Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

Pytanie 2

Czy 2,5 cm (standard jaki mogę kupie) ocieplenia kanałów okrągłych biegnących tuż pod dachówką oraz na poddaszu wystrczy. Czy lepiej kupić rury nieizolowane i zrobić to samemu jeżeli tak to jak wykonać to najlepiej.

Jeśli bezpośrednio pod dachówką to zrób izolację samemu, bo 2,5 cm to dużo za mało.

Ja na poddaszu (ocieplonym) rury oryginalne z izolacją 2,5 cm owinąłem dodatkowo wełną 5 cm, a w jednym miejscu niestety mam 2 m puszczone pod dachówką i tylko oryginalną izolację, i niestety mam straty w kanałach (nie wiem jak, bo nie ma tam dostępu, ale kiedyś jeszcze to naprawię, bo mnie wkurza).

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widziałeś kiedy pieczarkę rosnącą na kamieniu? :lol:

Tam nic nie wyrośnie bo tam nie ma ku temu warunków.

Przeczytaj ten artykuł. To chyba najdłużej działający GWC, a przynajmniej największy. :D

http://www.taniaklima.pl/tk/pl/?p=p_54&sName=mikrobiologiczna-czystosc-gwc

Dzięki Jani za link, przeczytałam go jak wiele innych nazwałbym je tzw sponsorowanymi. Raczej liczyłem na szczerą wymianę doświadczeń kogoś kto sam użytkowuje już kilka lat GW. A to zestawienie pieczarki z kamieniem jest bardzo przekonujące.

Moja żona ma silną alergię na zarodniki grzybów, boję się że zastosowanie GW podniesie poziom tych alergenów w domu.

Pozdrawiam TadeuszZ

Moja żona ma silną alergię na zarodniki grzybów, boję się że zastosowanie GW podniesie poziom tych alergenów w domu.

Pozdrawiam TadeuszZ

Ja też byłem alergikiem mieszkając w bloku - od zamieszkania w domu już nie jestem :D

Reku z GWC - wlot do GWC filtrowany włókniną ogrodową (planuję założyć dodatkowo cienką EU2 [akurat taką mam niepotrzebną na stanie]), wlot do reku gruba wkładka (22 mm) włókniny F5, wylot też F5 dla równowagi obciążenia wentylatorów.

W razie potrzeby można założyć nawet EU9 a ta już odfiltruje nawet dym z ogniska, więc zarodniki czy pyłki na 100% nawet jakby skądś wleciały do GWC to zostaną w filtrze.

TadeuszZ link może i sponsorowany, ale nie spotkałem się jeszcze z żadnym opisem, który by podważał fakt że przy żwirowcu jakiekolwiek zanieczyszczenia przedostają się głębiej niż metr od wlotu.

Dlatego miedzy innymi GWC żwirowe oprócz innym plusów jest uważane za bardzo skuteczny filtr, a zawsze możesz jeszcze dołożyć zraszanie.

Choć dla małych konstrukcji takich jak domy jednorodzinne system zraszania, który oprócz nawilżania ma również oczyszczać (przepłukiwać) złoże jest traktowany jako opcja dodatkowa.

To czy będzie zraszanie czy nie, zależy tylko i wyłącznie od przekonania inwestora do tego rozwiązania, bo koszty są pomijanie małe.

Oczywiście musi być wykonane na etapie budowy, bo później już nie ma jak dołożyć.

Dla innych rozwiązań, tak jak napisał SUSPENSER dokładasz filtr o takiej klasie jaka Ci jest potrzebna.

Trzeba tylko pamiętać żeby je regularnie wymieniać. :wink:

Dobrze kombinujesz. :D

Zraszanie złoża zimą pozwala choć trochę podnieś wilgotność nawiewanego powietrza.

Tak jak napisałem nie jest taka instalacja bezwzględnie konieczna, i dużo osób z niej rezygnuje, choć w jakimś % poprawia komfort.

W Twoim konkretnym przypadku, mając żonę alergiczkę ja bym ją założył.

Koszt minimalny, a będziesz miał full wypas. :wink:

Dokładnie - ja mam GWC rurowy i tak mi to wszystko wysuszyło powietrze w domu zimą, że musiałem kupić nawilżacz (a teraz kupuję do niego wodę destylowaną - po zwykłej mam biały osad w całym domu).

