Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olleo - Ja bym dała kolor fugi średni szary, nie za ciemny (prawie czarny), ale też nie zbyt jasny ;-)

Myślicie, że fuga mapei się sprawdzi przy cegle? Kolor wanilia - cegłę mam zwykłą klasyczną "budowlaną".

Myślę najpierw wyrównać zaprawą fugi, żeby za dużo nie zużyć gotowej fugi, a na koniec wyrównać już na gotowo.

Groszeczek, fuge juz dalem, wlasnie srednioszara, tj. tytan z palety mapei. Tym samym podpowiem Ci co z ta Mapei - do cegly jest za gladka, bedzie wygladac "plastikowo". Musisz dac fuge z trasem - zdaje sie Ceresit ma takie cos, ale nie wiem, czy wystarczajaco jasna bedzie. A jesli to cegla na sciane, to juz jestes w domu - fuga do klinkieru, np. PCB SK lub Weber. Tylko z Weberem uwazaj, bo przy dozowaniu wg zalecen producenta fuga wychodzi duzo ciemniejsza - kupilem F22 (biala), a wyszla kawa z mlekiem kuzwa. Zeby wyszla taka, jak na wzorniku, to musialbym dac prawie 2x wiecej wody, a wowczas fuga jest po prostu miekka.

Fuge do cegly rozrabiasz na polsucho (jak mokra ziemia) i aplikujesz spoinowka (inaczej fugowka), a potem modelujesz tym samym narzedziem lub palcem. Na koncu miekkim suchym pedzlem zacierasz, zeby wytworzyc naskorek.

Telewizzo brawo! Zainspirowałeś mnie, uwielbiam take nietuzinkowe połączenia. W sumie już coś podobnego chciałam zrobić w salonie, ale nieco inaczej chyba rozwiąże kwestię oświetleniową.
co za telewizzo??

No właśnie, co za telewizzo? Może ktoś usunął wpis?

Olleo dzięki za odpowiedź w sprawie fugi - już kupiłam 5 kg tej mapei (i tak za mało) - właśnie szukałam zaprawy do klinkieru np. atlasa, ale nigdzie na składzie nie było jasnego koloru, tylko szarości, a ja chciałam krem albo bardzo bardzo jasny szary (jeśli już) no i nic :-( Jedynie przez neta ściągać.

To na próbę gdzieś od dołu, gdzie i tak komoda będzie stała chciałam spróbować, ale po Twoim wpisie nie jestem przekonana - hmm, może jak nie zatrę tak dokładnie to nie wyjdzie tak źle?

No i nie kupiłam aplikatora do fugowania - spróbuję z reklamówką (obcięcie rogu ;-) ) - ktoś już pisał w tym wątku, że się sprawdza :-)

Najwyżej poświęcę końcówkę do ciast ;-) jeśli reklamówka foliowa będzie zbyt wiotka.

No właśnie, co za telewizzo? Może ktoś usunął wpis?

Olleo dzięki za odpowiedź w sprawie fugi - już kupiłam 5 kg tej mapei (i tak za mało) - właśnie szukałam zaprawy do klinkieru np. atlasa, ale nigdzie na składzie nie było jasnego koloru, tylko szarości, a ja chciałam krem albo bardzo bardzo jasny szary (jeśli już) no i nic :-( Jedynie przez neta ściągać.

To na próbę gdzieś od dołu, gdzie i tak komoda będzie stała chciałam spróbować, ale po Twoim wpisie nie jestem przekonana - hmm, może jak nie zatrę tak dokładnie to nie wyjdzie tak źle?

No i nie kupiłam aplikatora do fugowania - spróbuję z reklamówką (obcięcie rogu ;-) ) - ktoś już pisał w tym wątku, że się sprawdza :-)

Najwyżej poświęcę końcówkę do ciast ;-) jeśli reklamówka foliowa będzie zbyt wiotka.

masz gdzies obok lidla? Sprzedawali niedawno twkie cos.

