Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

REKUPERATORY - JEŻELI MACIE PYTANIA PISZCIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 535
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę o przedstawienie realnych kosztów jakie można zaoszczędzić na rekuperacji. Jakie są koszty eksploatacji rekuperatora. Czy wentylatory działają 24h/dobę(jaki pobór mocy i roczne koszty działania dla domku 100m2). Czy jest sens instalować takie urządzeni w dobrze ocieplonym domku 100m2 i czy dana inwestycja się zwróci, jeśli tak to po szacunkowo po jakim czasie?

Będę wdzięczny za odpowiedzi

witaj Mariano,

Chętnie skorzystam z Twojej wiedzy w kwestii rekuperacji. Chcę zlecić jednej firmie zaprojektowanie i wykonanie systemu wentylacji mech. z odzyskiem ciepła razem z GWC. Czy możesz polecić rozsądne firmy? Rozsądne = dobre jakościowo i takie, żebyśmy nie zbankrutowali. Buduje w okolicach Wwy.

Z góry dziekuję za radę.

• 2 weeks później...
Witam MARIANO!

Jestem przyszłym inwestorem. Projektu jeszcze nie kupiłem, ale stanie się to chyba na dniach. Jestem zainteresowany projektem „Wierzba II” pracowni Horyzont. Trochę czytałem o rekuperatorach, ale tylko czytałem. Jak pytam się ludzi którzy zamierzają budować to robią wielkie oczy a i niewielu budowlańców o tym słyszało. Dom ma około 150 m2 pow. uż. i jest z użytkowym poddaszem. Chciałbym by zasysanie powietrza odbywało się w ogrodzie i powietrze ogrzewało już w gruncie. Myślę, że to najlepszy okres na decydowanie, jaką chcę mieć wentylację, ale chciałbym coś wiedzieć o cenach przyzwoitej instalacji, ale też jak najtańszej. Zaznaczam, że chodzi mi o taką właśnie kolejność: przyzwoita i tania a nie odwrotnie. Będę budował w okolicach Wrocławia więc jeśli pana firma jest w jakiejś odległości do zniesienia to może w przyszłości podjął by się Pan instalacji. Bardzo bym chciał uzyskać następujące informacje:

– koszty,

– czy, jeżeli mam do czynienia ze stropem Teriva to mimo to trzeba opuszczać sufit, czy przewody nie zmieszczą się w kanałach stropu?

– proszę mi podpowiedzieć kolejność: wydaje mi się, że powinieniem zrobić tak:

1. kupić projekt,

2. zlecić projekt instalacji mechanicznej wyspecjalizowanej firmie,

3. dać projekt do adaptacji, razem z wykonanym już z projektem instalacji by architekt dostosował projekt budynku do instalacji np. zrezygnował z kominów wentylacyjnych.

Pozdrawiam.

Piotr

Pragnę wrócić do tego pytania bo to są podstawowe pytania i proszę odpowiadać raczej na forum a nie na priv bo gdyby nie to ,to nie powtarzane by był wciąż te same pytania a i nasza wiedza forumowiczów była by większa.

Pozdrawiam

• 1 month później...

witaj mariano,

postanowiłem skorzystac z Twojej wiedzy fachowej w kwestii...

i w związku z tym mam pytanie :

-co powiedziałbyś na rekuperator w takim domku: http://projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=374&IdKolekcji=

-chciałbym również zrobić coś w kwestii ogrzewania kominkowego które byłoby wspomaganiem tradycyjnego ogrzewania gazowego , tzn myślę o DGP lub płaszczu wodnym...

z góry dzięki za wszelkie sugestie bo mam niezłego zgrzyta,...

pozdrawiam

• 2 weeks później...
witam,

również jestem zainteresowana rekuperatorem. Mój projekt dom w bluszczu 2 z achronu

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m42e0dba9d7b79

Nie mam możliwości podłączenia gazu ziemnego i zastanawiam się nad zainstalowaniem kominka z płaszczem wodnym i rekuperatora z gruntowym wymiennikiem ciepła jako jedynego ogrzewania. Odpowiedz proszę na priva

Pozdrawiam i wielkie dzięki

ale to bedziesz musial ciagle palic w kominku albo jezeli plasz wodny to akumulowac w podlogowce

• 2 weeks później...

Witam,

Jesteśmy na etapie oczekiwania na mapę do celów projektowych i wyborze projektu domu. Co do projektu to w 99,9% jesteśmy przekonani do

http://www.z500.pl dom Z29 z małymi zmianami wnętrz a w szczególności umiejscowieniem kominka.

Oczywiście dom chcielibyśmy zrobić maksymalnie oszczędny. Co mógłbyś nam zaproponować?

prywatnie [email protected]

Pozdrawiamy

• 2 weeks później...

Mariano ten sam domek co kozik . Jestem 80% za rekuperatorem. Zależne wszystko od tego czy nie będzie komplikacji z adaptacją projektu pod rekuperator (Raczej bez GWC ). Ogrzewanie będę miał komunalne z elektrowni. kaloryfery. Co polecasz ?Bardzo mi zależy na Twojej pomocy. Oto plan domku po przeróbkach :

http://images2.fotosik.pl/304/96159ed32afa70dc.jpg

http://images4.fotosik.pl/259/8e79e47fc0a2d9d7.jpg

• 4 weeks później...