewno jest więcej niż 10kWh.

Dzięki Radek za konkretną wiadomość :)

Janek - nie zdecydowałem się klaść elewacji na niedosuszone mury i przy temperaturach poniżej +5 st. IMO lepiej tak niż mieć wilgoć w środku. Rachunki mnie nie bolą. Bez przesady. Dom to nie 30 m2 mieszkanie. Rachunki i koszty są inne.

Wczoraj/dziś nastąpił przełom - po regulacji, obniżeniu temp na piecu -5 , do 50 st. i na rozdzielaczach do 45 st. Temperatura na podłodze parteru 27, na piętrze 21 st. Wszystko wysycha migiem, zużycie gazu spada, powroty pętli i przed piecem ciepłe/letnie (prócz garażu/kotłowni).

84eeabdc8910.png

95074ddd849b.png

d80f4e7c3a80.png

Edytowane przez Sativum

Dzięki Radek za konkretną wiadomość :)

Janek - nie zdecydowałem się klaść elewacji na niedosuszone mury i przy temperaturach poniżej +5 st. IMO lepiej tak niż mieć wilgoć w środku. Rachunki mnie nie bolą. Bez przesady. Dom to nie 30 m2 mieszkanie. Rachunki i koszty są inne.

Wczoraj/dziś nastąpił przełom - po regulacji, obniżeniu temp na piecu -5 , do 50 st. i na rozdzielaczach do 45 st. Temperatura na podłodze parteru 27, na piętrze 21 st. Wszystko wysycha migiem, zużycie gazu spada, powroty pętli i przed piecem ciepłe/letnie (prócz garażu/kotłowni).

b89ec0ea548d.png

jasne te kilka tysięcy za gaz, wrzucisz w koszta budowy, przy całości kosztu domu to pestka. i u mnie było jak należy - wszystko schło w upalne lato ;)

jasne te kilka tysięcy za gaz, wrzucisz w koszta budowy, przy całości kosztu domu to pestka. i u mnie było jak należy - wszystko schło w upalne lato ;)

"Jak należy"

Błagam :D

Będę czekał 6+ m-cy z przeprowadzką, by nie nazwano mnie niegospodarnym :D

Edytowane przez Sativum

...

Pogratulowac zadowolenia z błednych rachunków, jakim cudem chcesz realnie uzyskac z m3 gazu 11 kWh energii? to tylko ciepło spalania czyli wsp konwersji, wartosc idealna, rzeczywiscie uzyskasz 9.2-9,6 kWh/m2 gazu. czy nie uwzgledniasz podwyzek cen gazu?

Po co podajesz wartosci Ep, przeciez to nie ma zadnego odniesienia co zuzycia energii na ogrzewanie w Twoim domu, tak realnie to Ek, ale nie te wynikajacą z WT tylko z dokladnych obliczen ozc i to przy uwzglednieniu zwiekszonego zapotrzebowania ze wzgledu na wilgoc technologiczną, oraz docelowego ocieplenia budynku.

Pogratulowac zadowolenia z błednych rachunków, jakim cudem chcesz realnie uzyskac z m3 gazu 11 kWh energii? to tylko ciepło spalania czyli wsp konwersji, wartosc idealna, rzeczywiscie uzyskasz 9.2-9,6 kWh/m2 gazu. czy nie uwzgledniasz podwyzek cen gazu?

Po co podajesz wartosci Ep, przeciez to nie ma zadnego odniesienia co zuzycia energii na ogrzewanie w Twoim domu, tak realnie to Ek, ale nie te wynikajacą z WT tylko z dokladnych obliczen ozc i to przy uwzglednieniu zwiekszonego zapotrzebowania ze wzgledu na wilgoc technologiczną, oraz docelowego ocieplenia budynku.

Dzięki za miłe słowa. Lubię jak ktoś zaczyna tak wypowiedź :D

Ceny mnie interesujące - na obecnej taryfie.

