Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

impregnuj chociażby delfinem...

a tak przy okazji zapytam wszystkich: jaki kolor fugi zaproponowalibyście do cegły gandawa na ścianie między salonem a kuchnią (z dużym wejściem pomiędzy). Kuchnia uniwersalna ze wskazaniem na nowoczesną jaśniutki gładki kremowy gres a w salonach ma być ciemna podłoga drewniana( jakiś ciemny finish)

Wracając do tematu cegła jest ręcznie robiona, a'la stara w odcieniach od beżu przez czerwień po brązy i na razie jest zwykła siwa zaprawa a dom ma być przytulny - kremowa ściany, jasna kanapa, ciemne okna z raczej nowoczesnym wykończeniem

I jak to zdrać?

RATUNKU wpadam w panikę czy to wszystko będzie pasować? :o

:oops: zachciało mi się eklektyzmu

pozdrawiam :D

anowi

impregnuj chociażby delfinem...

a tak przy okazji zapytam wszystkich: jaki kolor fugi zaproponowalibyście do cegły gandawa na ścianie między salonem a kuchnią (z dużym wejściem pomiędzy). Kuchnia uniwersalna ze wskazaniem na nowoczesną jaśniutki gładki kremowy gres a w salonach ma być ciemna podłoga drewniana( jakiś ciemny finish)

Wracając do tematu cegła jest ręcznie robiona, a'la stara w odcieniach od beżu przez czerwień po brązy i na razie jest zwykła siwa zaprawa a dom ma być przytulny - kremowa ściany, jasna kanapa, ciemne okna z raczej nowoczesnym wykończeniem

I jak to zdrać?

RATUNKU wpadam w panikę czy to wszystko będzie pasować? :o

:oops: zachciało mi się eklektyzmu

pozdrawiam :D

anowi

Anowi- może podasz link do tej cegły, nie wiem jak wyglada. Ja planuję w domu u siebie klinkier brukowy UNNA z crh-klinkier ,ściana będize zaokraglona , na wprost wejścia do domu i odpowiednio podświetlona. Podobna ściana bedzie w salonie w wykuszu :) Mam nadzieję,że wyjdzie co nieco z tych planow.

linku nie mam :cry: niestety, no i nie za bardzo mogę wstawiqać - mam jakieś dziwne filtry w pracy (pilnują nas 8) )

pozdrawiam

Nas aż tak w pracy nie pilnują :wink:

cegła gandawa - producent Wienerberger, jest np. tu:

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/List05&cid=1077526673895&c=Page&sl=wb_pl_home_pl

pięęękne cegły, ręcznie formowane, jest tylko jeden minus (moim zdaniem :wink: ) - mają tylko pełne cegły, nie mają płytek, my wybraliśmy cegłę kartago, teraz chcemy obłożyć kawałek ściany płytką i musimy dobierać z innej firmy. Znależliśmy Vandersandena - pięęękne cegły i płytki też...

pilnują pilnuja :-? jak na jakiejkolwiek stronie jest coś ze sklepem zamawianiem to blokują

pomijam fakt że linków nawet nie uczyła się wstawiać tudzież zdjęć bo tu w pracu mi się nie kalkuluje - ekran na widoku :cry: :cry: a i bywało że i mut=rator przyblokowany....

Ale nic to - cegła ta właśnie i ponawiam pytanie

Jak to złożyć w całośc z podwieszanym sufitem - już jest 8) , kominkiem i nowoczesnymi raczej meblami. Pomimo starego charakteru wnętrze chcialabym ciepłe aczkolwiek n owoczesne

RATUNKU

:roll: szkoda że mnie nie stać na projektanta

Ja mam tez podobny dylemat, lubię nowoczesne ale nie zimne wnetrza i stąd kominek . Planuję scianę z cegły az do sufitu i wokół kominka oblożenie z ciemnego granitu lub jakiś fajowych płytek np Tau ceramica- mi sie marzy. Ściane ceglana tez bede miała na wprost wejścia i wokól schodów okrągłych- sciana takie półkole. Zastanawam sie jeszcze nad wykuszem aby go oblozyc od gory do dołu tez cegła lub płytkami. ale to wyjdzie dopiero w praniu.Jak wymysle to pokaże foto ale do tego daleko bo niestety dopiero stawiaja sciany.

Bryku a co to za cegła

i co to za zaprawa, czym konserwowałeś.

Cegła licowa to Roben Formback, na dole Roben standardowa czerwona gładka, zaprawa - przyznam że murarz zrobił jakąś mieszaninę używając kleju do płytek Ceresit z dodatkiem czarnego barwnika. Co pewną odległość przezbroił ocynkowanymi prętami. Całość zaimpregnowana została preparatem Murton.

Murarz się postarał, zrobił wszystko solidnie, równo, nie ma najmniejszych pęknięć. Jakoś tylko nie mogę się zebrać i zamontować listwy przy zejściu cegły z sufitem...

Pozdrawiam

Bryku

My mamy taką ścianę ze zwykłej, jasnej cegły po 65 gr/szt. Murarze się naprawdę przyłożyli i wygląda to pięknie. Przy wykończeniówce mam zamiar ten mur cieniutko pomalować specjalnym szkliwem. Nie kupowaliśmy klinkieru, bo każdy oglądany przez nas był za ciemny.

Okładziny imitujące piaskowiec też są świetne. Kosztują u nas 35 lub 70 /m2. Te tańsze to może bardziej na elewacje, ale te droższe bardzo ładne.

Dziękuję za ten wątek :)

Szukam inspiracji, bo cegła w domu daje fantastyczny nastrój, ale trzeba wiedzieć jak i gdzie ją umieścić :)

Zapisałam w ulubionych adresy obu cegielni, Kraśnika i Wienenbergera, z tym że ten drugi nie podaje na stronie cen.

Ciekawa jestem, kto jest tańszy.

Ktoś wie, gdzie lepiej kupić?

Witam

a to moja cegła .. zwykła, zwyczajna

-tutaj jest scianka pomiedzy kuchnia i jadalnią

http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/scianka_pom_jadalnia_i_kuchnia.jpg

tutaj kominek

http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/kominek_-_cdn.jpg

Jeszcze murki do bramy i bramki to ta sama cegła

http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/bramka.jpg

Teraz wygląda jeszcze ładniej, gdy nasz fachowiec zabezpieczył to gruntem do klienkieru

Pozdrawiam

Ewa, piękna cegła! :)

Zobacz sama ;););) (trza było dać 'img' zamiast 'url' :))

http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/scianka_pom_jadalnia_i_kuchnia.jpg

http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/kominek_-_cdn.jpg

http://www.domek.edat.pl/galeria/albums/userpics/10002/bramka.jpg

Nie gniewasz się za tę erratę? :oops: