Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

queene to ja czekam na zdjęcia skalnej.

A biała ścianka zapowiada sie ciekawie ;)

tej białej mam próbki w domu. Ale ona właśnie taka cieniowana szaro-biało-beżowa jest. A ja chciałam czystą biel. Więc chyba kupię jakąkolwiek cegłę rozbiórkowa i pomaluję na biało.

Ja mam lekko podniesione cegiełki, tak aby wszedł panel. Nie wyobrażam sobie listwy pod cegłą. W wiatrołapie mam gres i też cegła zaczyna się zaraz nad gresem.

ja sie zastanawiam czy wlasnie nie bedzie praktyczniejsze z listwą...przy sprzataniu :)

inspiracją dla mnie byla lazienka anety s - wyglada bardzo sympatycznie

(zarowno listwa w lazience jak i sama wlascicielka;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

potrzebuje rady:(

na zdjeciu ponizej widac wnękę z cegly, chodzi o ten pasek pod sufitem, zostawic czy zdemotnowac 3-4 rzedy i troche rozszerzyc fugi tak, by gorny rzad cegiel byl pelnej wysokosci cegly?

szczerze powiem, troche mnie ten paseczek drażni...:roll: tylko nie wiem, czy nie przesadzam, moze jak zafuguje to sie nie bedzie az tak bardzo rzucal w oczy?

pomożecie?:cry:

2.jpg

potrzebuje rady:(

na zdjeciu ponizej widac wnękę z cegly, chodzi o ten pasek pod sufitem, zostawic czy zdemotnowac 3-4 rzedy i troche rozszerzyc fugi tak, by gorny rzad cegiel byl pelnej wysokosci cegly?

szczerze powiem, troche mnie ten paseczek drażni...:roll: tylko nie wiem, czy nie przesadzam, moze jak zafuguje to sie nie bedzie az tak bardzo rzucal w oczy?

pomożecie?:cry:

[ATTACH=CONFIG]78551[/ATTACH]

Leaat a czy masz tą cegłę jeszcze gdzieś w łazience czy tylko nad wc? Bo jeśli tak to fajnie by było zgrać te dwie powierzchnie.A co to za płytka? Ta szara? U siebie w łazience też zaplanowałam skalną cegłę i teraz szukam pasującej do niej szarej płytki....

niee, jest tylko nad wc, ale nic to-kazalam zostawic, mysle, ze jak sie zafuguje to troche sie wytraci ten "dupersztyk" pod sufitem:)

na scianach i podlodze mam gres Nowa Gala orientale 12, generalnie polecam, choc ostatnio wpadla mi w oko seria "muscat"-to nowosc, przypuszczam, ze gdybym teraz miala wybierac, to chyba wlasnie "muscat", jest taki bardziej...kamienny:)

Nasza cegła była impregnowana preparatem "HG impregnat" :

http://sklep.matbud.pl/photo/product_big/a/f/5/1_af546f71f142.jpg

cegła nie zmieniła swego wyglądu nic a nic, nie nabrała połysku, nie zmieniła tonacji barwy, i nie pyli :) Niestety preparat tani nie jest - około 60 zł butelka, a cegła mocno ten preparat chłepcze :( Ale efekt jest, więc coś za coś...

Ja stosowałem u siebie i na zewnątrz i wewnątrz środek TYTAN do impregnacji cegieł (praktycznie jest do wszystkiego).

Koszt około 75 pln za 5 litrów,więc jest różnica a efekt ten sam.

w wekend czeka mnie fugowanie, wszyscy straszą, ze robota zmudna i precyzyjna...moze ktos sie podzieli doswiadczeniami? jak najlepiej fugowac? na pol sucho? w jakie sprzety sie zaopatrzyc?

Bardzo fajna cegiełka :)

Mąż u nas fugował jedną ścianę (ok.10mkw) właśnie w weekend - rozłożył to sobie na dwa dni ale w sumie da radę uwinąć się w jeden. Robota faktycznie żmudna i precyzyjna, ale efekt później wszystko wynagradza ;)

Jeśli chodzi sprzęty to mąż fugę pakował to takiego pistoletu do fugowania i tym wyciskał fugę pomiędzy cegiełki. Później rozcierał to palcem - koniecznie w rękawiczkach!

Jeśli chodzi o konsystencję to taka nie za sucha i nie za płynna ta fuga była :)