Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wow, ale piekny intensywny kolor. Gdzie taka mozna dorwac? A zdradzisz jeszcze za ile? Fuga szara tez piekna. Ale chyba jeszcze nie wyschla, wiec bedzie jasniejsza, prawda?

dzięki :-) długo szukałam... a cegła to cegła hoffmanowska z kraśnika - tradycyjna postarzała. cena 127 zł/m2. zamówiałam za dużo - jeśli jesteś z warszawy chętnie odstąpię po cenie trochę niższej. fuga tradycyjna (nie wyschła to prawda :-) szara. pan z cegielni dobierał, zeby wyszło jak najbardziej naturalnie. i muszę przyznać wyszło supppeerr

Witajcie,

Czy taką płytkę ceglaną np z cegielni hoffmanowska (grubość ok 2,5 cm) można przykleić do karton gipsu? W salonie oprócz zwykłej murowanej ściany ok 10m2, którą zamierzam obkleić płytkami mam 2 miejsca gdzie ścianka jest zrobiona z płyty karton-gips. Są to kawałki szerokości 38cm i na wysokość całego pomieszczenia czyli 256cm. Pytanie czy taka ścianka wytrzyma pod obciążeniem tych płytek? Stelaż z tego co pamiętam jest dosyć mocny. No i czym kleić? Tym samym co na ścianę?

Witajcie,

Czy taką płytkę ceglaną np z cegielni hoffmanowska (grubość ok 2,5 cm) można przykleić do karton gipsu? W salonie oprócz zwykłej murowanej ściany ok 10m2, którą zamierzam obkleić płytkami mam 2 miejsca gdzie ścianka jest zrobiona z płyty karton-gips. Są to kawałki szerokości 38cm i na wysokość całego pomieszczenia czyli 256cm. Pytanie czy taka ścianka wytrzyma pod obciążeniem tych płytek? Stelaż z tego co pamiętam jest dosyć mocny. No i czym kleić? Tym samym co na ścianę?

Jeżeli masz porządnie wykonany stelaż pod płytami gk,to nie powinno być problemu.U siebie mam przyklejone płytki z elkamino na całej scianie wykonanej w systemie suchej zabudowy i nic sie nie dzieje.płyty gk trzeba tylko porządnie zagruntować.

• 2 weeks później...
Zdecyduje się raczej na białą cegłę z elkamino. Poradzcie proszę na jaki klej to kleić. No i mam jeszcze jeden dylemat jedna ze ścian jest pomalowana farbą lateksową (tikkurila), można na taką farbę kleić bezpośrednio te cegiełki? Dodam że farba trzyma bardzo dobrze i wcale nie jest ochocza z tej ściany zejść nawet za pomocą skrobaka.

UWAGA!!!! chciałam wszystkich ostrzec przed firmą

http://www.plytkizcegly.pl/

25.06 kupiliśmy u nich 70m2 płytek z lica, zaplaciłam przelewem, otrzymałam skan faktury emailem i zapadła cisza, dzwoniłam kilka razy właczała się skrzynka, pisałam @ bez odpowiedzi, wkońcu zadzwonił M ze swojego telefonu odebrał facet mętnie się tłumaczył, obiecał wysłać. Po rozmowie cegła miała przyjść 13.07, nie przyszła, koleś nie odbierał znowu naszych telefonów, ale kolejny nieznajomy i owszem... tłumaczył się że niby wysłał 13, podał nr listu z ktorego wynikało że przesyłka wyszła 16.07. W biurze (bo tam mają być cegły użyte) cały czas czeka ekipa wykonczeniowa, kręcą się z kąta w kąt bo cegła ich blokuje, a my płacimy za każdy dzien przestoju. Wczoraj kontaktowaliśmy się z kurierem potwierdzil dostawę na dzisiaj. Odetchneliśmy z ulgą. Rano przyszła dostawa, niestety jedna paleta a na niej 24m2 !. Oczywiście facet znowu nie odbiera telefonów... Obiecałam mu właśnie w @ że zrobię mu 'reklamę' na forach budowlanych, na policji i US. Zatem jeśli ktoś z Was ma ochotę ciągać się z w/w to adres znacie!

Taka anegdotka prosto z naszej budowy a propo cegły

Teściowa zawitała w sobotę, popatrzyła na naszą "brzydką" cegłę i po jakimś czasie stwierdziła... " ale wy ten murek to jeszcze otynkujecie, prawda?..." :bash:

Jak widać nie wszystkim się podoba ...

Koleżance też musiałam tłumaczyć, że cegła jest nierówna, bo taka ma być ;) Że to nie jest zwykła czerwona cegła tylko szamotówka specjalnie postarzana... i dlatego wygląda jak wygląda... :confused: