Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

Nie zakładałam, że drzwi na ceglanej ścianie będą otwierać się na salon. Czy wtedy wyglądałyby gorzej/ nienaturalnie? Nie mam pojęcia:no:

Jeżeli ktoś z Forumowiczów, rozważa opcję opaski na cegłach - mówię, że da się to zrobić nawet przy grubym murze i wygląda OK.

Jeżeli ktoś preferuje, by cegły okalały opaskę - też znakomicie.:D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proszę - nasze drzwi w ceglanej, grubej ścianie. Framuga regulowana jest na cegle:

http://images70.fotosik.pl/525/e81d2ceb91ae25cam.jpg

O i jeszcze jedno znalazłam - niestety nie mam żadnej fotki drzwi otwartych

http://images67.fotosik.pl/577/8ada11f8fd303b37m.jpg

Mamy tak samo zrobione. Celowo. Szpary są ale wygląda to naturalnie- znaczy tak miało być.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

proszę o opinię miłośników cegły :)

na jednej ze ścian w pokoju dziennym mamy ułożoną starą cegłę gotycką elkamino (jeszcze bez fugi i impregnacji)

rozglądamy się za płytkami imitującymi drewno na podłogę. od początku obstawialiśmy bardzo ciemny brąz i najlepiej w dużym formacie tzn długie dechy. jednak po ostatnich oględzinach na żywo przeróżnych płytek drewnopodobnych zwyczajnie zgłupieliśmy :((( z ciemnych jakie widzieliśmy nie spodobały się nam ŻADNE. za to trafiliśmy na płytki paradyż woodhaven cenere. kolorem wpadają w lekką szarość. format też nie ten. i nie wiadomo skąd padł pomysł "a może w jodełkę"? ściany mamy w kolorze złamanej bieli wpadającej w szarość.

jak uważacie czy lepiej iść za pierwszą myślą czyli długie ciemne dechy czy zaryzykować z jodełką? w załączniku fotka płytki zrobiona w sklepie (te bardziej szare) i i cegła gotycka na inspiracji z internetu.

z góry dziękuje za rady.

DSC_0439.jpg

elamino gotycka.jpg

Grunt jak sama nazwa wskazuje służy do ....gruntowania. Pod farbe, tynk etc. Ma przeklejać porowate powierzchnie i ograniczyc wsiakanie farby. Na cegle zrobi błyszczącą błone niczym warstwa lakieru. Oczywiscie jesli wykonawca jest zadowolony z efektu, to nic mi do tego. Ale naturalnie to raczej nie wyglada...

Nie zgodzę się z Tobą. To że grunt służy do gruntowania jest jasne. Tylko co on powoduje - poprawia szczepność na gruntowanej powierzchni oraz wyrównuje chłonność. Mylisz się też że zostawia szklistą powłokę - chyba że ktoś używa gruntu akrylowego z marketu za 7 zł.

Ja u siebie gruntowałem CT17 i uwierz mi że nic się nie błyszczy. Cegła zyskała bardziej intensywny kolor, nic sienie sypie i nie brudzi a to było moim głównym celem.

Woda mineralna też służy tylko do picia, ale można ją wykorzystać np. do mycia czy podlewania - czy producent o tym pisze?

Pasta BHP służy do mycia rąk, ale świetnie sprawdza się zamiast proszku do prania bardzo zabrudzonych ubrań (ubrania robocze) - czy producent o tym pisze?

Można tak wymieniać w nieskończoność. Ja zastosowałem takie rozwiązanie, sprawdziło mi się, dlatego chciałem podzielić się z innymi.

Nie sprzedaje tego preparatu i nie mam w interesie jego reklamy.