Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

wiolasz, u mnie wszystkie ściany były najpierw białe. I dopiero to malowaliśmy Beckersem. Problem w tym, że już po otwarciu puszki okazywało się, że to co jest w środku nie zupełnie odpowiada temu, co miało być. Np. mój wiatrołap miał być szary, a wyszedł taki bardziej gołębi, albo jadalnia oliwkowa, która wg Małżonka jest pistacjowa :-? . Po prostu wzorniki są bardzo małe i niezupełnie dają wyobrażenie koloru na większej powierzchni. To pewnie nie jest wina farb tylko malarza (malarki?) :wink: :D .

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli będziesz miała chwilke, to wklej fotki swojej kuchni, bo przejżałam twój wątek i nie znalazłam zdjęć tych kafelków, może je gdzies przeoczyłam. Jak tylko bede miała już położone, to równiez sie pochwale! Narazie mam polożone kafelki na scianie (ale jeszcze bez fug), a dzisiaj będą kładzione na podłodze!

Witam

wiem że sięp owtarzam ..ceny mniej więcej już były poruszane tutaj ..przesledziłem cały dziennik oraz komentarze ...zajęło mi to dobrych kilka godzin i tak zaaprobowało że mnie zastala 5 nad ranem!!! ;)

chciałbym się dowiedzieć o koszty uzytkowania instalacji ogrzewających domek oraz wodę (jesli grzeje ją ta sama instalacja) w sezonie grzewczym, rachunek za prąd który tutaj gdizes znalazlemz tego co doczytalem nie byl zbyt miarodajny. chciałbym się tez dowiedzieć w jakiej kwocie zamknął się całkowity koszt tejże instalacji.

z góry dziękuję za informację i oczywiście gratuluję pięknych, własnych "czterech kątów" :)

przesledziłem cały dziennik oraz komentarze ...zajęło mi to dobrych kilka godzin i tak zaaprobowało że mnie zastala 5 nad ranem!!! ;)

A szanowna małżonka co na to? :D :wink:

Więcej o kosztach instalacji pisałam w wewątku o pompach ciepła. Teraz już dokładnie nie pamiętam, ale pc kosztowała ok. 26 tys., a odwiert pod dolne źródło 170m x 100 zł/mb. Były chyba jeszcze jakieś koszty uruchomienia instalacji, ale za to nie dam głowy. W każdym razie zmieściliśmy się w 45 tys. Oczywiscie zupełnie osobno trzeba liczyć instalację ogrzewania podłogowego, ale tych kosztów nie znam, bo płaciłam hydraulikowi za całość, tzn. razem z rurkami do wody (gdzieś chyba miałam zrobiony podział na co i wodę na rozliczeniu robocizny hydraulika, ale nie wiem, czy nie wyrzuciłam tych karteluszek przy przeprowadzce?).

W ciągu roku pc zużyła 6100kW prądu. W tym jest grzanie wody i ogrzewanie domu. To zużycie jest trochę większe niż powinno być, bo połowę poprzedniej zimy mieliśmy nieocieplone poddasze, a później musielismy doprowadzić je do normalnej temperatury. Teraz (przy aktualnych temperaturach) średnie zużycie prądu na tydzień to 150 kW (ogrzewanie i ciepła woda). Latem, kiedy pc grzeje tylko wodę, zużywa 3-4 kW na dobę.

hejeczka o wałku do narożnków pisałam u mnie, ale teraz przyszłam po prośbie....

co to masz za płytki w kuchni, chodzi mi o tę kosteczke i dekorek.... można prosić o fotkę z bliska i detale nt kupna..... no i jeszcze drzwi wewnętrzne - toz samo kto, za ile, gdzie i fota...

da się zrobić? :oops: :oops:

Nituś, jak się da to się wszystko zrobi :wink: . Ale o foty to szanownego musze zagadnąć, bo on odpowiada za oprawę artystyczną, ja to taka bardziej techniczna jestem :-? . To może narazie napiszę, a zdjęcia zapodam w weekend? Wytrzymasz?

W kuchni mam kafelki Cerkolor. Vigo białe matowe 10x10, do tego dekory Stokrotki:

http://www.cerkolor.pl/data/uploadedimages/20070521141517.jpg

I jeszcze takie kupiłam, ale nie wiem, gdzie to dać :-?

http://www.cerkolor.pl/data/uploadedimages/20070521141542.jpg

Nie były drogie. Za wszystko zapłaciłam poniżej 200 zł. Ale z drugiej strony: w kuchni mamy mało metrów.

Drzwi wewnętrzne to GD, kolekcja Venus, ok. 2 tys./szt. (z montażem), importera tych drzwi mamy prawie po sąsiedzku, ale czekaliśmy na nie 8 miesięcy :o (Włosi inaczej czas mierzą :-? , u nich ciągle fiesta, siesta i maniana). Takie o (ino białe nie kremowe):

http://www.gd-dorigo.com/images/porte/venus/250_big.jpg

Witaj maryno, to może ja dziś w zastępstwie Kasi: dechy są świerkowe, oryginalnie o wymiarach 12cm x 1,4cm x 480cm do 560cm. Potrzebne będą jeszcze listwy do zrobienia rusztu, na którym wiesza się boazerię.

Lakier jest: biały, akrylowy, "koloryzujący do drewna" (może to dość dziwne - biały i koloryzujący :roll:, ale tak jest napisane na puszce), marki DAXOL. Do kupienia w Castoramie, niestety w jedynie dostępnym opakowaniu 0,7l.

• 2 weeks później...

No nie, tak calkiem to nie... musze przeciez wiedziec co sie u ludzikow dzieje :wink:

Kas - na dole masz cokoly z plytek z tego co widze, a do paneli jakie dalas listwy? drewnopodobne? nie za bardzo widac na fotach.... u mnie przy gresie tez jest gresowy cokol, ale do paneli i tych bialych drzwi chciala bym biale ... chociaz przy moich bialych scianach to chyba efektu nie bedzie :roll:

A nie, nie, to co na cokoły wygląda, to tylko niedomalowane ściany na dole :wink: . Planujemy wszędzie białe listwy (z wyjątkiem pokoju synka, gdzie zastosowaliśmy jakiś wynalazek, który niestety odłazi i trzeba go będzie wkrótce wymienić). Chcę takie wysokie listwy ze styroduru. Nawet kupiłam już część, ale nie mam weny twórczej. Leżą na strychu i nabierają mocy urzędowej. Na Twoich bialych ścianach może rzeczywiście nie być odpowiedniego efektu z tymi białymi listwami, ale jak byś dała takie w angielskim stylu, bardzo wysokie, przetłaczane, to mogłoby wyjść fajnie. Czytałam, że niektórzy ludzie robią sobie listwy w kolorze mebli, ale ... :-? ... jakoś mnie to nie przekonuje. Do białych drzwi tylko białe :D .