Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziwnie mało jak za cały rok. Na same kąpiele idzie 1m3 dziennie.

Nie wiem jak u Ciebie, u mnie w lecie na CWU mam zużycie średnio w tym roku 16-17 m3 gazu. Mam zasobnik 150l grzany do 44 stopni, histeraza ustawiona na 5 stopni, raz w tygodniu grzeje legionelle. Dzieciaki głównie wanna, żona i ja raczej prysznic, Mieszkam 4 lata i od samego początku mam takie zużycie na CWU.

Raczej nie zmywamy, wszystko do zmywarki.

No i najważniejsze nie mam cyrkulacji, a z tego co wiem to dosyć pobija zużycie na CWU

Edytowane przez ig0r-

330 m3 CO + CWU za grudzień, ogrzewane 270 m2 do ok 22 stopni, 5 osób, CWU to ok 1 m3 dziennie. Mój rachunek to 679 zł... gdybym miał w styczniu to samo zużycie rachunek bedzie wynosił ok 968 zł. Taryfa W-3.12 T

Rok 2021 zużycie 1767m3

Hej, napisz proszę jakie ocieplenie ścian, dachu, podłogi . Dzięki :)

kolega fotohobby to ma faktycznie malutkie zużycie, może ma jakieś super izolację , okna, drzwi itd. tzw pasywny dom, co w niego trzeba kupe tysięcy wicej włożyć.

poza tym ważna też jest strefa klimatyczna, ilość osób kąpiących się, temp w domu. no i sam metraż a ten jest u niego mniejszy.

wg mnie tyle co ja płacę rocznie za ogrzewanie i ciepła wodę to są małe pieniądze tak czy inaczej.

kolega fotohobby to ma faktycznie malutkie zużycie, może ma jakieś super izolację , okna, drzwi itd. tzw pasywny dom, co w niego trzeba kupe tysięcy wicej włożyć.

poza tym ważna też jest strefa klimatyczna, ilość osób kąpiących się, temp w domu. no i sam metraż a ten jest u niego mniejszy.

wg mnie tyle co ja płacę rocznie za ogrzewanie i ciepła wodę to są małe pieniądze tak czy inaczej.

Według wpisów @fotohobby za rok 729m3x11,2 kWh/m3 /106m2 =77 kWh/(m²/rok).