mularcz 10.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam, przymierzam się do zabudowania części korytarza (tak żeby powstała garderoba) i chcę to zrobić cegłą:http://kmk-klinkier.pl/oferta/68/p_381/dundrettczy ktoś ma doświadczenia co do jakość wyrobów tej firmy ?dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sta1719506565 01.02.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 WitamW moim mieszkaniu w kamienicy odkułem ścianę ze starego tynku, żeby odsłonić starą cegłe. Następnie przeleciałem wszystko ręcznie szczotką drucianą, żeby dokładnie oczyścić ze resztek zaprawy oraz wyrównać spoiny. Nie wydłubywałem spoin bo nie zależy mi na idealnym wyglądzie, a bardziej na surowym lecz klimatycznym. Ta sciana ma opowiadać historie kamienicy. Ale do rzeczyCegła mimo czyszczenia jest jakby wyprana z koloru, domyślam się ze to pozostałość po tynku, która wniknęła w strukture cegły. Czy jakieś mycie pomoże w tym przypadku? Całość będe natryskiwał unigruntem lub czyms podobnym, ale przedtem chciałbym wydobyc kolor. Mam tez na uwadze ze przy jakimkolwiek myciu na mokro niezagruntowana obecnie spoina bedzie sie mazac. Macie pomysł lub przerabialiście podobny temat?A przy okazji zapytam czym uzupełniać spoiny, żeby wyglądało podobnie do zaprawy wapiennej? Staś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon60 07.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam Przymierzam się do kupna białej starej cegły z Elkamino tylko mam troszkę dylemat... Producent zapewnia, że jest biała a w rzeczywistości ponoć wpada w odcienie beżu i szarości. Proszę osoby które ją mają o opinię czy faktycznie tak jest i w jak dużym stopniu. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 07.02.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Swego czasu dostałam próbki białej cegły i starej skalnej. Wygląda jak gipsowy odlew, kolor też ma raczej szarawy niż biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon60 07.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Swego czasu dostałam próbki białej cegły i starej skalnej. Wygląda jak gipsowy odlew, kolor też ma raczej szarawy niż biały. Ojej to mnie załamałaś ... faktycznie wygląda jak odlew? myślałam, ze dobrze imituje naturalną cegłę... Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników. Nie zależy mi na idealnej bieli ale żeby nie wpadała w szarość bo chcę dać ją w przedpokoju na jedną ścianę w połączeniu z białymi drzwiami i resztą ścian pomalowanych na jasny beż duluxa. Będzie to dobrze wyglądało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viga 08.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Obiecałam kiedyś pokazać moją Hoffmanowską z Kraśnika. Oto ona W pochmurny Sylwestrowy poranek wygląda dosyć pomarańczowo na zdjęciach ale w rzeczywistości jest bardziej piaskowa. O czymś takim myślę. A możesz mi powiedzieć, co masz wokół kominka? Zastanawiam się, czy nie dać jeszcze obramowania z cegły dookoła wkładu, ale nie jestem pewna, jak to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon60 08.02.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Moja miłość - biała cegła ku inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronne 09.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ojej to mnie załamałaś ... faktycznie wygląda jak odlew? myślałam, ze dobrze imituje naturalną cegłę... Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników. Nie zależy mi na idealnej bieli ale żeby nie wpadała w szarość bo chcę dać ją w przedpokoju na jedną ścianę w połączeniu z białymi drzwiami i resztą ścian pomalowanych na jasny beż duluxa. Będzie to dobrze wyglądało ? Ja mam elkamino mix naturalna + skalna w proporcji 3:2. Jeszcze niezafugowana, zdjęcia można zobaczyć tutaj: http://biedronne.blogspot.com/2012/02/od-zera-do-podog-i-scian.html To prawda - nie są to cegły tylko odlew (szczególnie od spodniej strony to widać), natomiast nam się podoba i imho wygląda jak ręcznie formowana cegła. Jak zafugujemy to jeszcze wrzucę zdjęcia do porównania. No i cenowo wychodzą chyba najtaniej. Najlepiej poprosić producenta o przesłanie próbek - zobaczysz na żywo. Wysyłają kurierem już następnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon60 09.02.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Ja mam elkamino mix naturalna + skalna w proporcji 3:2. Jeszcze niezafugowana, zdjęcia można zobaczyć tutaj: http://biedronne.blogspot.com/2012/02/od-zera-do-podog-i-scian.html Pięknie ! cegła i te betonowe płyty super się prezentują Najlepiej poprosić producenta o przesłanie próbek - zobaczysz na żywo. Wysyłają kurierem już następnego dnia. Tak też zrobiłam, czekam właśnie na przesyłkę. Na szczęście nie ogląda jej się od spodniej strony... ważne żeby na ścianie dobrze się prezentowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 10.02.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Ojej to mnie załamałaś ... faktycznie wygląda jak odlew? myślałam, ze dobrze imituje naturalną cegłę... Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników. Nie zależy mi na idealnej bieli ale żeby nie wpadała w szarość bo chcę dać ją w przedpokoju na jedną ścianę w połączeniu z białymi drzwiami i resztą ścian pomalowanych na jasny beż duluxa. Będzie to dobrze wyglądało ? Leon dla mnie wyglądały te cegły , można powiedzieć licówki koszmarnie, przed ułożeniem oczywiście, bo ostatecznie zrezygnowaliśmy z nich. Ale możesz napisać do producenta o próbki, przysyłają je za darmo. Ja wczoraj je wywaliłam właśnie , bo miejski sprzątał garaż, bo mogłabym je obfocic i wstawić ci fotki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon60 10.