Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

witam wszystkich :D serdecznie,jest wielka szansa że dołączę wiosną do realizujących zeta 14 jest ci on w fazie pozwolenia ...a początki były nieciekawe: http://forum.muratordom.pl/post1678569.htm?highlight=#1678569

:o w kazdym bądz razie jestem po lektórze kultowego dziennika z14 {wszyscy wiemy o który chodzi} -ukłony w stronę autora... :roll: może jescze nie wszystko w nim jest dla mnie jasne...narazie,ale dlatego postanowiłam, obejrzeć go w realizacji,i tu moje pytanie:kto w bliższej lub dalszej okolicy tego miejsca: http://mapa.szukacz.pl/?x=549087.13&y=323976.85&zoom=3 buduje zeta 14-tego,fajnie by było, bo tu widzę większość ma to już za sobą...to na razie tyle-POZDRAWIAM!

• 2 weeks później...

Witaj linka91!

Okolice Koniecpola są mi znane, bo przechodzi tamtędy i nocuje piesza pielgrzymka z Sandomierza, na którą z żoną uczęszczaliśmy i nadal uczęszczamy :) Nasz Z14 buduje się w Sandomierzu. Jeżeli nie jest to dla Ciebie za daleko to zapraszamy :) Wiem jednak, że pod Wieliczką buduje lbryndal, w Chrzanowie maanmy i te miejscowości są bliżej Koniecpola. Dzienniki ich obu znajdziesz tu bez problemu. W Stalowej Woli, około 30 km od Sandomierza, też rusza tej wiosny budowa Z14.

Życzę powodzenia i wytrwałości :)

:D no,jaki ten świat mały!to się zgadza...bliskość częstochowy powoduje że 10,11 i 12 sierpnia przewija się u nas mnóstwo luda pielgrzymkowego!w waszych okolicach dawno temu byłem ze dwa razy,jeszcze na dwóch kołach{które do dziś kocham}...a do stalowej odprowadzałem {po sprzedaży}swojego kochanego golfa - bodajże w 96 r. :cry: nie ,no jasne że kiedyś znajdę czas by obejrzeć realizację w waszej wersji...bo myślę że nic nie zastąpi tego doświadczenia! a z bryndalem pewnie też porozmawiam w tym temacie :p a na razie powodzenia życzę w dalszych zmaganiach i nadejścia wiosny...wszak ona mobilizuje bardziej niż co innego :wink:

:D no,jaki ten świat mały!to się zgadza...bliskość częstochowy powoduje że 10,11 i 12 sierpnia przewija się u nas mnóstwo luda pielgrzymkowego!w waszych okolicach dawno temu byłem ze dwa razy,jeszcze na dwóch kołach{które do dziś kocham}...a do stalowej odprowadzałem {po sprzedaży}swojego kochanego golfa - bodajże w 96 r. :cry: nie ,no jasne że kiedyś znajdę czas by obejrzeć realizację w waszej wersji...bo myślę że nic nie zastąpi tego doświadczenia! a z bryndalem pewnie też porozmawiam w tym temacie :p a na razie powodzenia życzę w dalszych zmaganiach i nadejścia wiosny...wszak ona mobilizuje bardziej niż co innego :wink:

no ja również zapraszam

• 2 months później...

Witam Zetowiczów :D

Dostaliśmy pozwolenie na budowę :D niestety czekamy na prąd, który mają podłączyć dopiero na jesień :evil: Mam pytanie ile piachu Wam poszło na stan zero? Musimy mieć nieco wyniesione fundamenty ze względu na wysoki poziom wód gruntowych i trzeba będzie przykryć je do 1m. Ile Wam poszło piachu i jakiego?

• 2 months później...
Witam wszystkich Zetowiczów :).My również zakupiliśmy projekt Z14 GP p, obecnie czekamy na pozwolenie na budowę. Oczywiście lekturą obowiązkową jest dla nas dziennik świercza, oraz Aguu.I oczywiście cały czas liczymy na dobre rady i podpowiedzi.Pozdrawiamy wszystkich :D

No i mam już za sobą wizytę na budowie u Aguu- jeszcze raz dzięki za możliwość obejrzenia budowy. I tu bedziemy mam nadzieję w stałym kontakcie :) . Z14 bardzo mi się podoba , jedynie schody jak dla mnie są :( .I tu moje pytanie do Wszystkich- może ktoś je poszerzył ....,jakoś przerobił :roll: .Czekam na wieści , może na jakieś zdjęcie. Czytam teraz dziennik lbryndal - kolejna ciekawa lektura.

• 4 weeks później...
Oj albo wszyscy tak ciężko budują i nie ma wpisów, albo wszyscy odpoczywają. Ciekawe która opcja jest właściwa :lol: .Zaglądam kto co napisał a tu ostatnio tylko moje wpisy. No to piszę, że lada dzień ruszamy z budową domeczku :D .Oj będzie się działo :roll: Trzymajcie kciuki za nas i za pogodę.I cały czas czekam na rady od stałych bywalców strony. :lol:

• 1 month później...

