delor 28.07.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Mam zamiar 1 ścianę zbudować ze zwykłej cegły. Ale czym ją zaimpregnować? moze ktoś wie? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 28.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 impregnuj chociażby delfinem... a tak przy okazji zapytam wszystkich: jaki kolor fugi zaproponowalibyście do cegły gandawa na ścianie między salonem a kuchnią (z dużym wejściem pomiędzy). Kuchnia uniwersalna ze wskazaniem na nowoczesną jaśniutki gładki kremowy gres a w salonach ma być ciemna podłoga drewniana( jakiś ciemny finish) Wracając do tematu cegła jest ręcznie robiona, a'la stara w odcieniach od beżu przez czerwień po brązy i na razie jest zwykła siwa zaprawa a dom ma być przytulny - kremowa ściany, jasna kanapa, ciemne okna z raczej nowoczesnym wykończeniem I jak to zdrać? RATUNKU wpadam w panikę czy to wszystko będzie pasować? zachciało mi się eklektyzmu pozdrawiam anowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 28.07.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 impregnuj chociażby delfinem... a tak przy okazji zapytam wszystkich: jaki kolor fugi zaproponowalibyście do cegły gandawa na ścianie między salonem a kuchnią (z dużym wejściem pomiędzy). Kuchnia uniwersalna ze wskazaniem na nowoczesną jaśniutki gładki kremowy gres a w salonach ma być ciemna podłoga drewniana( jakiś ciemny finish) Wracając do tematu cegła jest ręcznie robiona, a'la stara w odcieniach od beżu przez czerwień po brązy i na razie jest zwykła siwa zaprawa a dom ma być przytulny - kremowa ściany, jasna kanapa, ciemne okna z raczej nowoczesnym wykończeniem I jak to zdrać? RATUNKU wpadam w panikę czy to wszystko będzie pasować? zachciało mi się eklektyzmu pozdrawiam anowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 Anowi- może podasz link do tej cegły, nie wiem jak wyglada. Ja planuję w domu u siebie klinkier brukowy UNNA z crh-klinkier ,ściana będize zaokraglona , na wprost wejścia do domu i odpowiednio podświetlona. Podobna ściana bedzie w salonie w wykuszu Mam nadzieję,że wyjdzie co nieco z tych planow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 30.07.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Dorzucam fotkę z mojego domkuhttp://img46.imageshack.us/img46/5958/kozaem8.jpg PzdrBryku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 31.07.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Mam zamiar 1 ścianę zbudować ze zwykłej cegły. Ale czym ją zaimpregnować? moze ktoś wie? Pozdr. Ja mam też ze zwykłej cegły, ale zamierzam mur pomalować na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 31.07.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 linku nie mam niestety, no i nie za bardzo mogę wstawiqać - mam jakieś dziwne filtry w pracy (pilnują nas ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Imka 31.07.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 linku nie mam niestety, no i nie za bardzo mogę wstawiqać - mam jakieś dziwne filtry w pracy (pilnują nas ) pozdrawiam Nas aż tak w pracy nie pilnują cegła gandawa - producent Wienerberger, jest np. tu: http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/List05&cid=1077526673895&c=Page&sl=wb_pl_home_pl pięęękne cegły, ręcznie formowane, jest tylko jeden minus (moim zdaniem ) - mają tylko pełne cegły, nie mają płytek, my wybraliśmy cegłę kartago, teraz chcemy obłożyć kawałek ściany płytką i musimy dobierać z innej firmy. Znależliśmy Vandersandena - pięęękne cegły i płytki też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 31.07.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Bryku a co to za cegłai co to za zaprawa, czym konserwowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 01.08.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 pilnują pilnuja jak na jakiejkolwiek stronie jest coś ze sklepem zamawianiem to blokują pomijam fakt że linków nawet nie uczyła się wstawiać tudzież zdjęć bo tu w pracu mi się nie kalkuluje - ekran na widoku a i bywało że i mut=rator przyblokowany.... Ale nic to - cegła ta właśnie i ponawiam pytanie Jak to złożyć w całośc z podwieszanym sufitem - już jest , kominkiem i nowoczesnymi raczej meblami. Pomimo starego charakteru wnętrze chcialabym ciepłe aczkolwiek n owoczesne RATUNKU szkoda że mnie nie stać na projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 01.08.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ja mam tez podobny dylemat, lubię nowoczesne ale nie zimne wnetrza i stąd kominek . Planuję scianę z cegły az do sufitu i wokół kominka oblożenie z ciemnego granitu lub jakiś fajowych płytek np Tau ceramica- mi sie marzy. Ściane ceglana tez bede miała na wprost wejścia i wokól schodów okrągłych- sciana takie półkole. Zastanawam sie jeszcze nad wykuszem aby go oblozyc od gory do dołu tez cegła lub płytkami. ale to wyjdzie dopiero w praniu.Jak wymysle to pokaże foto ale do tego daleko bo niestety dopiero stawiaja sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bryku 01.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Bryku a co to za cegła i co to za zaprawa, czym konserwowałeś. Cegła licowa to Roben Formback, na dole Roben standardowa czerwona gładka, zaprawa - przyznam że murarz zrobił jakąś mieszaninę używając kleju do płytek Ceresit z dodatkiem czarnego barwnika. Co pewną odległość przezbroił ocynkowanymi prętami. Całość zaimpregnowana została preparatem Murton. Murarz się postarał, zrobił wszystko solidnie, równo, nie ma najmniejszych pęknięć. Jakoś tylko nie mogę się zebrać i zamontować listwy przy zejściu cegły z sufitem... Pozdrawiam Bryku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 01.08.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 My mamy taką ścianę ze zwykłej, jasnej cegły po 65 gr/szt. Murarze się naprawdę przyłożyli i wygląda to pięknie. Przy wykończeniówce mam zamiar ten mur cieniutko pomalować specjalnym szkliwem. Nie kupowaliśmy klinkieru, bo każdy oglądany przez nas był za ciemny. Okładziny imitujące piaskowiec też są świetne. Kosztują u nas 35 lub 70 /m2. Te tańsze to może bardziej na elewacje, ale te droższe bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 08.08.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Zastanawiam się czy stawiać taką ścianę z cegiełek od razu przy stawianiu murów czy spokojnie dostawić ją później. Na ten moment nie jestem pewna w 100% w którym miejscu chciałabym ten murek, a postawię taką ścianę z cegły ręcznie formowanej, bo to jest piękne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Dziękuję za ten wątek Szukam inspiracji, bo cegła w domu daje fantastyczny nastrój, ale trzeba wiedzieć jak i gdzie ją umieścić Zapisałam w ulubionych adresy obu cegielni, Kraśnika i Wienenbergera, z tym że ten drugi nie podaje na stronie cen. Ciekawa jestem, kto jest tańszy. Ktoś wie, gdzie lepiej kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 08.08.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ceny sprawdzone, Krasnik zdecydowanie tanszy Jest tylko zasadnicza roznica - cegla z Krasnika jest recznie formowana, a Wieneberger'a stemplowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.08.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Czy sposób produkcji ma wpływ na jakość tej cegły? Tzn. która jest lepsza? Osobiście bardziej do mnie przemawia formowanie ręczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Ficoń 10.08.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Witama to moja cegła .. zwykła, zwyczajna-tutaj jest scianka pomiedzy kuchnia i jadalnią http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/scianka_pom_jadalnia_i_kuchnia.jpgtutaj kominek http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/kominek_-_cdn.jpg Jeszcze murki do bramy i bramki to ta sama cegłahttp://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/bramka.jpg Teraz wygląda jeszcze ładniej, gdy nasz fachowiec zabezpieczył to gruntem do klienkieru Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.08.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Ewa, piękna cegła! Zobacz sama ;) (trza było dać 'img' zamiast 'url' ) http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/scianka_pom_jadalnia_i_kuchnia.jpg http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/kominek_-_cdn.jpg http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/bramka.jpg Nie gniewasz się za tę erratę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Ficoń 10.08.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2006 Wielkie dzieki Słoneczko. .... a długo z tym kombinowałam, człowiek uczy sie przez całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts