Majka 22.01.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Alanta, my mamy ustawioną temp. cwu na 38 stopni, więc nie musimy jej mieszać. Jaro, w domu nic nie gotujecie? Zupa - zuzycie ok. 5l wody / z przygotowaniem/, ziemniaki - ok. 3l; woda na herbatę.... Kuchnia zużywa ok. 12 - 15l wody zimnej dziennie, to powinno dać ok. 360l miesięcznie. Więc do Twoich obliczeń należy dołożyc 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 On 2003-01-22 10:02, Majka wrote: Jaro, w domu nic nie gotujecie? Zupa - zuzycie ok. 5l wody / z przygotowaniem/, ziemniaki - ok. 3l; woda na herbatę.... Kuchnia zużywa ok. 12 - 15l wody zimnej dziennie, to powinno dać ok. 360l miesięcznie. Więc do Twoich obliczeń należy dołożyc 20% Do gotowania używamy najczęściej ciepłej wody - to taki stary patent mojej żony . Woda na herbatę i kawę jest pobierna z butli (woda źródlana). Ale po starannym rozważeniu jestem skłonny zwiększyć margines do 13% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 22.01.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Majka, tylko 38 st? To wodę macie letnią No tak, trzeba rozróżnić wodę ciepłą z ciepłowni od podgrzewanej we własnym zakresie. Tej z ciepłowni nie wolno pić, bo dodają do niej jakieś świństwa, które zmniejszają korozję i cóś tam jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.01.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Woda "leci" gorąca. Muszę jeszcze raz spojrzeć na sterownik na kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 22.01.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Pierwsze wypowiedzi w tym wątku "wstrząsnęły" mną 2,5m3 na osobę miesięcznie szokuje. Jest nas 4 osoby; liczniki na wodę zimną i ciepłą (blok), zużywamy 17-19 m3 wody miesiecznie. Latem trochę więcej. Zapomniałam, jest jeszcze malutki pies, który równiez zuzywa wodę Łapki po spacerze, kapiel cotygodniowa. Mąż stale narzeka, że za duzo "wylewamy" wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.01.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Może rzeczywiście zmywarka oszczędza wodę ? Tak mówią... sprzedawcy.Poza tym wydaje mi się, że rodzaje tzw "perlatorów" też może zmienić ilości zużywanej wody. U nas w każdym kranie jest taki "perlator" (nie jestem na 100% pewny czy to się tak nazywa), że woda bardzo syczy jak leci i zawsze jest taka biała (to znaczy widać strumień wody zmieszany zpowietrzem jako taki biały) - nie widać lecącej przezroczystej wody. To samo jest w prysznicu. Teraz mi się przypomina, że odpowiednie "słuchawki" prysznicowe, ekologiczne, mogą zmnieszjyć zuzycie nawet o 50% przy zachowaniu takiego samego komfortu z korzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 25.01.2003 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Brawo Maco! Perlatory właśnie tak się nazywają i do tego służą Gajka - a macie taki zwyczaj, że podczas mycia zębów woda leci cały czas? Bo u mnie zlikwidowanie tego przyzwyczajenia dało natychmiastowy skutek w postaci oszczędności wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 25.01.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Kgadzino czyzbys sugerował, że jednak trochę za duzo tej wody u nas leci?! Chyba masz rację, za duzo czynności wykonujemy pod strumieniem bieżącej wody. Musimy jakoś zmienic swoje, niektóre nawyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 25.01.2003 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Wszystko zależy również od trybu życia, a to jest indywidualne.Jedni spora są poza domem w ciągu dnia, inni mają pracę w/obok domu. Jedni żywią się poza domem inni więcej przygotowują posiłków tradycyjnie w domu. Dom "bezobsługowy" liczyć należy inaczej, a spróbujcie zrobić jakiś remont ; roboty budowlane, robotnicy i nieskończone sprzątanie w tym czasie, a ogródek to inna historia i również zależy od sezonu. Niemcy mają nawet normy na to, w jednej z książek czyatłam ...Prawda leży z pewnością jak zwykle gdzieś po środku. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 27.01.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Gajka - ja tez uwazam, ze zuzywacie mnóóóstwo wody. Nie proponuje, byscie po kolei włazili do tej samej kapieli (a po was jeszcze pies). Ale na pewno mozecie zamienic przyzwyczajenie do lejacej sie wody na 40 zł ekstra kazdego miesiaca. Swego czasu u moich rodziców ciekła spłuczka. Mówie im: "Naprawcie to, bo co dwie minuty marnuje sie litr wody." Ciekła dziesiec lat - do dnia załozenia liczników. Wtedy powiedziałem: "No. Teraz zobaczymy, kto z nas miał racje!" Przez noc wyciekł 1 METR SZESCIENNY! Rano ojciec wymienił spłuczke... Tak, tak, w celu osiagniecia korzysci majatkowej człowieka stac na wiele! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 27.01.2003 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Mieszkamy we czwórkę w bloku i mamy osobno liczniki na zimną i ciepłą wodę w pionie kuchennym i w łazienkowym. Woda do picia ze zródełka, codzienne gotowanie, zmywarka 2x dziennie, pralka codziennie albo częściej, wanna x4, spłuczka "dwubiegowa", często goście, bez zwierzaków, ogródka i mycia samochodu. Średnio miesięcznie zużywamy w kuchni 1,2 m3 zimnej i 1 m3 ciepłej wody w kuchni, a w łazience i WC zimnej 6m3 i ciepłej 7m3. Z tego wniosek, że średnio miesięcznie każde z nas zużywa prawie 4 m3 wody ogółem. Jednym słowem, obawiam się, że przebijamy wszystkich w tej konkurencji... A wydawało mi się, że nie lejemy tej wody po próżnicy... Wśród sąsiadów mamy stosunkowo najmniejsze zużycie wody w kuchni, przypuszczam, że oszczędność wynika z korzystania ze zmywarki, no i pewnie również z tego, że nosimy wodę do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 28.01.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 właśnie dostaliśmy rozliczenie zużycia wody za ostatnie 5 miesięcy, z ktorego wynika, że na 4 osoby miesięcznie zużywamy ciepłej wody 10,20, a zimnej 16,40. Gwałtownie wzrosło nam zużycie cw w łazience. Czyżby sprawa zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Trzy dorosłe osoby + pies z kotem + zmywarka i pralka 4razy/tydzień w lecie ogródek średnia całoroczna 13 m wody zimnej miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 28.04.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 No... odetchnęłam z ulgą.Gajka i Ma mają podobne zużycie wody co ja.A już myślałam, że mam zepsute liczniki. U mnie - 4 osoby (2+2),mieszkanie w bloku, tylko zimna woda (grzanie gazem), bez zmywarki -mycie naczyń w komorze zlewozmywaka, płukanie-woda bieżąca, codziennie prysznic dla wszystkich, pralka dość często(z dozowaniem wody).Spłuczka aż na 6l, no i najważniejsze -gotowanie przez cały tydzień w domu, bardzo dokładne sprzątanie mieszkania.Średnie zużycie 16-19m3/4osoby/miesiąc, co daje ok.min.4m3/osobę.Natomiast po wymianie piecyka gazowego w łazience zużycie gazu spadło o ok.25%.Wychodzi 2,1-2,2m3/dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grazyna z Podlasia 07.07.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Jestem na etapie wykańczania łazienki i zastanawiam się co wybrać boiler elektryczny czy przepływowy ogrzewacz wody. Ja osobiście jestem za przeplywowym ogrzewaczem wody. Czy ktoś ma takowy u siebie w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 08.07.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 18-19m3 rodzinka 3 osobowa,rachunek za 2 mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts