Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Topmozaiki, w ogóle nic nie przesadziłeś, Twoje chodniki wyglądają cudnie:)

Bardzo a bardzo dziękuję za "instrukcję obsługi", skopiowałam sobie na wszelki wypadek, bo nie zawsze mam neta.

Tarasy i schody będę robiła jak najbardziej na swoją odpowiedzialność, uwielbiam niestandardowe wykorzystywanie materiałów, a cegłę bardzo lubię.

Widziałam gdzieś, kto wie czy nawet nie w tym wątku, zdjęcia tarasów z cegły, gdzieś z Włoch czy też Grecji...? Można się zakochać:)

"Skąd wy bierzecie cegłę z odzysku ? Z jakiejś łapanki ??? "

na allegro handlują cegłą rozbiórkową, ale trzeba by poszukać takich handlarzy w swojej okolicy i obejrzeć cegły

Tez chciałam mieć ściany z cegły i zainteresowałam się cegła rozbiórkową z Mazur dostępną na Allegro. Ponieważ to jest 200 km od naszego domu, wiec nie zdecydowałam się jechać tam, by oglądać te cegły. Najpierw poradziłam się sprzedawcy przez telefon, która z oferowanych cegieł by mi polecał na rustykalne ścianki i barek. Potem on dal mi namiary na gościa, który w Warszawie zrobił sobie barek z takich cegieł. Gosc pokazał nam swoja ściankę i odsprzedał cegły, które mu pozostały. Wzięłam te cegły do domu i w domu okazało się, ze te cegły po prostu rozlatują się rekach (przynajmniej niektóre). A sprzedawca przez telefon zapewniał mnie, ze są bardzo mocne i selekcjonowane.

Zrezygnowałam z cegieł rozbiórkowych, bo może i barek by z tego wybudował, ale ścianek wewnętrznych bałam się z tego robić. Zamówiłam ręcznie robiona cegłę włoską z Cegielni Hoffmanowskiej, z której jestem bardzo zadowolona. Kupiłam ja na promocji po 0,99 pln za sztukę wiec wyszło taniej niż cegła rozbiórkowa.

Cegly ( i płytki z cegieł) z cegielni hoffmanowskiej można oglądać i zamawiać w :

SAPI

ul.Saska 100/7

03-914 Warszawa

tel. (22) 215-73-11

fax (22) 435-61-94

http://www.sapi.pl

Ja obejrzałam w Sapi ale zamawiałam bezpośrednio w cegielni, bo w Sapi nie mieli promocji tylko normalna cenę. Tu link do strony cegielni, na której można obejrzeć zdjęcie z Sapi (na dole tej strony) http://hoffmanowska.pl/index.php?id=10

Jak będę miała zdjęcia swoich ścianek to spróbuje wkleić, choć nigdy tego jeszcze nie robiłam.

Hoffmanowska robi super wrażenie ale mam do niej 2 "ale":

1) cena (moja kosztowała 50 gr sztuka)

2) świadomość, że ta którą kupiłem ma już w metryce około 80 lat i ciągle jest jak dzwon.

Hoffmanowska, nowa, choć wygląda jak stara, pewnie też przetrwa tyle..... więc złożę jej pełny szacunek w następnym wcieleniu.

Zrobię Ci niespodziankę :)

Właścicielką Hoffmanowskiej (żoną właściciela, ale to to samo ;)) jest Inezka, która odkąd została mamą nie ma czasu udzielać się na FM, ale czasem można ją spotkać na NK: http://nk.pl/profile/2527429 i nawet dzisiaj ma urodziny :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nas aż tak w pracy nie pilnują :wink:

cegła gandawa - producent Wienerberger, jest np. tu:

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/List05&cid=1077526673895&c=Page&sl=wb_pl_home_pl

pięęękne cegły, ręcznie formowane, jest tylko jeden minus (moim zdaniem :wink: ) - mają tylko pełne cegły, nie mają płytek, my wybraliśmy cegłę kartago, teraz chcemy obłożyć kawałek ściany płytką i musimy dobierać z innej firmy. Znależliśmy Vandersandena - pięęękne cegły i płytki też...

jaką cegłę z Vandersandena wybraliście, żeby pasowała do Gandawy?

Ja również mam słupy z Gandawy i szukam pasujących płytekj na elewację.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

a żeby nie było, że lubię tylko białą cegłę to wklejam moje odnowione ściany w domu na wsi .

Dom dopiero remontuję mam nadzieję, że jak go skończymy efekt będzie jeszcze lepszy

ściana w mojej przyszłej kuchni

http://images38.fotosik.pl/311/68463e1dcff5395dmed.jpg

pierwszy przedpokój

http://images35.fotosik.pl/165/23d01dd12247efc6med.jpg

zapraszam na przebudowy i remonty tam jest więcej zdjęć tych ścian przed i po

Edytowane przez kubel30

Ja mam takie pytanie - jakiś czas temu chciałam w pokoju zrobić jedną ścianę w kamieniu. Po obejrzeniu zdjęć w tym wątku "zapałałam" chęcią posiadania takiej ceglastopłytkowej ściany....Ponieważ wnętrze/dom mam urządzony w stylu klasycznym (dość ciężkie meble itp) nie wszystko mi pasuje. I tu mam problem - bo o ile cegła we wnętrzach klasycznych podoba mi się okrutnie i tyle mam problem z jej oświetleniem. W tej chwili na tej ścianie "do przeróbki" mam dwa kinkiety.Podpowiedzcie, powiedzcie co myslicie - zostawiać te (lub inne) kinkiety? Zrezygnować całkowicie z oświetlenia tej cegły? Prawie wszystko sobie poukłądałam ale to mi dosłownie spać po nocach nie daje.

Dodatkowo bieloną cegłę (małe fragmenty) będziemy robili w garderobie -- jak powstanie to wstawię zdjęcia - może komuś się przyda lub pomoże.

Sposobów na podświetlenie takiej ściany jest wiele, ja osobiście zdecydowałam się na podświetlenie z góry ( dom na wsi) za to w obecnym podświetliłam z boku (czytaj tak było wcześniej) Gdzieś na forum widziałam super kinkiety ,które dają światło góra-dół i przy takich mogłabyś zostawić elektrykę w tym samym miejscu.