Chciałem dać wyższe (EP) niż niższe (EU) zapotrzebowanie. Tak by był to margines błędu. Kaizen zwrócił mi uwagę, że mam źle policzoną energię potrzebną na wentylację. Potem dodałem jeszcze klimatyzatory i wełnę, więc wartości z planowanej charakterystyki są moim zdaniem raczej poglądowe. Do tego - obecnie brak ocieplenia fasady. EU = 44 kwh/m2 rok. Teraz spodziewałem się ponad 100 kwh/m2 + wilgoć = 200-300 kwh/m2. Po ociepleniu i wygrzaniu - granice 30 kwh/m2

11 kwh enegii z metra = taryfa i warunki PGNiG OD. Rozumiem, że jeśli nie trzyma się normy, to mogę reklamować/pozwać? Jak można zbadać kaloryczność gazu?

przy uwzglednieniu zwiekszonego zapotrzebowania ze wzgledu na wilgoc technologiczną, oraz docelowego ocieplenia budynku.

No właśnie to jest punkt, który sprawił mi sporo problemu przy liczeniu. Założyłem 50-100% więcej.

Po co mam liczyć coś czego nie ma? Bez sensu dla mojej sytuacji ;)

PS. Po czasie zauważyłem, że podałem ceny netto (jkbc)

Edytowane przez Sativum

A to sprawność silnika zależy od paliwa ? Chyba tylko pomiędzy zwykłym a wysokoprężnym

A jeśli nawet - to po co ta informacja nabywcy ?

Poza tym rozmawiamy o kotle i tym, ile energii daje z 1m3 gazu.

Jak możesz z 1m3 gazu, który ma ciepło spalania 11,1kWh/m3 wprowadzić do domu 11.1kWh energii ?

proszę - masz tu w marę wyczerpujące obserwacje:

https://instalreporter.pl/ogolna/od-czego-zalezy-sprawnosc-kotla-kondensacyjnego/

Edytowane przez fotohobby

Poza tym rozmawiamy o kotle i tym, ile energii daje z 1m3 gazu.

Jak możesz z 1m3 gazu, który ma ciepło spalania 11,1kWh/m3 wprowadzić do domu 11.1kWh energii ?

proszę - masz tu w marę wyczerpujące obserwacje:

https://instalreporter.pl/ogolna/od-czego-zalezy-sprawnosc-kotla-kondensacyjnego/

Dzięki.

Podane źródło wskazuje:

Maksymalna sprawność średnioroczna gazowego kotła kondensacyjnego podawana w odniesieniu do wartości opałowej paliwa, wynosi zwykle 108÷109% w odniesieniu do wartości opałowej paliwa. W odniesieniu do ciepła spalania, wartość ta będzie wynosić do 98%.

Średnia wartość sprawności znormalizowanej dla 60 monitorowanych kotłów kondensacyjnych wyniosła dokładnie 100,0%

I posumowanie:

Badanie sprawności systemów grzewczych jakie przeprowadzono w dużej skali w blisko 70 domach jednorodzinnych wskazało, że jest możliwe uzyskiwanie przez kotły kondensacyjne wysokich sprawności pracy, takich, jakie deklarują producenci. Jest to uwarunkowane uwzględnieniem znanych powszechnie zaleceń – sprowadzających się do zapewnienia jak najniższych wartości temperatury wody grzewczej. Należy zwrócić także uwagę na miejsce zabudowy kotła (piwnica, pomieszczenie ogrzewane) oraz straty ciepła w układzie wody użytkowej – przede wszystkim w układzie cyrkulacji. Należy ograniczać czas pracy układu cyrkulacji c.w.u. Badanie prowadzono 10 lat temu i z pewnością nowe rozwiązania techniczne, szczególnie w zakresie palników o większym zakresie modulacji mocy grzewczej, korzystnie wpływają na sprawności obecnie produkowanych urządzeń.

No to wychodzi na to że spalenie m3 gazu daje nam tyle ile twierdzi PGNiG.

8d5abcf21772.png

Chyba że macie dostęp do innych treści?

Wracając do wątku:

Koledzy i koleżanki z forum - gdybyście, podobnie jak ja, wygrzewali posadzkę i mury w dużym domu i to zimą, to w szczycie możecie spodziewać się zużycia nawet 50m3. Zużycie waha się u mnie od 8 m3 gazu, do niecałych 50.