Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

330 m3 CO + CWU za grudzień, ogrzewane 270 m2 do ok 22 stopni, 5 osób, CWU to ok 1 m3 dziennie. Mój rachunek to 679 zł... gdybym miał w styczniu to samo zużycie rachunek bedzie wynosił ok 968 zł. Taryfa W-3.12 T

Rok 2021 zużycie 1767m3

Hej, napisz proszę jakie ocieplenie ścian, dachu, podłogi . Dzięki :)

kolega fotohobby to ma faktycznie malutkie zużycie, może ma jakieś super izolację , okna, drzwi itd. tzw pasywny dom, co w niego trzeba kupe tysięcy wicej włożyć.

poza tym ważna też jest strefa klimatyczna, ilość osób kąpiących się, temp w domu. no i sam metraż a ten jest u niego mniejszy.

wg mnie tyle co ja płacę rocznie za ogrzewanie i ciepła wodę to są małe pieniądze tak czy inaczej.

kolega fotohobby to ma faktycznie malutkie zużycie, może ma jakieś super izolację , okna, drzwi itd. tzw pasywny dom, co w niego trzeba kupe tysięcy wicej włożyć.

poza tym ważna też jest strefa klimatyczna, ilość osób kąpiących się, temp w domu. no i sam metraż a ten jest u niego mniejszy.

wg mnie tyle co ja płacę rocznie za ogrzewanie i ciepła wodę to są małe pieniądze tak czy inaczej.

Według wpisów @fotohobby za rok 729m3x11,2 kWh/m3 /106m2 =77 kWh/(m²/rok).

Jak nie prawda? Czysta matematyka.Nie wiem jak liczycie m2 ale ja liczę sama posadzka tak jak gość co wylewał posadzkę anchydrytową (chudy beton jak wylewali z mixokreta wyszło ~230m2 nie było jeszcze ścian działowych) bez murów 180 m2 +25m2 garaż (nigdy go nie liczę) co+cwu+kuchenka gazowa 2+3 wychodzi około 55 kWh/(m²/rok). gdzie nie mam pomieszczenie poniżej 22,5 st. Licząc po obrysie budynku jest ponad 250m2. Edytowane przez Napoli

Podałem w rozbiciem na CWU i CO

A dlaczego nie można brać tych 30m3 "na poważnie" ?

Nie patrzę co miesiąc na licznik. .

Widzisz, a ja tak.

Skoro w czerwcu, lipcu, sierpniu, wrześniu mam takie spalanie, to chyba jasne, że zimą będzie co najmniej takie samo.

Jak nie więcej, bo woda w rurociągach jest chłodniejsza.

Rozumiem, że u Ciebie, kiedy przez cały rok woda jest podgrzewana przez solary i przechodzi przez kocioł 2f, gdzie jest jedynie (w razie potrzeby) dogrzewana nie da się podać ilości gazu zużytego na CWU, ale w moim przypadku jest to proste.

Pierwszy raz widzę, żeby ktoś liczył sezonowe zapotrzebowanie na ogrzewanie, podawane w kWh/m2 i wliczał w to CWU :)

Mnie tam liczby nie obchodzą, ale jeśli Ty lubujesz się w obliczeniach typu "śmieci na wejściu, śmieci na wyjściu" to możesz rzucać tu jakimikolwiek wynikami

Edytowane przez fotohobby

To nie jest rekordowo niskie zużycie, bo są tu użytkownicy którzy mają lepsze wyniki.

Mam dom na izolowanej płycie, okna ze wzmocnieniami termicznymi i montażem na folię, rekuperację.

Ocieplenie takie, jak w stopce, ale teraz to standard chyba

W domu 21,5C ( łazienka 22), kominek jakieś 10x w sezonie.

Fakt, że jak się zrobi popołudnie z z kominkiem, to w następny dzień kocioł nie rusza.