Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

dziobeczek mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie-jak rozwiązałaś ten fragment, gdzie cegła (gdyby to była cegła) jest widoczna jakby z 3 stron? Chodzi mi np. o ten fragment nad drzwiami od strony niewidocznej na zdjęciu - czy tam jest płytka przyłożona do naroznika bez fugi (jak to wygląda?) czy po prostu tamtą stronę masz zatynkowaną? Pytam, bo mam u siebie do obłożenia ściankę grubości 10cm i zastanawiam się czy nie będzie to wyglądać idiotycznie na tych krótszych bokach..

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na żywo wygląda 10 razy lepiej, mówiąc nieskromnie. Genialny klimat.... w planach było również zrobienie belek stropowych (imitacji) czyli złożenia z desek takich ceowników. http://belkownia.republika.pl/galeria.html

Teraz trochę żałuje że się nie zdecydowałem na taką wisienkę na torcie.

Co do stolika "kawowego" ;P to po prostu krzesło, które zastaliśmy w mieszkaniu mocno zniszczone, które wycyklinowaliśmy, wyszlifowaliśmy, następnie pomalowane lakierobejcą a blat oklejony wydrukami starych gazet i zabezpieczony lakierem.

Edytowane przez ziet85

dziobeczek mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie-jak rozwiązałaś ten fragment, gdzie cegła (gdyby to była cegła) jest widoczna jakby z 3 stron? Chodzi mi np. o ten fragment nad drzwiami od strony niewidocznej na zdjęciu - czy tam jest płytka przyłożona do naroznika bez fugi (jak to wygląda?) czy po prostu tamtą stronę masz zatynkowaną? Pytam, bo mam u siebie do obłożenia ściankę grubości 10cm i zastanawiam się czy nie będzie to wyglądać idiotycznie na tych krótszych bokach..

nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale Tobie chodzi chyba o płytkę ceglana narożną, która wygląda jak pełna cegła.:yes:

kurcze, ciężko to wytłumaczyć - są u mnie miejsca, gdzie 'cegła' byłaby widoczna z 3 stron - tzn. ściana wolnostojąca (między salonem i kuchnią) z bloczków o szerokości 10cm i długości 120. Chciałabym ją obłożyć cegłą skalną - wiem ze są płytki narożne i taka płytka położona na rogu tej ściany dawałaby efekt pełnej cegły patrząc od przodu i zboku, ale juz z tyłu (czyli od kuchni) trzebaby do tego przyłozyc płaską płytkę - i teraz pytanie - czy ktoś z Was miał taką sytuację i czy to wygląda znośnie? Płytkę w tym miejscu kłaść z fugą czy starać się wpasować jak najbliżej narożnika? Patrząc na zdjęciau Ciebie dziobeczku wydaje mi się, ze taka sytuacja jest u Ciebie nad drzwiami od strony przeciwnej do pokazanej.. Z góry dzięki za próby zrozumenia mojego zagmatwanego opisu:)

atika- mąż pożyczył maszynę od sąsiada, który kiedyś prowadził kamieniarstwo i w ogrodzie ciął te cegły jedna po drugiej. Dużo pracy z tym było i strasznie głośno przez tydzień miałam :)

agula:-) pisałam do Ciebie na PW - możesz dokładnie opisać stronę techniczną cięcia ?? jaka grubość, czy łatwo się cegiełkę cięło czy raczej średnio, czy wykorzystywaliście całą czy tylko licową stronę cegły ?? Będę wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące właśnie uzyskania płytek z całej cegły.

Chętnie posłucham rad doświadczonych :D

Odkurzyć i zaimpregnować - my tak robiliśmy. Mieszkamy ponad rok cegła spisuje się fantastycznie.

Mogę prośić namiar na jakiś sprawdzony impregnat.

Nie wiem jak to uczynię ale tego piasku mam masę w dodatku nie bardzo schodzi z cegły.

Dzieki za radę pozdrawiam radek.

Mogę prośić namiar na jakiś sprawdzony impregnat.

Nie wiem jak to uczynię ale tego piasku mam masę w dodatku nie bardzo schodzi z cegły.

Mogę polecić impregnat Fasada Pro: http://www.unicell.pl/produkty/impregnaty/fasada-pro , do kupienia na przykład w Castoramie. Nic się nie sypie, impregnat nie śmierdzi, więc można mieszkać zaraz po zaimpregnowaniu.

Mogę polecić impregnat Fasada Pro: http://www.unicell.pl/produkty/impregnaty/fasada-pro , do kupienia na przykład w Castoramie. Nic się nie sypie, impregnat nie śmierdzi, więc można mieszkać zaraz po zaimpregnowaniu.

A czy po zaimpregnowaniu cegła nie będzie się błyszczała?? Bo gdzieś widziałem właśnie taki efekt i nie bardzo mi się podoba - jak lakier

Dosyć ciekawe połączenie muru z cegły ze szklanymi drzwiami przesuwnymi, na których pojawia się ten sam motyw. Chociaż uważam, że oświetlenie powinno być inne, no ale to już całkiem inny wątek.

<a href=http://img199.imageshack.us/img199/6503/cegaszko.th.jpg' alt='cegaszko.th.jpg'>

Dla mnie ta ściana z piaskowca po lewej to już lekka przesada...za dużo tego, albo cegła albo piaskowiec ale co kto lubi

Dla mnie ta ściana z piaskowca po lewej to już lekka przesada...za dużo tego, albo cegła albo piaskowiec ale co kto lubi

photos tu się z Tobą całkowicie zgodzę - jak dla mnie wystarczyłaby gładka ściana po bokach żeby wyeksponować część centralną. Natomiast myślę, że drzwi zostały zaprojektowane z pomysłowo.