Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

aha i nie zapomnij o impregnacie, i nie stosuj żadnych agresywnych środków do czyszczenia kleju z licówek, mi ten pomysł odradzono, wystarczy szmatka i szczoteczka do zębów, no ale to juz tak na marginesie.

thewizzo wielkie dzięki za cenne wskazówki i rady.

Jeszcze jedno pytanie: ścianę impregnuje się przed nałożeniem fugi czy po nałożeniu impregnujemy całość razem z fugą?

moja cegiełka to stegu rustik i do tego grafitowa fuga

jak pisałem wszystko zaprojektowane i wykonane we własnym zakresie; taka cegła jest dobra na nierówną ścianę :-) te moje cegiełki są celowo nierówne, jedne ciemniejsze, inne jaśniejsze; fuga ma 1 cm szerokości, ale też nie musi i nie powinna być idealnie równa; ważne aby zachować poziom na ścianie

płytki klejone bezpośrednio na otynkowaną i zaimpregnowaną ścianę; 2 tygodnie po ułożeniu płytek przyszedł czas na fugowanie - zdecydowanie bardziej upierdliwe i czasochłonne zajęcie niż samo kładzenie płytek; ciemna fuga zdecydowanie pociemniła ścianę; fuga ułożona 0,5cm głębiej niż powierzchnia cegły spowodowała fajną grę światła i cienia przy delikatnym podświetleniu ściany; po kolejnych 2 tygodniach wszystko zaimpregnowane; impregnat spowodował, że płytki lekko jeszcze ściemniały, a co najważniejsze zarówno płytki jak i fuga przestały się sypać i brudzić przy dotknięciu;

teraz już tylko trzeba położyć podłogę, wstawić drzwi, zamontować włączniki i hall będzie gotowy

aha cegiełkami właśnie wykańczam też barek oddzielający kuchnię od salonu - jest on przedłużeniem widocznej na moim zdjęciu ściany; jak skończę to wkleję fotki

To zależy, co się komu podoba. Ja lubię cegłę, ale z umiarem. I trudno mi sobie wyobrazić w jednym domu tu cegła, tam łupek, gdzie indziej kamień. Chyba za dużo dobrego...

Tak jak mówisz - "... to zależy co się komu podoba..."

wierz mi - wszystko jest dobrze przemyślane i tak wykonane, że współgra z wystrojem pomieszczeń i ogólnym charakterem wnętrza

Kilka dni temu zamontowaliśmy oświetlenie linkowe i ściana ceglana znowu mnie zaczarowała :-) Cegły cegłami ale oświetlenie też jednak zmienia dużo :-)

2011-03-27%2022-33%200001.jpeg

2011-03-27%2022-33%200002.jpeg

2011-03-27%2022-34%200004.jpeg

2011-03-27%2022-36%200010.jpeg

co tu dużo mówić , pięknie i tyle. I nikt mnie nie przekona, że w kuchni lepiej wyglądają płytki....Bzdura. Nawet glazura za 500 zł /m nie będzie tak wyglądać jak piękna cegła.

A moglibyście napisać czym impregnowaliście cegłę?

ja impregnowałem preparatem STEGU do kamienia i klinkieru - na hall, który jest na zdjęciu poszło 3X2l. Impregnowałem natryskowo, dwa razy w odstępie 30 min.; tak jak już pisałem - cegiełka zrobiła się ciemniejsza lekko, a co najważniejsze nie sypie się i nie brudzi; pomoczona nie wchłania wody

Kilka dni temu zamontowaliśmy oświetlenie linkowe i ściana ceglana znowu mnie zaczarowała :-) Cegły cegłami ale oświetlenie też jednak zmienia dużo :-)

2011-03-27%2022-34%200004.jpeg

Rewelacja! BlueCactus ja w ogóle jestem zachwycona Waszym mieszkankiem - świetnie to urządziliście. :)

Mam pytanko o stolik - skąd jest?

thewizzo wielkie dzięki za cenne wskazówki i rady.

Jeszcze jedno pytanie: ścianę impregnuje się przed nałożeniem fugi czy po nałożeniu impregnujemy całość razem z fugą?

Rozmawiając z jednym gościem dowiedziałem się że najlepiej zrobić to przed nałożeniem fugi i po jej nałożeniu. Tej informacji nie potwierdziłem u producenta tych licówek, ale wiem od niego na pewno to że impregnat jaki mi polecono, i jaki zakupiłem nie odbarwia i nie nabłyszcza licówek, o co właśnie mi chodziło, bo wydaje mi się że tym można było by zepsuć cały efekt kupując nie to co trzeba.

Tak na marginesie to mogę powiedzieć, że cieszę się że zamówiłem te licówki z zapasem, bo po rozkładaniu ich na podłodze, przed ich klejeniem do ściany odrzuciłem jakieś dwadzieścia pare sztuk, z tego względu że niektóre były za bardzo ciemne (mocny ciemny grafit), niektóre za czysto białe, a niektóre (dosłownie kilka) miały mocno chropowatą fakturę tak jakby nie pasowały do reszty. Oczywiście jest to kwestia gustu, tak więc tylko o tym wspominam.

Można również pomyśleć o tym aby przed klejeniem licówek do ściany wcześniej zastosować siatkę z włókna szklanego (równomiernie rozprowadza napięcia związane z "pracą" budynku)

Rewelacja! BlueCactus ja w ogóle jestem zachwycona Waszym mieszkankiem - świetnie to urządziliście. :)

Mam pytanko o stolik - skąd jest?

Stolik pochodzi z już zlikwidowanego sklepiku z meblami indyjskimi. Podobnych palisandrowych stoliczków jest bardzo dużo w sprzedaży, więc myślę że bez problemu odnajdziesz "swój" :-)

Rozmawiając z jednym gościem dowiedziałem się że najlepiej zrobić to przed nałożeniem fugi i po jej nałożeniu. Tej informacji nie potwierdziłem u producenta tych licówek, ale wiem od niego na pewno to że impregnat jaki mi polecono, i jaki zakupiłem nie odbarwia i nie nabłyszcza licówek, o co właśnie mi chodziło, bo wydaje mi się że tym można było by zepsuć cały efekt kupując nie to co trzeba.

Dzięki za odpowiedź, możesz podać jaki impregnat polecili?

Próbki przesłali w ekspresowym tempie, zamówione w środę dotarły w czwartek. Tak jak pisałeś wcześniej kilka jest pękniętych mam nadzieję, że przy zamówieniu większej ilości nie ma wiele odrzutów ze względu na pęknięcia.

Dzięki za odpowiedź, możesz podać jaki impregnat polecili?

Próbki przesłali w ekspresowym tempie, zamówione w środę dotarły w czwartek. Tak jak pisałeś wcześniej kilka jest pękniętych mam nadzieję, że przy zamówieniu większej ilości nie ma wiele odrzutów ze względu na pęknięcia.

Odpiszę nazwę tego impregnatu jak będe na mieszkaniu i podeśle na prv. Co do pękniętych próbek, to normalne, natomiast jak zamówisz paletę to dowiozą ci to spedycją wielkogabarytową gdzie wszystkie rozładunki to przewiezienie palety podnośnikiem, wieć jedyna ewentualność popękanych licówek będzie wtedy jak ktoś u kuriera wjedzie widlakiem w przesyłkę, ewentualnie jak paleta spadnie z rampy, ja bym się nie martwił.