Tradycyjnie witam wszystkich Zetowiczów :) zdecydowaliśmy się z mężem na Z14 wbl. Planujemy strartować na wiosnę. Fajnie, że na forum ciągle prężnie funkcjonuje ruch sypatyków zeta 14-tego :D Mam nadzeję, że będzie raźniej budować :) dzienniki Świercza,Aguu,lbryndal - oczywiście przeczytane od deski do deski :)

pozdrawiam i powodzenia!

Kate_Sz, witaj w wesołej rodzinie Zetowiczów :) Niedługo zaZetowimy cały kraj :) Jeśli będziemy mogli w czymkolwiek Ci pomóc to pytaj bez obaw. Będziesz budować w bardzo dobrej lokalizacji, z jednej strony lbryndal, z drugiej my. Jeżeli chciałabyś coś podejrzeć na żywo to oczywiście zapraszam do nas w odwiedziny.

Kate_Sz, witaj w wesołej rodzinie Zetowiczów :) Niedługo zaZetowimy cały kraj :) Jeśli będziemy mogli w czymkolwiek Ci pomóc to pytaj bez obaw. Będziesz budować w bardzo dobrej lokalizacji, z jednej strony lbryndal, z drugiej my. Jeżeli chciałabyś coś podejrzeć na żywo to oczywiście zapraszam do nas w odwiedziny.

Wielkie dzięki Aguu:) za deklarację pomocy no i zaproszenie - nie ma to jak wizja lokalna:):):) a skoro o pomocy mowa to hmmm od razu ruszam z kopyta :oops: z lbryndal już poruszałam kwestię, która mnie troche męczy , a mianowicie - czy nie lepiej znaleźć sposób i zrobić górną łazienkę na dolną ( podobno wtedy taniej i łatwiej z inst. wod-kan). Tylko kurcze co zrobić ze schodami??? Trzebaby je przenieść , żeby pokój na miejscu górnej łazienki nie był taki malutki... na moich nieudolnych rysunkach roboczych były już w salonie, między salonem a gabinetem, no i przerzucone ( lustrzane odbicie). Co sądzisz w ogóle o pomyśle ruszania tej łazienki, sprawdza się tak jak jest? czy rzeczywiście warto kombinować? pozdrawiam!

Kate_Sz, czytałem twoja dyskusję z Łukaszem na ten temat. U mnie największy problem z instalacjami do górnej łazienki był w kwestii pionu kanalizacyjnego, bo musiałem rurę o średnicy 11 cm schować w ściance o grubości 12 cm, co spowodowało, że musiałem po prostu wyciąć ją od posadzki do sufitu i później jakoś zasklepić do tynkowania, ale w sumie trudno nie było. U mnie ten pokój nad kotłownią jest pomniejszony, ponieważ powiększyłem garderobę, tak więc jest wielkością porównywalny z łazienką. Myśleliśmy na początku o zamianie tych pomieszczeń miejscami, ale tak jak piszesz, wymagałoby to zmian również w temacie schodów, garderoby i ostatecznie pozostało bez zmian i jest dobrze, nie przeszkadza nam taki układ w niczym.

Kate_Sz, czytałem twoja dyskusję z Łukaszem na ten temat. U mnie największy problem z instalacjami do górnej łazienki był w kwestii pionu kanalizacyjnego, bo musiałem rurę o średnicy 11 cm schować w ściance o grubości 12 cm, co spowodowało, że musiałem po prostu wyciąć ją od posadzki do sufitu i później jakoś zasklepić do tynkowania, ale w sumie trudno nie było. U mnie ten pokój nad kotłownią jest pomniejszony, ponieważ powiększyłem garderobę, tak więc jest wielkością porównywalny z łazienką. Myśleliśmy na początku o zamianie tych pomieszczeń miejscami, ale tak jak piszesz, wymagałoby to zmian również w temacie schodów, garderoby i ostatecznie pozostało bez zmian i jest dobrze, nie przeszkadza nam taki układ w niczym.

czyli, że wielkość pomieszczenia , tam gdzie jest łazienka na górze po ewentualnej zamianie miejscami i staniu sie pokojem, niekoniecznie przyprawi mnie o lęki klaustrofobiczne? :roll:

Kate_Sz, klaustrofobia Ci nie grozi, ale trzeba jasno powiedzieć, że będzie to mały pokój, wystarczy spojrzeć na wymiary pomieszczenia. Dużo zależy od wysokości ścianki kolankowej. U mnie jest 108 cm, a w projekcie 67 cm i zapewniam Cię, że ta różnica dużo robi. Najlepiej jeśli gdzieś zobaczysz to na żywo, bo wiem z własnego doświadczenia, że często wyobrażenia mijają się z rzeczywistością i później możesz żałować zmian.

• 2 weeks później...
Zetowicze "14" a co myślicie o zecie "40"

http://www.z500.pl/projekt/z40.html

fajny projekcik

dużo podobieństw do z14

różnic też jest trochę, schody całkiem w innym miejscu

jedynie co to jeśli ktoś myślałby w nim o kotle na węgiel albo inne paliwo stałe to przewalone biegać przez pół domu z popiołem i opałem, ale w wersji z garażem to już można tam zrobić wejście z garażu i kilka kwestii sie rozwiązuje