Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

oj tam oj tam ;) piękno leży w oku patrzącego. ważne, żeby wiedzieć, co się komu podoba, a co absolutnie nie :p

cegła wcale równa nie jest, bo to prawdziwa cegła, ze wszystkimi uszczerbkami itp. tyle, że ginie to na tak dużej powierzchni, a przy skalnej każda cegła wygląda na równiejszą, bo skalna wyjątkowo nierówna i na tym jej urok polega... ja bym swojej na żadną inną nie wymieniła ;)

perspektywa spłaszcza - na tym zdjęciu bardziej widać, jakie te moje sztuczne cegiełki :yes: są równiutkie i pod linijkę: :p

http://img140.imageshack.us/img140/3526/img2407oe.jpg

żono m - ja zleciłam cięcie cegieł na miejscu u sprzedawcy, bo mi się nie chciało ich wozić gdzie indziej do cięcia (trochę ich było, ze 3 kursy autem małym... ;) ), a moje majstry płytkowe takiej tarczy nie mieli czy maszyny im było szkoda.... a mnie było szkoda syfu, który przy cięciu cegieł powstaje... u mnie przy cięciu kilku na pół była straszna masakra.

pozdrawiam i wszystkim życzę udanych wyborów cegłowych. :)

Edytowane przez monah

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dla każdego coś miłego :D dzięki, żono m. mnie się akurat w nich podoba niejednolitość i to, że są przemieszane z czarnymi i pobielonymi. takie chciałam.

i taka ogólna uwaga - próbki zwykle rozczarowują. mnie też się moje kompletnie nie podobały, jak przyszły z tych kartonach, tym bardziej, że po cięciu na mokro miały kompletnie inny odcień (malborsko ceglany :D ). przed załamaniem nerwowym uchroniła mnie wiedza, że to minie ;). dopiero po położeniu i wyschnięciu cegła nabiera uroku, i w przypadku skalnej zapewne też tak jest.

i dużo zależy od spoin. my chcieliśmy wklęsłe, czyli cegła wystaje na zewnątrz. niektórym bardziej podoba się zaprawa zrównana z cegłą (na tyle, na ile to możliwe). szerokośc fugi też dużo zmienia - ja mam fugi różne, jak wyszło - czasem 1 cm, czasem 2 cm. teraz nawet dałabym szersze. my w zasadzie mieliśmy położyć cegłę i stwierdzić, czy zostawiamy, czy malujemy na biało może - ale zgodnie stwierdziliśmy, że żadnego malowania nie będzie (na razie przynajmniej).

generalnie na odczucia estetyczne dotyczące próbek bym nie zwracała większej uwagi. trochę to ryzyk-fizyk. my akurat obejrzeliśmy sobie większe powierzchnie tej cegły, ale i tak efekt końcowy w domu zawsze jest zagadką. alleluja i do przodu, kto nie ryzykuje, ten ma nudno w życiu :lol2:

niemało niestety wyszło z tym cięciem. cegła ok. 2,70 za szt, ciecie dodatkowe 2 zł od cegły. wydaje się to niewiele, dopóki się nie zliczy wszystkiego zusammen do kupy na 12 m2 ;) z jednej cegły 2 płytki wychodzą, środek się wyrzuca. ale jak sobie obdzwoniłam kamieniarzy, to mi zaśpiewali jeszcze więcej za cięcie, więc bardziej się opłacało na miejscu pociąć u dystrybutora, i odchodzi problem transportu.

