Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie zużycie za ostatnie 2 miesiące 670m3 na CO + CWU 3 osoby.

Dom stary (i to nie z lat 90 XX wieku tylko sprzed wojny) po licznych remontach. Piętrowy, kubatura ok 500m3 ale stale ogrzewana ok. połowa, wysoki parter ponad 3m. Ściany - 40cm cegła + 10 styro, podłoga - wełna (pod spodem niewielkie podpiwniczenie), nieużytkowy strych - trociny. Do ogrzewania kocioł turbo i sterownik pokojowy.

Mój dom to: 132m2 parterówka, strop wiązarowy ocieplony wełną mineralną 30cm. W posadzce podłogówka i 18cm styropianu eps. Ściany ocieplone 20cm grafit.

Rok temu grudzień od 1 do 31 grudnia spaliło 153metry, codziennie palona koza wolnostojąca, temperatura w domu ustawiona była na 20,5stopnia więc grzało do 21stopni.

W tym roku po ustawianiu pieca przez fachowca z buderusa od 1 stycznia do 26 stycznia spaliło 159m3 gazu, w tym ciepła woda dla 2 osób i noworodek, zero palenia w kozie, temperatura ustawiona na 21,5stopnia, grzeje do 22stopni. Zastanawiam się, czy takie zużycie jest w porządku? Temperatury u nas kilka razy -17stopni w nocy (20km od Lublina), uśrednić można, że w styczniu jest u nas -1 stopień na dworze i bardzo wietrznie.

Dom z lat 70-siątych, lipnie ocieplony z dziurami w izolacji. Pow. około 200m2. 28 dni stycznia (1-29 odczyty licznika) 430m3. Cena jeszcze nie znana. Faktura pewnie będzie w przyszłym tygodniu dopiero. Mają straszne poślizgi z tymi fakturami papierowymi. Edytowane przez klaudiusz_x

Dom z lat 70-siątych, lipnie ocieplony z dziurami w izolacji. Pow. około 200m2. 28 dni stycznia (1-29 odczyty licznika) 430m3. Cena jeszcze nie znana. Faktura pewnie będzie w przyszłym tygodniu dopiero. Mają straszne poślizgi z tymi fakturami papierowymi.

Ciekaw jestem ceny. U mnie w całym styczniu 380m3 CO+CWU. Dom również lata 70, ale wogóle nie ocieplony.

Witam wszystkich.

Mi w zeszłym roku poszło 1600m3 gazu w Mazowieckim

Dom 150m2 z czego 125 użytkowe. Dom pobudowany w 2019 roku ocieplony styropianem 20cm stro ocieplony pianą 20cm.

Teraz w ciągu doby idzie mi około 6m3 gazu na dobę CO+CWO

Instalacja to grzejniki plus podłogówka na kotle trzymam 52stopnie a podłogę zasilam 27 stopniami.

Czy to spalanie czy wysokie?

Temperatura 19.5 w dzień i 18.5 w nocy.

Witam wszystkich.

Mi w zeszłym roku poszło 1600m3 gazu w Mazowieckim

Dom 150m2 z czego 125 użytkowe. Dom pobudowany w 2019 roku ocieplony styropianem 20cm stro ocieplony pianą 20cm.

Teraz w ciągu doby idzie mi około 6m3 gazu na dobę CO+CWO

Instalacja to grzejniki plus podłogówka na kotle trzymam 52stopnie a podłogę zasilam 27 stopniami.

Czy to spalanie czy wysokie?

Temperatura 19.5 w dzień i 18.5 w nocy.

Przy takim ociepleniu i temperaturze powinieneś zużywać o połowę mniej gazu. Wynik zawyża zapewne łączenie grzejników z podłogówką.

Przy 52 stopniach piec mało co kondensuje. Ja bym obniżył temperaturę na grzejnikach a więcej dał na podłogowe.

Przy obecnych cenach gazu pomyślał bym o porządnej termowizji albo kupić kamerkę. Gdzieś ta energia z gazu ucieka :)

Dzięki za szybką odpowiedź. Bawię się ustawieniami od tygodnia.

Na jaką temperaturę opuścić temperaturę pieca? Nie wiem ile ma pływ odległość programotora od grzejników jest to 8m w najzimniejszym miejscu w domu. Za nim tam dojdzie ciepłe powietrze to w pokojach mam 21.5 stopnia.

No i programator mam ustawiony że grzeje od 6 rano do 19

Dzięki za szybką odpowiedź. Bawię się ustawieniami od tygodnia.

Na jaką temperaturę opuścić temperaturę pieca? Nie wiem ile ma pływ odległość programotora od grzejników jest to 8m w najzimniejszym miejscu w domu. Za nim tam dojdzie ciepłe powietrze to w pokojach mam 21.5 stopnia.

No i programator mam ustawiony że grzeje od 6 rano do 19

Postaraj się obniżyć TZ ile się da tzn. żeby było ok w pomieszczeniach z grzejnikami. Jeśli grzejniki mają odpowiedni rozmiar to powinno wystarczyć w granicach 40 stopni.