Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można zrozumieć Twoje rozgoryczenie, ale niestety takie mamy teraz czasy...

Może p. Sawicki był pełen szczerych chęci, ale co ma zrobić, jak ma rozpoczęte roboty i nagle zrywa mu się ekipa i nie ma kim robić?

Tak, jak napisał zbigor - nie ma ludzi do pracy i nie zanosi się, aby było lepiej :(

Teraz podpisując umowę z jakimkolwiek wykonawcą nie masz gwarancji, że robota zostanie wykonana w umówionym terminie.

Wybór szeroko polecanych wykonawców (szczególnie w branży budowlano-wykończeniowej) też nie gwarantuje jakości wykonania, bo z moich obserwacji wynika, że sam szef firmy bardzo rzadko pracuje fizycznie razem z ekipą. Przy braku ludzi do pracy wystarczy, że zmieni się jeden pracownik (właśnie ten dający jakość wykonania) i klapa :(

Niestety klienci dziś są na słabej pozycji - wykonawcy rządzą i biała czy czarna lista nie ma tu większego znaczenia, bo popyt zdecydowanie przewyższa podaż.

Nie do końca tak jest, Pan Sawicki stwierdził, że dopiero teraz spojrzał na projekt dachu i zobaczył, że jest obróbka blachą kominów i lukarny, co przedłużyłoby jego pracę o 4 dni, dlatego zrezygnował. Ale co to za fachowiec, który przez rok nie może przeczytać dokumentacji i przygotować się do pracy? Dla mnie żenada...

• Odpowiedzi 5,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja natomiast odradzam polecanego tu elektryka Rafała Puchałę. Na temat elektryki w jego wykonaniu się nie wypowiem, bo musiałbym na nią poczekać pewnie jeszcze dobre kilka lat. Jest to człowiek niesłowny jak mało kto. O wycenę upominałem się kilka razy, bo ciągle miała być dziś wieczorem, jutro do południa, itp. Gdy w końcu o nim zapomniałem, ten miesiąc później wysłał ją pisząc cytuję (...)wolę wysłać wycenę później niż wcale. Pogrubienia moje - proponuję aby właściciel wpisał sobie je w dewizę firmy. Mój błąd, że po prostu tego maila nie usunąłem. Po kontakcie z mojej strony miały oddzwonić we wtorek. Nie oddzwonił. Miał oddzwonić w środę. Nie oddzwonił. Umówiliśmy się na działce na 8:30 w sobotę. Na tę właśnie godzinę na prośbę p. Rafała, a ja zmieniłem swoje plany. 9:00, a jego oczywiście nie ma. Po którejś próbie odbiera i mówi, że o 11:00 będzie. Oczywiście go nie było i nawet nie zadzwonił powiedzieć s... Szkoda czasu na tego człowieka.

Forumowicze, potrzebuje pomocy - pilnie poszukuje tynkarzy do tynkow c-w, ewentualnie gipsowych. Omówiona ekipa nie pojawila sie w ustalonym terminie, nie odbieraja rowniez telefonow :-(

Moze ktorys z tynkarzy aktywnych na forum mam wolny termin w lipcu lub sierpniu? :)

Z gory dziekuje za odzew.

Ania

Ja natomiast odradzam polecanego tu elektryka Rafała Puchałę. Na temat elektryki w jego wykonaniu się nie wypowiem, bo musiałbym na nią poczekać pewnie jeszcze dobre kilka lat. Jest to człowiek niesłowny jak mało kto. O wycenę upominałem się kilka razy, bo ciągle miała być dziś wieczorem, jutro do południa, itp. Gdy w końcu o nim zapomniałem, ten miesiąc później wysłał ją pisząc cytuję (...)wolę wysłać wycenę później niż wcale. Pogrubienia moje - proponuję aby właściciel wpisał sobie je w dewizę firmy. Mój błąd, że po prostu tego maila nie usunąłem. Po kontakcie z mojej strony miały oddzwonić we wtorek. Nie oddzwonił. Miał oddzwonić w środę. Nie oddzwonił. Umówiliśmy się na działce na 8:30 w sobotę. Na tę właśnie godzinę na prośbę p. Rafała, a ja zmieniłem swoje plany. 9:00, a jego oczywiście nie ma. Po którejś próbie odbiera i mówi, że o 11:00 będzie. Oczywiście go nie było i nawet nie zadzwonił powiedzieć s... Szkoda czasu na tego człowieka.

Rafał "kończy" u mnie tematy - jestem na etapie wykończeniówki/przygotowania do wprowadzenia...

Do roboty będzie pewnie conieco i w kolejnych latach.