Bez nawilżania mam około 25% wilg.

jaką wymianę stosujesz? może za mocno wentylujesz? trochę się przestraszyłem, bo też robię żwirowca. nie żałujesz decyzji?

Dokładnie - ja mam GWC rurowy i tak mi to wszystko wysuszyło powietrze w domu zimą, że musiałem kupić nawilżacz (a teraz kupuję do niego wodę destylowaną - po zwykłej mam biały osad w całym domu).

Bez nawilżania mam około 25% wilg.

jaką wymianę stosujesz? może za mocno wentylujesz? trochę się przestraszyłem, bo też robię żwirowca. nie żałujesz decyzji?

Wentylowałem za mocno przez 1,5 roku (75% gdy byliśmy w domu i 45% gdy w pracy - centrala 320 m3/h), od kilku tygodni zmniejszyłem do 45/15% ale nic to nie pomogło w kwestii wilgotności ...

Nie żałuję, bo sucho miałbym i tak (zimą nawet w bloku przy zatkanych kanałach grawit. jest podobnie).

Jak zrobisz żwirowca to będziesz mógł zrosić złoże - ja nie mam co zraszać przy rurowym, więc używam nawilżacza.

Sorry, przejęzyczyłem się – nie żwirowca, tylko rurowca. Ale sens złapałem. Czyli na moje oko teoretyka – przewentylowałeś się. 75% to masakrycznie dużo. Przez parę tygodni trudno zmienić ogólna wilgotność domu. 45% wydaje się nadal sporo w takiej sytuacji...

• 2 weeks później...
Sorry, przejęzyczyłem się – nie żwirowca, tylko rurowca. Ale sens złapałem. Czyli na moje oko teoretyka – przewentylowałeś się. 75% to masakrycznie dużo. Przez parę tygodni trudno zmienić ogólna wilgotność domu. 45% wydaje się nadal sporo w takiej sytuacji...

Dokładnie tak jak napisałeś 45% to za dużo - od kilku tygodni centrala chodzi na 20/0 % i powoli wilgotność osiągnęła 30 %.

Na targach dowiedziałem się, że normy mówiące o wymianie 0,5 objętości domu na godzinę są mocno przesadzone i w wielu krajach jest to 0,2.

Z praktyki widzę, że te 0,2 spokojnie by wystarczyło, więc zamiast kupować centralę 320 m3/godz wystarczyłaby nawet 120 m3/godz przy kubaturze 600 m3 (aktualnie przy ustawieniu na 20% wydajności mam około 150 m3/godz wg charakterystyk wydajności centrali).

Byłem na targach Tarbud we Wrocławiu, na których pojawiło się trochę ciekawych rzeczy.

Pewnie nie każdy miał czas tam się pojawić, więc poniżej zamieszczam krótką relację - może komuś się przyda

Inne ciekawe rzeczy:

Małe, tanie, bezgłośne (<19 dB), o niskim poborze prądu (2-3 W) centrale wentylacyjne do montowania w starszych domach (z wentylacją grawitacyjną lub nawet bez), w każdym pomieszczeniu osobna centralka montowana na ścianie (bez żadnych przewodów) – działa na zasadzie 70 sekund wywiew (wtedy ciepłe powietrze nagrzewa wymiennik ceramiczny), 70 s nawiew (wtedy zimne powietrze z zewnątrz nagrzewa się odbierając ciepło z wymiennikami ceramicznymi) – co ciekawe deklarują sprawność do 91 % - cena centralki 500 Euro, wydajność 13-29 m3/h.

Świetna sprawa do starszych budynków z problemami z wilgocią (np. po wstawieniu okien plastikowych).

http://www.aquaex.com.pl

Nikol (http://www.elmech-nikol.pl) – nowsze, ulepszone centrale wentylacyjne (mniejsza obudowa dzięki nowej konstrukcji bypassu, efektywniejsze wykorzystanie wkładów filtracyjnych, nowe funkcje sterownika np. pokazuje sprawność mierząc temperatury wbudowanymi czujnikami). Niedługo będzie nowy montażysta na dolnym śląsku i nowa strona www.

