Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agula:-) na widok zdjec powyzszych nawet nie wypada nic mowic...

niektorzy milczą w zachwycie, ja sobie pozwole tylko na jękliwe

Dziękuje bardzo, to dla mnie miła wiadomość. Jesteśmy na początku urządzania domku, a już potrzebuje wsparcia bo nerwowo nie wytrzymuje:)

atika- mąż pożyczył maszynę od sąsiada, który kiedyś prowadził kamieniarstwo i w ogrodzie ciął te cegły jedna po drugiej. Dużo pracy z tym było i strasznie głośno przez tydzień miałam :)
atika- mąż pożyczył maszynę od sąsiada, który kiedyś prowadził kamieniarstwo i w ogrodzie ciął te cegły jedna po drugiej. Dużo pracy z tym było i strasznie głośno przez tydzień miałam :)

Ale za to spora oszczędność ;) Jakieś 2zł. na sztuce !!!!

Agula, bardzo ładna ta Twoja cegiełka, taka klimatyczna :)

a ja mam pytanie do - czy ja muszę tą moją cegłę impregnować i w sumie po co?? Imoregnat mam, ale boję się żeby mi nie zciemniało, bo podoba mi się tak jak jest. Thewizzo, blucactus- impregnowaliście swoją?

Dzięki dziobeczek!

Z tego co czytałam thewizzo zamawiał impregnat u producenta. Cegłę i fugi trzeba zabezpieczyć impregnatem, co by wilgoci nie chłonęły i się nie sypały :)

ja mojej w mieszkaniu nie impregnowałam, minimalnie sie sypie (w sumie dzieciaki i pies wiecej piasku wnoszą niż mam z tej cegły ;) ) ale na szczęście nie brudzi bo ocieram sie o nią ubierając sie do wyjścia
Agula, bardzo ładna ta Twoja cegiełka, taka klimatyczna :)

a ja mam pytanie do - czy ja muszę tą moją cegłę impregnować i w sumie po co?? Imoregnat mam, ale boję się żeby mi nie zciemniało, bo podoba mi się tak jak jest. Thewizzo, blucactus- impregnowaliście swoją?

Miałam podobny dylemat, czy impregnować czy nie? Stanęło na NIE ponieważ widziałam zaimpregnowaną u znajomych i ...nie wyglądała tak jak chciałam - ale to raczej kwestia gustu. Od czasu do czasu ścianki "przelatuję" odkurzaczem i jest ok! Mam nawet kawałek muru tuż przy indukcji i kompletnie nic się nie dzieje, a gotuję często:)

Pozdrawiam

Jedna z moich ścianek:)

http://images50.fotosik.pl/971/e3c5104a61ed4ff2m.jpg

No i po krzyku - zaimpregnowałam :)

Mam ten sam impregnat co thewizzo do swoich starych skalnych. Zrobiłam wczoraj próbę i faktycznie, nie zmienia koloru, nie nabłyszcza. Dzwoniłam dziś do wykonawcy mojej ściany i doradził, żeby zaimpregnować- żeby nie chłonęa wilgoci. Bo jeśli np. się pobrudzi, to łatwiej się ją umyje jak będzie na niej wartswa imregnatu

Teraz muszę poczekać do jutra, aż wyschni e żeby zobaczyć efekt :)

Efekt jest ok, impregnat może tylko trochę wyciągnał kolor, ale podoa mi się :) Więc poelcam, ale oczywiście przy dobrze dobranym impregnacie :)

dziobeczek super wyszły Ci te ściany :yes: Fajna ta z narożną cegłą - wygląda jakby była z całych cegieł postawiona :)

Powiedz proszę jak Wam się wycinało w tych płytkach otwory na kontakty?

U mnie mąż właśnie układa ścianę w salonie z tych samych płytek, ale mamy ich też trochę położonych w kuchni i chciałam dać na ścianie drążek ale boimy się, że cegiełki popękają od wiercenia pod wkręty :o A w salonie musimy jeszcze powiesić uchwyt pod tv, więc też trzeba będzie wiercić.

Dziękuję po raz kolejny za miłe słowa :) Narożna cegła jest na obu ścianach tylko może jedna jest tak sfotografowana :)

Otwory wycinał wykonawca, ale pytałam go o jakość cegiel to mówił że ok, no i to zresztą widać - w cegle są wycięte równo kółka pod kontakty, a jakby była słaba to by pękła.

A nie macie zapasu cegieł, tak, żeby było w razie jak coś pęknie?

Trochę zapasu mamy oczywiście ale wiesz nie jest powiedziane, że i za kolejnym razem nie pęknie ;)

No nic mąż powiedział, że na wolniutkich obrotach wiertarki da radę - zobaczymy ;)

Dzięki :)

Mam wielką prośbę do dziobeczek1 i innych posiadaczy cegiełek z elkaminodom - mozecie napisać czy po zaimpregnowaniu te płytki ciemnieją jakoś? Dostałam właśnie próbki - cegielki sliczne jeśli chodzi o fakturę, ale wydają mi się jakby wyblakłe, zwłaszcza skalna - mam 3 szt. prawie białą, lekko czerwonawą i lekko bezową - czy tylko takie płytki tworzą całość? U Ciebie dziobeczek1 na fotkach dużo lepiej ściana wygląda, kolor jest bardziej nasycony, wydaje się, ze płytki są ciemniejsze - napiszesz jak uzyskac taki efekt?
dorben, zdjęcia robione były przed impregnacją. Po impregnacji mam wrażenie że kolory troszkę jeszcze się nasyciły. z próbek nigdy nie wysnioskujesz wyglądu, bo na ścianę skłądają się różne odcienie - takie pomarańczowo ceglane płytki też są. Jeśli zamówisz u nich skalną + impregnat mexx hd do kamienia to uzyskasz taki efekt na pewno :)

Witam.

Nasze 2 wnęki nabierają wyglądu.

Zdecydowaliśmy się na nelissen goya.

http://images40.fotosik.pl/959/a315ae9d2c24f266med.jpg

i jeszcze

http://images43.fotosik.pl/968/3a1ba6ae11047b11med.jpg

Mam pytanie moze ktos jest w stanie mi odpowiedziec.

Cegły mają na sobie troszkę piasku czy tak ma pozostac czy jest jakis sposob na usunięcie tego piasku.

Na razie uzyłem do oswietlenia zwykłego halogenu o mocy 20 wat i moim zdaniem snop swiatła jest zbyt rozproszony i zbyt mocny.

Czego używacie do zwęzenia snopu swiatła jakich żarówek lub ledów ????

Pozdrawiam radek

Edytowane przez f.5