Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie temperatury praktycznie cały czas oscylują w granicach :

Screenshot_20221121-211637_Tuya Smart.jpg

Temperatura w salonie której wyżej nie ma to ok 22,5 stopnia. ( tu odczytuje ze sterownika pieca dlatego nie mam dodatkowego czujnika jak w innych pomieszczeniach)

Dom 115 metrów użytkowej . 100 % podłogówki . Ocieplenie zewnętrzne 15 cm grafit . Niestety na etapie dachu pod podbitkę ekipa dała biały. Podłoga grafit 15 . Strych skosy + sufity wełna30 cm

Strop 5 cm styropianu białego

Zużycie listopad do dnia dzisiejszego : CO : 57,2m3 (2,72 m3 / doba) . CWU 22 m3 (1,05 m3 doba)

Zużycie ostanie 7 dni - CO 26,8 m3 ( 3,83 m3 / doba)

Wykres temperatur piec :

Screenshot_20221121-212554_SUPLA.jpg

Edytowane przez PLC_00

Dużo? Mało? Normalnie?

Kurcze, trochę dużo. Przeleciałem na szybko moje zapiski zużycia gazu i ostatnio więcej niż 8m3 miałem 18.01.2021 gdy 3 dni z rzędu było poniżej -10 aż 18ego spadło do -20, a wcześniej 02.03.2018 sytuacja podobna, kilka dni w okolicach -18.

Aczkolwiek jak pierwszy sezon i porotherm to może coś tam odparowywać z murowania jeszcze?

Z różnic widzę. że ja wpuszczam w podłogę 33C w zimie. 30C tylko jesienią i wiosną.

U mnie PGNIG w tym miesiącu 2 dni poślizgu w fakturze, była jakoś po 4 dniach gdzie zazwyczaj jest na drugi dzień.

Nie wiem co ten PGNiG z tym systemem kręci. Mi też kit wciskali jakoś na początku roku, ale generalnie od maja (woj. zach-pom) faktury dostaje regularnie co miesiąc. Wracając do zużycia rocznego od 16.11.2021 - 16.11.2022 łącznie zabuliłem 2 073,02zł (8 357kWh) CO+CWU. U mnie temperatury zimowe oscylują w granicach 21.5/20.5 noc. Nie za dobrze czujemy się w parówie 22+ nie wspominając o wiórach w powietrzu przez WM.

- 2+1

- parterówka 100m / 100% podłoga / WM

- ściany Ytong24+Grafit 20/22 centy

- podłoga 15cm grafit

- strop 30cm wełny

- zasobnik 120l + pompa cyrkulacyjna z harmonogramem godzinowym.

Nie wiem co ten PGNiG z tym systemem kręci. Mi też kit wciskali jakoś na początku roku, ale generalnie od maja (woj. zach-pom) faktury dostaje regularnie co miesiąc. Wracając do zużycia rocznego od 16.11.2021 - 16.11.2022 łącznie zabuliłem 2 073,02zł (8 357kWh) CO+CWU. U mnie temperatury zimowe oscylują w granicach 21.5/20.5 noc. Nie za dobrze czujemy się w parówie 22+ nie wspominając o wiórach w powietrzu przez WM.

- 2+1

- parterówka 100m / 100% podłoga / WM

- ściany Ytong24+Grafit 20/22 centy

- podłoga 15cm grafit

- strop 30cm wełny

- zasobnik 120l + pompa cyrkulacyjna z harmonogramem godzinowym.