na pewno rozbiórkową można znaleźć 2-3 razy taniej, i samemu pociąć. tylko trzeba mieć maszynę do cięcia i chętnego do tego. ;)

a to zależy jakie cegły, czy pełne czy nie. zwykle płytki robi się z takich wklęsłych w środku (cholera, zapomniałam jak się nazywają ;) ), obcinając lica po obu stronach. jakbyś cięła pełną cegłę na pół, to płytki będą szersze i znacznie cięższe - pewnie znacznie ciężej je też układać na ścianie, będą się zsuwać pod własnym ciężarem, choć kleje i spoiny są szybkowiążące. ale to już kwestia do obgadania z fachowcem albo metodą własnych prób i błędów. :)

no i tak najlepiej ;) tylko pamiętaj, że partie są różne - ja swoje przebierałam, żeby jak najwięcej było tych czarnych i bielonych. trochę na mnie patrzyli dziwnie, ale twarda byłam :lol2: Vandersanden ma cegły formowane ręcznie bez "ściskania", czyli brak jest tych charakterystycznych rowków, które na niektórych klinkierach wyglądaja czasem doś słabo - sztucznie właśnie. a z kolei niektóre postarzane cegły też nie osiągają moim zdaniem zamierzonego efektu - za dużo postarzania w postarzaniu. najlepiej na żywca oglądać, żeby płaczu w domu nie było ;)

a może jak pojedziesz, to coś zupełnie innego wpadnie w oko... powodzenia!

Nareszcie mam swoja wymarzoną cegłę, białą w calonie, naturalną w kuchni:) No może nie do końca cegłę, bo to płytki milano, ale my jesteśmy nimi zachwyceni:)

http://img849.imageshack.us/img849/6016/marzec2011050.jpg

luty+2011+074.jpg

http://https://lh6.googleusercontent.com/-DHzUCpmA1II/TWuq7YvtrfI/AAAAAAAAAvU/3zg7Whlrlng/s1600/luty+2011+075.jpg

http://img862.imageshack.us/img862/5858/marzec2011055.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/4532/marzec2011056.jpg

.. nie będą się zsuwały jak pomiedzy płytkami murarz umieści cienkie listewki ( takie na szerokość przyszłej fugi), i napewno lepiej pełne cegły wybrać i ciąc na płytki- 2-3 cm grubości.

Bardzo się cieszę, że trafiłam na ta stronę- właśnie wykańczam nowe mieszkanie i zamierzam całą ścianę w salonie wyłozyć płytkami cietymi z cegieł. Jak tylko bedzie gotowe- umieszczę zdjęcie:)

My wybralismy cegły z firmy Nelissen USUNIĘTO REKLAMĘ

ana996 pieknie wyszła ta biała, będę mieć podobnie, nie wiem czy pisałas czy mi umknęło - co to dokłądnie za cegła , tzn. skąd i za ile, ja myslę o tej z elkamino - biała cegła :)

a powiedz mi jeszcze co masz na kominku, też pięknie !!

My chcieliśmy właśnie białą z elkamino, ale w sumie kupilismy w leroy merlin plytki Milano - na kominie sa położone i zaimpregnowane tylko, a na ścianie pomalowane białą farbą lateksową:) Bratowa położyła białe elkamino u siebie i muszą nieskromnie powiedzieć, że nasze bardziej mi się podobają:)

My chcieliśmy właśnie białą z elkamino, ale w sumie kupilismy w leroy merlin plytki Milano - na kominie sa położone i zaimpregnowane tylko, a na ścianie pomalowane białą farbą lateksową:) Bratowa położyła białe elkamino u siebie i muszą nieskromnie powiedzieć, że nasze bardziej mi się podobają:)

czyli ta biała sciana cegły jest pomalowana ? hmm...ładnie..a dlaczego ?

ta wneka w kominku tez ? aaa wlasnie - ponawiam pytanie z czego obudowa kominka :)

Quenee, tak, ściana to pomalowane płytki milano, we wnęce na kominku to samo. Przed malowaniem ściana była zbyt przytłaczająca w naszym salonie no i zależało mi na wtopieniu się kominka w tło i na stworzeniu takiego kącika do odpoczynku

A kominek jest z kafli ceramicznych piecowych z Ceramiki Kornak - tu poczytasz więcej:)