Patrząc od drugiej strony nie dziwię się, że na "nowe" wyceny/inwestycje już nie ma czasu :(

Jak zwykle w takich przypadkach jest dużo plusów dodatnich i ujemnych - generalnie z tego co widzę czas jest na wagę złota :)

A polecani wykonawcy wiadomo, że będą rozchwytywani...

Niestety prawdopodobnie trafiłeś akurat również na słaby okres gdzie w krótkim czasie wpadło mu na głowę w huk tematów również poza pracowych.

"Mój" majster łazienkę robi z przerwami w kalendarzu już prawie miesiąc, z czego samej roboty będzie z tydzień może :)

Podobno glazurników, albo speców od kostki polecanych u mnie w okolicy to na 1,5 roku nie ma co do przodu szukać ... :(

Mam wrażenie, że w tym roku jakaś masakra jest - każdy chyba za dużo pobrał na głowę + wystarczy gdzieś mała obsuwka i wszystko zaczyna się sypać...

Panowie od wentylacji (też z polecenia) na szczęście powinni też temat zakończyć w ciągu tygodnia :)

to tak kończąc OT w temacie.

adwokatem Rafała nie jestem - w temacie jakości instalacji nie mam na razie zastrzeżeń; same kabelki i szafa poukładane jak trzeba ;)

To można powiedzieć, że się czasu nie ma, albo po prostu nawet nie odpowiadać na zapytanie. Nie byłbym pierwszym inwestorem, który nie dostał wyceny a on pierwszym wykonawcą, który na zapytanie nie odpowiedział. Dla mnie obecnie w budowlance jest to normą i by mnie nie ruszyło nawet.

Nawet pewnie by mnie nie ruszyło, że nie zadzwonił mimo iż miał to zrobić. Ale umówić się dwa razy danego dnia i nie przyjechać bez słowa, to jest już brak szacunku do inwestora i jego czasu.

Polecam też Selki - wszelkie zabudowy g-k, u mnie wyszło super.

Zdjęcie powiedzą więcej, niż tysiąc słów.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415512

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415513

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415514

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416028

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416029

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416030

Mały komentarz. W instrukcji jest wyraźnie napisane, że należy skontrolować czy przekątne są równe (jak widać nie są stąd rozszerzające się szczeliny na krótszych bokach włazu).

Pomijając estetykę mocowania wyłazu - to mam obawy, czy powieszenie go na czterech wieszakach jest stabilnym rozwiązaniem (to, żeby montować w płaszczyźnie sufitu to była sugestia wykonawcy - ja raczej się skłaniałem do montażu w stropie, zgodnie z instrukcją i chyba żałuję, że dałem się namówić).

Selki2.jpg

Selki3.jpg

Selki1.jpg

Edytowane przez Kaizen

Podpisuję się pod tym postem obiema rękami i również NIE POLECAM elektryka Rafała Puchałę. Kilkakrotnie umawiałem się z nim na spotkanie - bez rezultatów. W końcu udało się. Przyjechał. Omówiliśmy co i jak ma być zrobione i miałem oczekiwać na wycenę. Jeśli dobrze pamiętam trwało to miesiąc po kilkukrotnym przypominaniu. W międzyczasie ogarnąłem innego elektryka, który w 2 tygodnie położył mi instalację. Po tym czasie odezwał się p. Rafał z jakąś szczątkową wyceną zasłaniając się brakiem czasu. Powiem szczerze: roześmiałem się jak mało kiedy i nawet nie wiedziałem co mam mu odpisać. To kolejna osoba wielokrotnie polecana na tym forum na której się przejechałem. Bajki to są dobre dla małych dzieci. Pamiętajcie zanim wykonacie telefon do "speców" z tego forum.

U mnie natomiast nastąpił mały zwrot w sprawie. Pan Rafał skontaktował się, przeprosił zarówno telefonicznie jak i osobiście i chce wybrnąć z tej sytuacji. Co przy obecnym boomie jest rzeczą niespodziewaną. Czekam na propozycję. Dziś widziałem osobiście prace jego ekipy i naprawdę ciężko się do czegoś przyczepić.

Witam,

Moje polecenia:

Szamba betonowe monolityczne, z odpowietrznikiem na płycie zbiornika

/co jest rzadkością wśród producentów/:

Ekobet

ul.Witosa 137,26-600 Radom

tel kom. 602 758 460

e-mail. [email protected]

https://www.ekobet.net.pl/

Bardzo dobry kontakt na etapie wyboru i zamawiania zbiornika.

Przyjazd na umówiony termin i na czas.

