Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

.. w otoczeniu tych pięknych cegieł trochę wstyd się przyznawać, że u mnie to jedynie płytki imitujące kamień wapienny SICILIA z firmy STEGU :oops:

Ale osobiście jestem z nich bardzo zadowolona, efekt jest naprawdę rewelacyjny. Wszyscy oglądający "na żywo" nie wierzą , że to nie jest prawdziwy kamień.

.... też pomyślałem "ale fajny kamień" .

Dla mnie bomba !!! (wcale nie odstaje od "powstańczej" ściany LeoAureus !!! ) :D :D

Od razu wszedłem na stronę firmy SEGU.

Piszą, że detalicznie ich produkty można kupić albo w Castoramie albo w sieci hurtowni. Nie widze jednak na ich mapie hurtowni w mazowieckim. Napisz proszę najsk gdzie kupowałaś (tzn. w hurtowni czy Castoramie). Na stronie podają, że 1m2 płytek kosztuje około 50 zl brutto a narożników 2mb około 82 złote. Czy Ty tez tak płaciłaś ?

P.S. Pierdyknę sobie tak w "gwoździkowej". :D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 weeks później...
  • 4 weeks później...

a dlaczego zaraz klinkier? klinkieru, to uzywali prywaciarze w PRL-u, by sobie obudowywac kominki no i pózniej mieszczanstwo na poczatku lat 90.

masz tyle cegieł do wyboru, masz kamien - przecież dzis zlecenie wykkonania kominka z piaskowca, to koszt, który można porownać do obudowy z cegieł klinkierowych - tych dobrych.

ponawiam ceglaną epopeję....chcę klinkier i to konkretny...bo już mam w salonie ściankę właśnie z cegły...i chcę kominkiem do niej nawiązać...myślę o kominku nowoczesnym, prosta bryła,kubiczna,surowa...materiał jak najbardziej na czasie...porzućmy stereotypy! kamień to taaak nowocześnie a z cegiełką do do babci...wszystko zależy od PROJEKTU!

pytania techniczne z poprzedniego postu podtrzymuję

jasna sparawa, o gustach się nie dyskutuje.

1) nie potrzebna izolacja. zrób wylewkę betonową. wcześniej ustaw szalunek.

kiedy beton wyschnie oklej klinkierowymi płytkami z CRH/wienerberger.

uzyskasz super-monolityczny efekt i super modernistyczny.

a tu taki nieklinkierowy, ale ceglasty przykład:

(o ile uda mi się wkleić zdjęcie)

http://www.historiamoichniedoli.pl/wp-content/uploads/2008/08/franpost.JPG

i z innej strony:

http://www.historiamoichniedoli.pl/wp-content/uploads/2008/08/francuska-postarzana.JPG

sorry , ale nie zrozumiałam...co to znaczy okleić beton...tzn sugerujesz obudowę wylać z betonu..???( w szalunku)..?

na tą chwilę sytuacja przedtawia się tak : wkład kominkowy stoi na fundamencie, i pytanie : czy robi się najpierw na stelażu izolację z wełny...niezależnie, a potem stawia mur z cegły...czy można postawić mur i od wew. okleić go wełną o ile to jest technicznie wykonalne...bo to że dla cegły klinkierowej dziurawki wskazana jest izolacja to dla mnie jakby jasne....a może się mylę....

O przepraszam, teraz już widzę jak zacytowałam :D

Bardzo ładna ściana! Co to za cegiełka że taka brązowa?

:D a dziękuję - trochę roboty z nią było :-? jest to "holenderska cegła ręcznie formowana" - jak pisze producent

http://www.crh-klinkier.pl/cegly_recz_nuths_05.php

w internecie nie ma zdjęcia (tzn. wrzucili zdjęcie innej cegły pod nazwą "mojej"-OUD MESTREECHS)

mam pytanie do osób które mają cegłę ręcznie formowaną

chcemy taką cegle przykleic do otynkowanej sciany

czy powinnismy przeciąc ją na poł, czy moze kazda przeciac dwa razy, wyrzucic ten srodek, zeby plytka byla lzejsza?

czy jesli przykleimy polowki, nie będą za ciezkie i nie odpadna?

bede wdzieczna za informacje

pozdrawiam

marta