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 żona m licówki dotarły 6 sztuk i powiem szczerze, że spodziewałam się czegoś gorszego. W rzeczywistości fajnie się prezentują. Wyglądają podobnie do prawdziwej czerwonej starej cegły, którą posiadam w małej ilości. Chyba się na nie zdecydujemy bo nic lepszego do tej pory nie znalazłam w przystępnej cenie. Szkoda, że nie są czysto białe ale może z białą fugą będą dobrze się prezentowały jak nie to się białą farbą maźnie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 11.02.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Dobrze, ze ci się podobają, ja byłam nimi rozczarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 11.02.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 ze strony producenta : "Produkujemy kamień elewacyjny w dwóch typach: gipsowy - przeznaczony do wnętrz i cementowy - przeznaczony do elewacji zewnętrznych i wewnętrznych, jest to kamień, który nada twojemu domowi, mieszkaniu unikalny urok i ciepło". Sorry, ale gipsowy "kamień" czy gipsowa "cegła" zawsze będzie tylko imitacją. Jeśli cegła, to tylko naturalna wypalana, cała lub pocięta na płytki, by było taniej, ale jednak oryginalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon60 11.02.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Sorry, ale gipsowy "kamień" czy gipsowa "cegła" zawsze będzie tylko imitacją. Jeśli cegła, to tylko naturalna wypalana, cała lub pocięta na płytki, by było taniej, ale jednak oryginalna. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Gdybym miała kłaść czerwoną nigdy nie szukałabym imitacji bo nawet najlepsza nie jest w stanie jej zastąpić. Natomiast biała naturalna przynajmniej taka jaką miałam okazje widzieć wyglądała beznadziejnie... dlatego też ta od Elkamino spełnia moje oczekiwania przynajmniej w 90% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 11.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) Cegły totalnie białej nie ma , nie ma .Zawsze wpada w szarości lub kremy . Natura http://www.nelissen-polska.pl/data/ceaf8be0.jpg ale polecam kupić przecenione płytki cięte z cegły i pomalowanie na biało http://www.innemeble.pl/data/16a4893b.jpg_klamst.jpg http://www.handform.eu/data/cf57c015.jpg http://www.handform.eu/data/6b1f7b2a.jpg Edytowane 11 Lutego 2012 przez InneMeble.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 11.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 co do inspiracji to zapraszam. Zmiksowane końcówki kolorów pomalowane http://www.nelissen-polska.pl/data/t438ad64b.JPG proste kominki ( mój http://www.nelissen-polska.pl/data/d3f78a8e.jpg albo nowocześniej http://www.nelissen-polska.pl/data/839513f0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 13.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam, ja troszkę z innej beczki ale tez w temacie (a przynajmniej bardzo blisko) Mamy zrobioną elewację z klinkieru (nelissena) i zostały nam 2 palety fugi- jasno szarej Alpola wlasnie do cegieł ręcznie formowanych- sprzedam w dobrej cenie PS nawet bardzo dobrej zainteresowanych zapraszam na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 14.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 a może przyda się do środka ? I czekamy na fotki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 14.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) są wyprzedaże końcówek płytek . To wiem na pewno. od 1,94 brutto za czerwone płytki itd..... kilka kolorów jest na pewno. Ale tak jak pisałam jeśli ktoś chce malować cegły to pod farbę można kupić różne końcówki kolorów ,bo i tak farba wszystko przykryje prócz faktury w Lublinie dwa dni temu malowaliśmy ceglaną ścianie na biało i zaryzykowaliśmy zwykłą farbą -wyszło , bez przebić itd Edytowane 14 Lutego 2012 przez InneMeble.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 14.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witam W moim mieszkaniu w kamienicy odkułem ścianę ze starego tynku, żeby odsłonić starą cegłe. Następnie przeleciałem wszystko ręcznie szczotką drucianą, żeby dokładnie oczyścić ze resztek zaprawy oraz wyrównać spoiny. Nie wydłubywałem spoin bo nie zależy mi na idealnym wyglądzie, a bardziej na surowym lecz klimatycznym. Ta sciana ma opowiadać historie kamienicy. Ale do rzeczy Cegła mimo czyszczenia jest jakby wyprana z koloru, domyślam się ze to pozostałość po tynku, która wniknęła w strukture cegły. Czy jakieś mycie pomoże w tym przypadku? Całość będe natryskiwał unigruntem lub czyms podobnym, ale przedtem chciałbym wydobyc kolor. Mam tez na uwadze ze przy jakimkolwiek myciu na mokro niezagruntowana obecnie spoina bedzie sie mazac. Macie pomysł lub przerabialiście podobny temat? A przy okazji zapytam czym uzupełniać spoiny, żeby wyglądało podobnie do zaprawy wapiennej? Staś drogie impregnaty wydobywające kolor PCI - BASFA - sprawdziłam ok , tylko drogie niestety . a ja bym pobawiła się zwykłym impregnatem do piaskowców -ale matowym - polecam jednak wcześniej zrobić próbkę .Czasami matowy impregnat w dziwny sposób bardzo się błyszczy ! więc UWAGA Fugi najlepiej uzupełniać fugą półsuchą - łatwo ją szczotkować , ma dużo w sobie piasku i w ten sposób zaciera się łatwiej granice pomiędzy starą a nową fugą ,ale może nie warto - klimat to klimat ? a po mocnej renowacji okaże się ,ze charakter i klimat już nie taki..... ? może nie i warto poprawiać ,bo ściana straci urok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts