Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Mam segment 130m2, w tym garaż w bryle budynku. Segment ma sąsiadów z dwóch stron.

Według świadectwa energetycznego EP 160, EK139.

Zamontowany piec gazowy - Buderus Logamax plus gb012 - 25k V2 dwufunkcyjny - zasobnik 150l.

Ogrzewanie wody nastawione na 42 stopnie.

CO - 37 stopni.

W domu utrzymuje się temperatura 21 - 22 stopni nawet w mrozy (aczkolwiek były bardzo krótkie okresy poniżej - 10 stopni).

Zużycie dobowe w sezonie grzewczym - 7m3 gazu, w tym ok. 1 - 1,5m3 na ogrzewanie wody.

Pytanie - czy takie zużycie to dużo, czy da się zmniejszyć zużycie gazu na CO? Czy zamontowanie sterownika do pieca zewnętrznęgo np. Salus coś pomoże? Czy ustawienie temperatury CO na inną wartość spowoduje, że piec będzie pracował bardziej optymalnie?

Witam,

Mam segment 130m2, w tym garaż w bryle budynku. Segment ma sąsiadów z dwóch stron.

Według świadectwa energetycznego EP 160, EK139.

Zamontowany piec gazowy - Buderus Logamax plus gb012 - 25k V2 dwufunkcyjny - zasobnik 150l.

Ogrzewanie wody nastawione na 42 stopnie.

CO - 37 stopni.

W domu utrzymuje się temperatura 21 - 22 stopni nawet w mrozy (aczkolwiek były bardzo krótkie okresy poniżej - 10 stopni).

Zużycie dobowe w sezonie grzewczym - 7m3 gazu, w tym ok. 1 - 1,5m3 na ogrzewanie wody.

Pytanie - czy takie zużycie to dużo, czy da się zmniejszyć zużycie gazu na CO? Czy zamontowanie sterownika do pieca zewnętrznęgo np. Salus coś pomoże? Czy ustawienie temperatury CO na inną wartość spowoduje, że piec będzie pracował bardziej optymalnie?

gaz jest dla ludzi bogatych i rozrzutnych raczej nic nie pomoże a planowane sa jeszcze 2 podwyżki.

bardzo drogo ja 300 za to samo+prąd do celów bytowych

A prąd masz za darmo. Nie. Prawdopodobnie założyłeś panele za które też zapłaciłeś ( tez mam ) + pompa ciepła. To tez kosztuje.

Ja za kocioł zapłaciłem 4600 + przyłącze gazu linia -gazomierz 2300 + 1500 za gazomierz - dom. to daje 8400. Za tą kwotę nie kupie nawet pompy a gdzie panele.

A prąd masz za darmo. Nie. Prawdopodobnie założyłeś panele za które też zapłaciłeś ( tez mam ) + pompa ciepła. To tez kosztuje.

Ja za kocioł zapłaciłem 4600 + przyłącze gazu linia -gazomierz 2300 + 1500 za gazomierz - dom. to daje 8400. Za tą kwotę nie kupie nawet pompy a gdzie panele.

a centralne ogrzewanie dostałeś za darmo? Nie mam pompy ciepła bo szkoda na to pieniędzy. Nie mam nawet centralnego bo to przeżytek i pieniądze wyrzucone w błoto.

Mieszkam już 18 lat i wiem prawie wszystko na temat ogrzewania elektrycznego.

Klimatyzator 2700, grzejniki 1200, PV 6,17 kW - 18 tys (mam 2 lata, do zwrotu tej inwestycji zostało jeszcze 2), podłogówka w łazience 600 zł Razem 22 500 zł

Edytowane przez gawel

Dostałem dziś fakturę rozliczeniową z PGNiG za okres od 25 września do 15 marca, z zastrzeżeniem że odczyt był ok. dwa tygodnie wcześniej. Z faktury wygląda to następująco od razu z przeliczeniem ceny za 1m3:

25-09 – 01.11: 155m3 * 2.25zł

01.11 – 06.12: 343m3 * 2.07zł

06.12 – 01.01: 359m3 * 2.09zł

01.01 – 15.03: 629m3 * 2.82zł

Sumarycznie niecałe 3600zł za 1486m3 gazu na CO+CWU+kuchenka gazowa.