Ned Air (http://www.ned-air.pl) - centrale wentylacyjne z Holandii – w obudowie z PP w sumie nic specjalnego, ale mają ciekawe rurki TuboFlex (fi 80 mm do montowania w warstwie styropianu w posadzce) i rozdzielacze do montowania także w ten sposób. Rury sa wytrzymałe, ale nie izolowane – wg przedstawiciela powietrze w nich nie zdąży się wychłodzić lecąc do anemostatów. Nie chcieli powiedzieć o ile jest to droższe rozwiązanie od typowych flex-ów, więc trudno mi też je porównać z kanałami PP płaskimi proponowanymi przez Adama_Mk.

W każdym razie bardzo ciekawa alternatywa do flex-ów, które trzeba zabudowywać szachtami itp.

Pompy ciepła wraz z instalacjami w zabudowie wielkości szafy 2 drzwiowej (pompy, rurki, rozdzielacze, zasobnik CWU itp. zmontowane w metalowej szafie z której wychodzą tylko rury do podłączenia) – wygląda to super estetycznie i solidnie, do tego wykonują instalacje wentylacyjne, alarmowe, centralnego odkurzacza, elektryczne, kanalizacje, instalacje wodne, ogrzewanie podłogowe, uzdatnianie wody.

Faceci mówią z sensem – ciekawy pomysł na kompleksową obsługę – może ktoś z nich korzystał i napisze jak się sprawili ?

http://www.alternative-instalacje.pl

Ned Air (http://www.ned-air.pl) - centrale wentylacyjne z Holandii – w obudowie z PP w sumie nic specjalnego, ale mają ciekawe rurki TuboFlex (fi 80 mm do montowania w warstwie styropianu w posadzce) i rozdzielacze do montowania także w ten sposób. Rury sa wytrzymałe, ale nie izolowane – wg przedstawiciela powietrze w nich nie zdąży się wychłodzić lecąc do anemostatów. Nie chcieli powiedzieć o ile jest to droższe rozwiązanie od typowych flex-ów, więc trudno mi też je porównać z kanałami PP płaskimi proponowanymi przez Adama_Mk.

W każdym razie bardzo ciekawa alternatywa do flex-ów, które trzeba zabudowywać szachtami itp.

Ja takie bede mial montowane za kilka dni. ale to chyba nie jest nowosc ? Juz je dawno widzialem.

Plusem jest wlasnie np to, ze zmieszcze je bez problemu w posadzce na gorze aby doprowadzic do wentylacji parteru.

Sama rura to taka z pianka jakby - podobno nie trzeba izolowac.

Fantom

Fantom

Planuję rozbudowę budynku mieszkalnego do 220m/2 i kubaturze 990m/3 .Mam propozycję zamontowania reku Storkair 550 ERV Easy z wymiennikiem entalpicznym i GWC glikolowym.

Mam obawy o wilgotność powietrza zwłaszcza zimą .

Mam na działce grunt piaszczysty a wyczytałem że GWC glikolowy nie specjalnie lubi taki grunt.Nie mam kontaktu z użytkownikami w/w i ciekawi mnie jak to jast w praktyce.Mam małe dziecko często zapadające na zapalenia krtani dlatego szczególnie zależy mi na jak najlepszym doborze całości rozwiązania.

Bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam.

Nie sam grunt piaszczysty tu może być problemem, a poziom wód gruntowych. Jeśli jest niski, to wydajność GWC glikolowego jest mała.

GWC glikolowe jest dedykowany przede wszystkim dla gruntów o sporym zawilgoceniu i wysokim poziomie wód gruntowych.

Za to niski poziom wód gruntowych zdecydowanie lepiej się sprawdza przy GWC bez przeponowych.

Żwirowiec zimą pozwoli Ci na regulowanie w jakimś tam zakresie wilgotności, na czym Ci zależy, a przy okazji rozwiązuje problem filtracji nawiewanego powietrza.

Na forach znajdziesz zdjęcia i opisy z wykonania praktycznie wszystkich wymienników.

Zaopatrz się więc w akcesoria umilające czytanie i będziesz miał zajęcie na kilka ładnych wieczorów. :wink:

• 2 months później...
  • 3 weeks później...