Imho nic Ci dobrego z fugi mapei nie wyjdzie - lepiej to oddac, zawsze to 50zl. B. jasna fuga do klinkieru, to PCB SK extra biala - poszukaj wyzej moich zdjec, jest delikatnie kremowa. Ja kupowalem w Budmarze razem z klinkierem i dokupywalem w Askocie (to chyba Twoje okolice).

porazke zaliczyli przy ceglach - umowilem sie z parkieciarzem, ze zaczne plytki klinkierowe o grubosc parkietu wyzej, to on wejdzie deska pod. Teraz zaczal deska prawie rowno z ceglami, albo nawet przed nimi i dojechal korkiem, a efekt jest taki, ze sa dziury tam, gdzie cegla jest nierowna, albo jest fuga. Da sie cos z tym zrobic? Poza listwa przypodlogowa, bo te nie wszedzie sie da dac

20140721_171903-1.jpg

Olleo dzięki za odp. w sprawie mojej fugi - tę z mapei zostawię do łazienki i kuchni, bo też taki kolor do płytek chciałam (poza tym nie wiem czy kupiłam uszkodzone opakowanie czy w bagażniku mi od spodu pękło i lipa - już nie oddam).

Co do Twojego pytania to miałam w obecnym mieszkaniu takie dziury przy panelach przy wykończeniu wokół rurek od kaloryfera i wypełniłam to taką pastą do uzupełniania ubytków w parkiecie - rozejrzyj się po sklepach budowlanych, może znajdziesz coś podobnego. Kolor najlepiej dobrać pod kolor deski.

Ale tych fachowców to trzeba pilnować :-/

Mi moją cegłę zalali przy wylewaniu wieńca i musiałam skrobać i papierem zdzierać. Do tego fuga miała być od razu zaprawią robiona, ale nie dość, że zwykłej cementowo-wapiennej zaprawy nie potrafili zrobić to jeszcze zafugować tym bardziej. Zostawili jak jest, wymurowali "normalnie" a jutro zabieram się za fugowanie (dziś poszukuję jeszcze jakiejś zaprawy czy tym podobnej spoiny - mam nadzieję, że kupię).

Poza tym przy naszej ścianie z cegły jest wieniec (ściana nośna) i od góry specjalnie przed wylaniem wieńca podłożyli styropian, żeby potem w to miejsce dokleić płytki z cegły - oczywiście ich nie nacięli. Zostawili maszynę do cięcia pustaków mężowi, żeby sobie sam naciął (!) Nie dość, że maszyna nie jego, to jeszcze jakaś ogromna itp. i już mu nie dałam tym ciąć co by palców nie stracił. Planuję górę zasłonić deską, bo i tak planuję oświetlenie od góry, żeby światło rozpraszało się po cegle ;-) a nie chcę tam halogenków itp. to prawie jakąś a la świetlówkę się zasłoni.

Groszeczek, prosze, skasuj te slowa o zabranianiu mężowi i ucinaniu palcow. To straszna obelga dla mezczyzny, gdy jego zona takie zdanie o nim publicznie glosi ;)
Groszeczek, prosze, skasuj te slowa o zabranianiu mężowi i ucinaniu palcow. To straszna obelga dla mezczyzny, gdy jego zona takie zdanie o nim publicznie glosi ;)

Olleo to z troski o męża i nie ubliżyłam mu ;-) Doceniam go bardzo we wszystkich innych kwestiach budowlanych - sam zrobił całą instalację wodno-kan. i ogrzewanie (a nie zajmuje się tym zawodowo) i maaaasę innych rzeczy, to w tym jednym mógł przystopować ;-) Poza tym było mu to na rękę, bo nie musiał potem tych płytek kleić ;-)

Kupiłam wreszcie fugę gotową do klinkieru Kreisler - choć sporo się ujeździłam, żeby jasną zdobyć. Zamiast przez neta wcześniej ściągnąć... mam nauczkę. Ale chciałam wesprzeć lokalny handel ;-)

