Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

na tym blogu dziewczyna robiła sobie baaardzo ładną bieloną ścianę tylko musisz znaleźć wpis, swoją drogą dużo innych inspiracji więc nie powinno być problemu z odszukaniem właściwego posta, tu macie ładne inspiracje bielonych ścian

http://wmaju2.blogspot.com/2011/07/inna-ceglana-sciana.html

edit:

znalazłam tu masz przepis jak je zrobić

http://wmaju2.blogspot.com/2011/08/jak.html

Edytowane przez variola

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na tym blogu dziewczyna robiła sobie baaardzo ładną bieloną ścianę tylko musisz znaleźć wpis, swoją drogą dużo innych inspiracji więc nie powinno być problemu z odszukaniem właściwego posta, tu macie ładne inspiracje bielonych ścian

http://wmaju2.blogspot.com/2011/07/inna-ceglana-sciana.html

edit:

znalazłam tu masz przepis jak je zrobić

http://wmaju2.blogspot.com/2011/08/jak.html

ja ze sposobu skorzystam na 100 proc. cegła wygląda super :-)

Kubelko marzy mi się cegła - Twoja ma idealny kolor i kształt. Możesz zdradzić producenta? :-)

Mój dom ma prawie sto lat tak więc muszę Cię zasmucić bo cegielnia gdzie była wypalana w Kadynach już dawno nie funkcjonuje ( wiem bo to moje tereny) . To cegła wypalana jeszcze za Niemca , stąd nazwa "Cadinen" .

• 3 weeks później...

Witam,

długo śledziłam ten temat, przyznam, że pomógł mi przekonać męża do zastosowania czerwonej cegiełki we wnętrzu.

Wybraliśmy starą cegłę skalną z Elkamino. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru. Jak myślicie czy pomalowanie kominka na dwa odcienie szarości będzie pasowało do tej cegiełki?

70.11.11.2011%252520%25252810%252529.jpg

Mieszkamy na Mazurach, więc moim skromnym zdaniem nie mogło zabraknąć tego elementu. Wykorzystaliśmy również czerwoną cegłę na kominy. Ten na zdjęciu jest kominem do kominka w salonie przedstawionego powyżej oraz do grila zewnętrznego.

68.23.10.2011%252520%2525281%252529.jpg

Edytowane przez nataliik

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
Gabi nie zauważyłam wcześniej odpowiedzi będę szukać, zależy mi na jasnych abo białych, mam próbki z elkamino tych białych płytek ale nie bardzo mi się podobają, mam też jasne z nelissena są bardzo fajne tylko ta cena za m2

Synthia - czy coś znalazłaś? ja dostałam próbki z Kraśnika - tylko takie srasznie czerwoniaste są. Zastanawiam się nawet czy nie pomalować ich impregnatem i białą farbą rozcieńczoną na biało, by lekko prześwitywało. znalazłam taką info, zobaczymy jak wyjdzie. zastanawiam się jednak czy nie ma gotowych cegieł mniej czerwonych. Nielsen jest super, ale faktcznie z ceną powariowali... :(((

Synthia - czy coś znalazłaś? ja dostałam próbki z Kraśnika - tylko takie srasznie czerwoniaste są. Zastanawiam się nawet czy nie pomalować ich impregnatem i białą farbą rozcieńczoną na biało, by lekko prześwitywało. znalazłam taką info, zobaczymy jak wyjdzie. zastanawiam się jednak czy nie ma gotowych cegieł mniej czerwonych. Nielsen jest super, ale faktcznie z ceną powariowali... :(((

Lilo82 na razie przestałam szukać (ale cegłe położe żeby nie wiem co:)))) ;), muszę nabrać dystansu do zwariuję przez fachowców. Ja szukam jasnej cegiełki, białej albo wpadające delikatnie w beż (może być nawet płytka byleby bardziej przpominała cegłe), biała z elkamino nie ma tego czegoś, zresztą jest to jakiś odlew (dlatego cena jest taka a nie inna).

Byłam w Lublinie w sklepie Inne Meble (ekipa w sklepie bardzo fajna, meble też:)) wybrałam sobie próbki, które mi się podobały. Oczywiście z tych które przywiozłam jest jedna która mi pasuje klolorystycznie.

U mnie mam do zrobienia jedną ścianę w salonie i kawałek w wiatrołapie.

Muszę jeszcze raz na spokojnie przeliczyć ile nas wyniesie nellisen, bo też się zastanawiam czy nie wziąść te z elkamino czerwone i nie machnąć je na biało. W sumie tutaj już dziewczyny malowały cegłę i wyszło całkiem fajnie.

Edytowane przez Synthia

taki sam efekt można uzyskać stosując zwykłą cegłę pełną. sam mam podobne wnętrze to znaczy ścianę z cegły tylko zamiast obrazu dla przełamania ciężkości biały ekran do projektora. w tym samym pokoju dziennym znajduje się kominek którego obudowa wykonana jest z cegły. nie trzeba kupować " zagranicznych preparatów do konserwacji '' (drogich), wystarczy zwykły pokost lniany który bardzo dobrze impregnuje cegłę i fugi. minus takiego rozwiązania to przestrzeń pokoju zmniejszy się o 12 cm szerokość cegły. efekt lepszy od cegły klinkierowej ręcznie formowanej (wygląda bardziej naturalnie) a koszt to 1/3 cegły klinkierowej. z czyszczeniem a nawet myciem nie ma problemu takiej powierzchni. to moje doświadczenia jak się nauczę wklejać zdjęcia to kilka zamieszczę.

My kupilismy plytki podobne do starej cegly i je pomalowalismy.

http://images37.fotosik.pl/1254/1e3a69d67e4eec21m.jpg

Po Pomalowaniu i przed

http://images37.fotosik.pl/1254/ce8f38f9587c215bm.jpg

FAjny pomysł. Jeśli chcemy cegłe pomalowac, to po co przepłacać. Płytki będą wyglądać równie dobrze. Podoba mi się :)