A nie jest tak, że starają się przeciągnąć na nowy rok, by już po nowej taryfie $$$ policzyć??2

U mnie temperatury praktycznie cały czas oscylują w granicach :

[ATTACH=CONFIG]462284[/ATTACH]

Temperatura w salonie której wyżej nie ma to ok 22,5 stopnia. ( tu odczytuje ze sterownika pieca dlatego nie mam dodatkowego czujnika jak w innych pomieszczeniach)

Dom 115 metrów użytkowej . 100 % podłogówki . Ocieplenie zewnętrzne 15 cm grafit . Niestety na etapie dachu pod podbitkę ekipa dała biały. Podłoga grafit 15 . Strych skosy + sufity wełna30 cm

Strop 5 cm styropianu białego

Zużycie listopad do dnia dzisiejszego : CO : 57,2m3 (2,72 m3 / doba) . CWU 22 m3 (1,05 m3 doba)

Zużycie ostanie 7 dni - CO 26,8 m3 ( 3,83 m3 / doba)

Wykres temperatur piec :

[ATTACH=CONFIG]462287[/ATTACH]

Kolego.... weż uruchom wentylacje w pokojach... no za ogrzewanie się płaci. Ale nie przesadzaj. Zdrowie rodziny jest najważniejsze.

Opamiętajcie się.

To, że ktoś praktycznie zakręci wentylacje i zapłaci mniej za ogrzewanie czy to jest cel i dobry kierunek?

To ja także się przyłącze. Dom zamieszkany od 3 tygodni. Pow 155m parterowy, dość duże okna 3-szybowe. Ściany porotherm 25cm + 20cm grafit, strop 25cm biały, podłoga 10cm biały.

Temperatura na sterowniku ustawiona na 21,5. Natomiast rzeczywista w pomieszczeniach to około 21 do 22 stopni. Jedynie pom gospodarcze o pow 23m2 i wiatrołap 5m2 temp 19 (zmniejszony przepływ na rotometrach). Województwo śląskie.

Początek listopada gdy temperatura skakała między -1 w nocy, a 15 w dzień zużycie 5-6m gazu na dobę. W tym cwu niecały 1m. Tydzień temu gdy w nocy spadała temperatura do -8 zużycie około 9m. Ostatnie parę dni temperatury od -3 w nocy do +3 w dzień zużycie około 8m -8,5m. W tym niecały 1 m cwu. Czy to nie za dużo jak na takie temperatury? Piec kondensacyjny w zasadzie chodzi non stop, nie ma taktowania.

To ja także się przyłącze. Dom zamieszkany od 3 tygodni. Pow 155m parterowy, dość duże okna 3-szybowe. Ściany porotherm 25cm + 20cm grafit, strop 25cm biały, podłoga 10cm biały.

Temperatura na sterowniku ustawiona na 21,5. Natomiast rzeczywista w pomieszczeniach to około 21 do 22 stopni. Jedynie pom gospodarcze o pow 23m2 i wiatrołap 5m2 temp 19 (zmniejszony przepływ na rotometrach). Województwo śląskie.

Początek listopada gdy temperatura skakała między -1 w nocy, a 15 w dzień zużycie 5-6m gazu na dobę. W tym cwu niecały 1m. Tydzień temu gdy w nocy spadała temperatura do -8 zużycie około 9m. Ostatnie parę dni temperatury od -3 w nocy do +3 w dzień zużycie około 8m -8,5m. W tym niecały 1 m cwu. Czy to nie za dużo jak na takie temperatury? Piec kondensacyjny w zasadzie chodzi non stop, nie ma taktowania.

No raczej mało to to nie jest , pomimo że dom jest nowy to jednak nie ma mrozów z jednej strony , z 2 strony jest wysoka wilkotność na zewnatrz i to jest gorsze dla ogrzewania niż lekki mróz- z 3 strony.

Żeby zwizualizować łatwiej zo zażycie 5-9 m3 gazu to można wyrazić to z kWh 55-99 kWh na dobę lub 1650-2670 kWh na miesiąc . Czy to jest mało ? Odpowiedz sobie sam.

Należy mieć nadzieję że legendarne doschnięcie domu spowoduje spadek zużycia gazu

Kolego.... weż uruchom wentylacje w pokojach... no za ogrzewanie się płaci. Ale nie przesadzaj. Zdrowie rodziny jest najważniejsze.

Opamiętajcie się.

To, że ktoś praktycznie zakręci wentylacje i zapłaci mniej za ogrzewanie czy to jest cel i dobry kierunek?

