Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CERAMIKA ŁAZIENKOWA: umywalki, kabiny, brodziki, miski - modele, opinie, firmy

Bastet

Recommended Posts

My mamy wszystko cersanitu umywalki, wannę, brodzik i kibelki. Różne modele i różne półki cenowe - generalnie jestem zadowolony oprócz 1 taniego kibelka, który trochę rozpryskuje wodę przy spłukiwaniu (drugi droższy tak nie robi).

Kierowałem się kolorem przy zakupie - mi akurat kolor cersanitu się najbardziej podobał.

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie dawno szukałem umywalek blatowych.

Miała być roca ...taka "renomowana" ..

ale ... każda, dosłownie każda, bez znaczenia na model posiadała zadziory na krawędzi styku z blatem, które do wyrównania wymagały by paskudnej obróbki silikonem albo fugą.

Sprawdziliśmy w 5 różnych sklepach w 3 miastach. To samo.

Skończyło się na ...wstyd się przyznać, zakupie dwóch no name-ów w castoramie, które wzorem bardzo nawiązywały do roci, ale wykończeniem ją wyprzedzały.

Szkliwo ładnie zalane pod spód, dzięki czemu po postawieniu w blacie, krawędź umywalki jest ładna, równa nie wymagająca jakiegokolwiek "smarowidła" do wykończenia producenckich niedoskonałości.

nie dawno szukałem umywalek blatowych.

Miała być roca ...taka "renomowana" ..

ale ... każda, dosłownie każda, bez znaczenia na model posiadała zadziory na krawędzi styku z blatem, które do wyrównania wymagały by paskudnej obróbki silikonem albo fugą.

Sprawdziliśmy w 5 różnych sklepach w 3 miastach. To samo.

Skończyło się na ...wstyd się przyznać, zakupie dwóch no name-ów w castoramie, które wzorem bardzo nawiązywały do roci, ale wykończeniem ją wyprzedzały.

Szkliwo ładnie zalane pod spód, dzięki czemu po postawieniu w blacie, krawędź umywalki jest ładna, równa nie wymagająca jakiegokolwiek "smarowidła" do wykończenia producenckich niedoskonałości.

Niestety muszę potwierdzić :(

dopytałam dziś męża i to jedyna rzecz, do której się mozemy w umywalkch Roca doczepić, jakoś to trzeba będzie silikonem zamaskować.

Ja mam kibelek i umywalkę w kibelku Roca - kupowałam głownie dlatego, że mi się podobały, i o małą umywalkę naprawdę trudno. Jak na razie jestem bardzo zadowolona.

Wanna natomiast i umywalka do łazienki to cersanit, a to dlatego, że wanna z roca była dla mnie za droga. A jak już wannę wzięłam cersanitu to umywalkę też. Obie rzeczy pasowały mi kształtem :D

Jeżeli chodzi o odcień białego w danych modelach, to wszystko tak naprawdę zależy od płytek jakie użyjemy w łazience i oświetlenia :D

Ogólnie ja polecam najpierw wybrać sobie kształt, a dopiero później sprawdzać ceny i producentów. Ja wannę chciałam prostokątną - prostą : roca była śliczna, ale droga, a cersanit ładny, ale tańszy tzw. złoty środek :D

• 2 months później...
roca odpalda w przedbiegach - tak krzywych umywalek i kiepskich kibelkow juz dawno nie widzialem, cersanit ten drozszy jest ok - mam w starym domu i jest po 6 latach super, do nowego kupilem kolo ego i ma male niedorobki np. zaslepki wypadaja z otworow, w kibelku nie ma calkowitego szkliwienia pod krawedzia co bylo oczywiste w cersanicie - reasumujac cersanit (ale nie ten z castoramy bo tam jest z chin i tylko naklejke daja) jest w tej cenie bardzo dobry, kolo owszem ale raczej design natomiast roca to chyba jada na opini

Moim zdaniem nie ma sensu "przywiązywac się" do jednego producenta ceramiki czy armatury. My kupowaliśmy w zasadzie wszystko z "innej bajki", patrząc głównie na to, czy kształt bedzie pasował do wnetrza :) i tak -na poddaszu ja mam kibelek i bidet firmy Hatria, seria Daytime:

http://images8.fotosik.pl/69/4fdd3fd0ef999e3emed.jpg

umywalki to jakiś "no-name" z OBI po 120zl/szt :) :

http://images8.fotosik.pl/69/6554db1e86e883b9med.jpg

na parterze natomiast mamy kibelek Heidelberg i umywalkę Roca Hall:

http://images6.fotosik.pl/556/3412016cb25043famed.jpg

Natomiast wannę mamy Ravak a brodzik Koło :)

Co do "białości bieli" to tez nie ma co popadać w przesadę, chyba trzeba by nielada speca, żeby to wychwycił (jesli w ogole jakaś różnica jest). Dlatego radzę kupować, to co się podoba i przede wszystkim pasuje do wnętrza.

Ja też postawiłam na KOŁO.

Wzięłam wszystko z tej firmy.

Przede wszystkim ze względu na opinie z FM i w sumie wybrane przeze mnie modele stylowo jakoś najbardziej mi odpowiadały.

Poza tym w moim mieszkaniu od 10 lat mam KOŁO i do dziś nie mamy żadnych zastrzeżeń.

:)

Wybierałam w salonie, który ma wszystkich wymienionych wyżej producentów i pani, która mnie obsługiwała bardzo popierała mój wybór.

Mówiła, że wybierając KOŁO nie będę żałować.

Oby. Zobaczymy.

:D

Uzytkowałam w zyciu różne firmy i uważam, że Koło ma najlepsze szkliwo.

Nie trzeba specjalnie myć, brud spłukuje się sam przy normalnym uzytkowaniu. Natomiast Cersanit to jest tragedia - codziennie trzeba było szorować umywalke CIFem.

• 1 year później...
  • 4 weeks później...

Hej nicol21! Użytkuję Cersanit od niemal 3 lat. Mam kiblelek Delfi z powłoką antybakteryjną i to jedyna rzecz, którą w miarę mogę polecić. Nie żółknie, w jednym miejscu nieznacznie się przebarwił, ale to chyba od jakiegoś nietrafionego płynu do czyszczenia.Umywalkę i wannę czyszczę 2 razy w tyg. Niestety umywalka ładna tylko 1 dzień po wyczyszczeniu, póżniej każda kropla się na niej odbija, robią się ciapki. O wannie nie wspomnę. Nie rokuje dobrze, ma w niektórych miejscach lekkie zasmużenia- jeszcze mało widoczne, ale to kwestia czasu. Dodam, że wanna i umywalka były raczej z tych tańszych, niestety nazw serii już nie pamiętam. Woda u mnie jest twarda, może to też mam wpływ.

W moim nowym domku Cersanit nie będzie więc królował. Czy ktoś z was użytkuje może Koło Style?

• 5 months później...

a ja z premedytacją do małej łązienki na dole kupiłem właśnie roca rodeo, taka najtańsza chyba z nablatowych, wymiar mi pasuje, jakość wykonania również, cena tym bardziej, a jak się zniszczy, zużyje czy znudzi to bez problemu czy wielkiego żalu wywalę ją i wstawię inna ;)

aha, a miska na geberice jest z koła, i też jest ok