Na wzorniku spodobała mi się fuga z KMT żółto-piaskowa (nie wiem kto tą nazwę nadał, jak koło żółtego to to chyba leżało tylko (na szczęście) - miała takie drobinki jakby była z nieoczyszczonego piasku - taka cudnie surowa - no, ale oczywiście nie było jej na stanie i możliwość zamówienia tylko całej palety! A innych oddziałów Pani mi chciała ściągnać tą jedną paczkę, ale też nie mieli :-/

Przynajmniej będę jedyną osobą w okolicy, która ma ceglaną ścianę z jasną fugą ;-)

• 3 weeks później...

witam,

widziałam na stronie nelissen, że mają w promocji cegłe CAP GRIJS NEZO PROMO za całe 1,92 brutto, no cena marzenie.

a MNie się tak marzy Goya, dzwoniłam tam- Pan stwierdził, że to zupełnie dwa inne odcienie :(

na stronce jakoś takie zbliżone mi się wydawały.. :(

ma ktoś może jakaś realizację?

Endka podjedz do Katowic inne meble Rozdzien tam mają te cegły na wystawce.

zaleta taka ze mozesz zostawiając kauce wziąsc sobie probkę do domu i zobaczyc jak sie komponują z innymi elementami.

to w odpowiedzi na priva

ja mam goye i magnolię to mozesz zobaczyc

goya to odcienie bezu zołci

sa tez cegły ciemne lecz jest ich mało

magnolia ma inna strukturę i kolor wpada w róż brrrrrr szkoda tylko aby sie o tym przekonac kupilem pare metrów

Endka podjedz do Katowic inne meble Rozdzien tam mają te cegły na wystawce.

zaleta taka ze mozesz zostawiając kauce wziąsc sobie probkę do domu i zobaczyc jak sie komponują z innymi elementami.

tak, tak. tam własnie dzwoniłam. Miły Pan ma mi dać znać po 17 czy JUŻ próbki są na miejscu, bo aktualnie są gdzieś u klienta.

• 1 month później...

Witam

Zaczynam przygodę z cegłą i nurtuje mnie pytanie. Chodzi o zastosowanie do fugowania w pomieszczeniach wewnętrznych zwykłej zaprawy murarskiej (plus delikatny szary barwnik) zamiast gotowej mieszanki "sklepowej" . Dodam, że obłożona cegła stanowić będzie tło i formę akumulacji ciepła dla kozy wolnostojącej bo chcę założyć radiator. Pokażę zdjęcia o co mi chodzi.

[ATTACH=CONFIG]280062[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]280064[/ATTACH]

Czy mogę fugę sklepową zastąpić tradycyjną gotową zaprawą murarską z dodatkiem barwnika i gruboziarnistego piasku?

Edytowane przez inwestorbb

Mam oblozony kominek (zabudowa z plyt krzemianowo-wapiennych, przy ostrym hajcowaniu nagrzewa sie nad kominkiem do moze 40-45 stopni) plytka klinkierowa ok. 1.7cm gruba. Owszem, nagrzewa sie, ale zbyt dlugo tego ciepla nie trzyma, wiec roli akumulacyjnej to specjalnie nie pelni.

Moze sprobuj wymurowac scianke z ladnych cegiel szamotowych?

Co do zaprawy murarskiej - jesli murowac z cegiel szamotowych, to jak najbardziej - niektore firmy maja tez zaprawe do klinkieru barwiona w masie, zeby nie musiec robic dodatkowych fug (minuta 4:24):

Ale niespecjalnie widze fugowanie zaprawa plytek - do fugowania zaprawa musi byc polsucha, a troche watpie, czy zwykla mieszana zaprawe z cementu, piasku i wapna da sie w ten sposob rozrobic. Do fugowania osobno masz od minuty 8:39 na tym filmie.

p.s. nie robie w Sopro, nie uzywalem nawet tych zapraw, wiec nie moge polecic z czystym sumieniem - film ma pelnic jedynie role pogladowa.