W pokojach jako takiej wentylacji nie mam. Staram się wietrzyć w miarę możliwości metodą krótko ale intensywnie.

Masz może jakiś inny pomysł ? . Raczej nie zostawię na stałe uchylonych okien. Zostaje opcja nawiewników.

Właśnie też mi się wydaję, że to sporo jak na nowy dom i chyba całkiem nieźle ocieplony. No nic poczekam chyba jeszcze trochę i jak nic się nie zmieni to będę się zastanawiał nad termowizja

Myślę że to zawsze warto zrobić (i próbę szczelności).

Zużycie spore. Może to kwestia regulacji.

Właśnie też mi się wydaję, że to sporo jak na nowy dom i chyba całkiem nieźle ocieplony. No nic poczekam chyba jeszcze trochę i jak nic się nie zmieni to będę się zastanawiał nad termowizja

No to podobne jak u mnie wartości. Co ciekawe ja dzwoniłem do firmy która robi konserwacje kotłów - nie robili mi instalacji. I powiedzial mi technik że on by chciał mieć takie spalanie jak było -5 stopni.

Myślę że to zawsze warto zrobić (i próbę szczelności).

Zużycie spore. Może to kwestia regulacji.

Właśnie nie wiem czy jest coś do regulacji bo chyba w miarę optymalnie ustawione. Piec Buderus 122i 15kW, sprzęgło + pompa, 2 rozdzielacze. Sterownik w holu + pogodówka. Sterownik ustawiony 21,5 stopnia całą dobę i temperatury trzymają się między 21,5 a 22. Pokoje dzieci podobnie. Sypialnia między 21 a 22 się trzyma. Salon i kuchnia między 21 a 21,5. Łazienka koło 22 do 22,5. Wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze 19 stopni. Wszystko ustawione na rotometrach. Przepływy około 1l-1,2l/min. Pompa na najniższym biegu.

Jest jeszcze jakieś pole manewru?

W pokojach jako takiej wentylacji nie mam. Staram się wietrzyć w miarę możliwości metodą krótko ale intensywnie.

Masz może jakiś inny pomysł ? . Raczej nie zostawię na stałe uchylonych okien. Zostaje opcja nawiewników.

powietrze wlatuje oknami (rozszczelnione) nawiewnikami. Przechodzi przez dziury lub podciecie pod drzwiami i wychodzi wentylacją w łazienkach i kuchni. Tak powinno być. Musisz przemyśleć samodzielnie jak to poprawić aby w ogóle było to możliwe.

I pogodzić się z myślą, że jednak dom potrzebuje więcej energii do ogrzewania.

Na pocieszenie powietrze suchsze ogrzewa się szybciej niż wilgotne.

Właśnie nie wiem czy jest coś do regulacji bo chyba w miarę optymalnie ustawione. Piec Buderus 122i 15kW, sprzęgło + pompa, 2 rozdzielacze. Sterownik w holu + pogodówka. Sterownik ustawiony 21,5 stopnia całą dobę i temperatury trzymają się między 21,5 a 22. Pokoje dzieci podobnie. Sypialnia między 21 a 22 się trzyma. Salon i kuchnia między 21 a 21,5. Łazienka koło 22 do 22,5. Wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze 19 stopni. Wszystko ustawione na rotometrach. Przepływy około 1l-1,2l/min. Pompa na najniższym biegu.

Jest jeszcze jakieś pole manewru?

Nie znam się, ale chyba można się pochylić, skoro dla porównania mam u siebie 240 m2 ogrzewanych, w tym niedokonczona elewacja ściany, hulające powietrze na strychu, brak ocieplenia stropu garazu, zamakające tam sciany itp. Przeplywy: garaz 0,5 l/min, reszta domu od 1 do 3 l/min na powiedzmy 50 m2. Temp zadana 30 st. Temp. W srodku 22-23 st. Zużycie gazu 6-9 m3. Dziś ograniczylem moc cieplną pieca i zakładam mniejsze zużycie od jutra. Temp. Ograniczylem do 28 st.

Pozdrawiam.