Dbałość o szczegóły podczas montażu /np porządne oczyszczenie zmiotką powierzchni, na którą później była nakładana zaprawa klejowa/

Panowie pomagali też ile mogli młodym hydraulikom, którzy zaraz po instalacji zbiornika podłączali go do budynku. Hydraulicy byli wynajęci przeze mnie. Mieli być z szefem, ale w końcu przyjechali sami :-)

Koparkowy

Ako-Kop Krystian Głowicki

tel.: 513-147-704

Człowiek niesamowicie precyzyjny i myślący. Wykop pod zbiornik w wykonaniu p. Krystiana pozytywnie zaskoczył chłopaków z Ekobet. Dobry kontakt telefoniczny. Przyjazd zawsze na umówiony termin i na czas /współpracuję z p. Krystianem już drugi rok i wiem, co piszę/.

Logar - wycinka drzew

[email protected]

tel. 731-036-523

http://www.wycinka-drzewa.pl

Profesjonaliści w wycince drzew metodą tradycyjną i alpinistyczną. Obie były wykonywane u mnie i mogę potwierdzić szybkość i jakość pracy. Uprzejmi, kulturalni, słowni.

Bardzo dobry kontakt telefoniczny i mailowy /w biurze firmy jest Pani, która naprawdę ogarnia temat i rzetelnie odpowiada na pytania klientów/.

Narazie tyle. Gdybyście tak mogli za te namiary podzielić się namiarem na dobrego dekarza do naprawy przeciekającego dachu, to byłabym wdzięczna.

Mieliście może do czynienia z firmą Dachwit z Góry Kalwarii?

Potrzebuję też namiarów na wykonawcę odwodnień liniowych.

Pozdrawiam,

Halszka

Edytowane przez Halszka

Witam,

Podaje kolejnych dwóch sprawdzonych wykonawców, którzy wykonywali prace na mojej budowie w Warszawie w Wawrze.

1. Elektryk - firma Elektronik Michał Szulc

tel. 784-991-677 mail: [email protected]

Kompleksowa usługa, instalacja elektryczna, system alarmowy, sieć komputerowa, TV, monitoring (wszystko z uzbrojeniem, konfiguracją - tzw. pod klucz). Ekipa sprawna, terminowa, pracująca na dobrych materiałach. W moim przypadku doradzili mi w kilku kwestiach jak usprawnić zaprojektowaną instalację aby była wygodniejsza w codziennym użytkowaniu - wiec było kilka korekt na etapie wykonawstwa. Mają również spore doświadczenie w systemach inteligentnych domów.

2. Hydraulik - Szymon, tel. 573-177-587 wykonywał hydraulikę od poziomu 0 do dalszych etapów, zarówno u mnie na budowie jak i u sąsiada. Pełen zakres, 100% podłogówka, kotłownia, Wod-kan, piony.

Obaj działają w Warszawie i okolicach.

Pozdrawiam

Marcin

A więc do listy pragnę dopisać kolejnych sprawdzonych, rzetelnych wykonawców ich pracę możecie zobaczyć na moim blogu budowlanym pod adresem: http://budowajablonkig2.mojabudowa.pl/

Segmentowa Brama garażowa firmy Novoferm - montaż i zamówienie u p.Marzeny Piwowarczyk 601-343-601 - firma Rapi Rafał Piwowarczyk Bramy Automatyka Drzwi, która ma swą siedzibę przy ul. Cymbalistów 6 w Warszawie. Polecam z zamkniętymi oczami w szczególności za danie wyboru klientowi a nie narzucanie produktu przez sprzedawcę z czym spokałem się w innych miejscach gdzie jak mantra oferowano mi Wiśniowskiego bo prowizja za przedaż najlepsza...

Tutaj fotorelacja z montażu bramy - http://budowajablonkig2.mojabudowa.pl/?id=245840

Projekt przyłącza gazu i wykonawstwo Arkadiusz Głuszczyk firma InstalProgres - tel. 516 316 356

Tutaj fotorelacja z wykonania instalacji wewnątrz budynku http://budowajablonkig2.mojabudowa.pl/?id=245906 we wcześniejszych wpisach jest relacja z przyłącza do budynku

Wylewki cementowo-wapienne - Grzegorza Rola ROLABUD tel. kont. 889-391-929

http://budowajablonkig2.mojabudowa.pl/?id=245571 - relacja z wykonania wylewek

Drzwi zewnętrzne Wikęd - wcześniej okna Vetrex Veka V82 i rolety Krispol - Paulina Łysakowska Radom - 535 335 635

http://budowajablonkig2.mojabudowa.pl/?id=245335 - relacja montażu drzwi

Edytowane przez Marcin55