Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CEGŁA we wnętrzach - inspiracje, realizacje, problemy, opinie, impregnacja, rodzaje

truskaweczka

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jeszcze raz ja:)

Zadałam już w sumie pytanie rafałowi.frankowi, ale może tu ktoś odpisze szybciej..

Jeśli ktoś z Was kładł listwy przypodłogowe przy cegiełce.. jak to zrobić, żeby nie było szpar? Chcę białe listwy u siebie.. no i nie bardzo wiem, jak sie za to zabrać.

Temat dość pilny,,, bo mężowi zostały docinki płytek na podłodze przy cegiełce. Jeśli będzie listwa, to przykryje ewentualne nierówności.. jeśli nie.. docinki zajmą mu kilka dni.. CHCĘ LISTWY:D:D!!!

• 2 weeks później...

Witam.

Ja wam radzę po miesięcznych przepychankach z oszustem prowadzącym tę firmę żebyście omijali ją jak tylko się da!!!

Oszust jakich mało!!!

Miesiąc temu za jego namową zapłaciłem dużo pieniędzy za przesyłkę, którą miałem otrzymać do tygodnia minął miesiąc i nic żadnych cegieł!!!

To oszust, nie kupujcie tam. Jak ktoś chce to opiszę moją przygodę z nim.

Nie polecam!!!

Temat zamierzchły ale postanawiam nie zakładać nowego tematu tylko ten trochę podążyć. Ja chcę zrobić ściankę o wymiarach 1 m x 1 m. Ścianka ta będzie zabudowywała przestrzeń nad schodami zamiast balustrady (dlatego, że na niej będzie zawieszony kaloryfer). Mam cegły klinkierowe (połówki, dziurawki) i zamierzam z tego właśnie taka ściankę sam wymurować. chętnie wysłucham praktyków, którzy mogą mi pomóc w przygotowaniu się do takiego zadania. Będę wdzięczny za pomoc.

anagat położyłaś już te listwy?? A gdyby tak po prostu położyć listwę jak zwykle, a później pociągnąć to na krawędzi równym paskiem np. akrylu? Taką ciągłą linie zrobić pomiędzy listwą a cegłą? My tak robiliśmy ale z innego powodu -u nas "FFachowiec" zrobił fale dunaju na ścianie i przy białej szerokiej listwie było widać jak bardzo ściana jest nierówna bo listwa nie przylegała jednostajnie. Nie wiem czy to się nada przy ceglanej ścianie :-/

a i tu na na blogu w sieci drobna instrukcja: http://naszmieszkanie.blogspot.com/2010/01/stojak-reaktywacja-i-listwy.html

Witam,

w salonie mam ścianke z cegiel ( scianka z TV ), boki kominka z tej samej cegly i scianke miedzy salonem a kuchnia tez z cegły, pelnej. Wybralismy taka ceglę i płytkę: płytka z cegły tradycyjnej postarzanej oraz pelna cegła postarzana z cegielni Hoffmanowski.

http://hoffmanowska.pl/index.php?id=6

Panowie polozyli juz scianke pod TV, oblozyli kominek i zaczeli stawiac ściankę. Zaprawa, która zarazem jest fuga to ma byc takie cos: zaprawa VK+T Quick-Mix 25kg kolor stalowo-szary . No i teraz jak postawili kawałek ścianki to mi jest za szaro!! Jak elewacja to wyglada....:-(

Jak myslicie można tu dac inny kolor fugi? Czy cały urok w tyej szarej, bo ja juz głupia jestem.... Inne kolory to np takie:

http://www.askot.krakow.pl/public/assets/images/paleta_kolorow.jpg

Będę wdzięczna za każdą opinie.

Pozdrawiam

Beata

no i po poszukiwaniach moja cegła :-) jedno zdjęcie z panem, drugie bez :-)[ATTACH=CONFIG]121699[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]121700[/ATTACH]

Własnie u nas kładziemy dokładnie taka sama cegłe, tez z hofanowskiej cegielni. Fuge dobrał nam Pan stalowo-szara ale teraz widzę, że jej kolor jest inny - ciemniejszy - niz ten z wzornika. U nas ta fufa wyszla jak cement, a miala byc ciut jaśniejsza.

Ty tu tez masz te stalowo-szarą?

fajne fajne to mieszkanko Kasi Wilk :)

A ja mam pytanko do osób, które mają elkamino - czy przed fugowaniem impregnowaliście płytki żeby nie nasiąknęły wilgocią z fugi? Mój majster wymyślił ten impregnat, ale z tego co na szybko przeczytałam gdzieś na forum wystarczyłoby zrobić fugę bardzo gęstą.

fajne fajne to mieszkanko Kasi Wilk :)

A ja mam pytanko do osób, które mają elkamino - czy przed fugowaniem impregnowaliście płytki żeby nie nasiąknęły wilgocią z fugi? Mój majster wymyślił ten impregnat, ale z tego co na szybko przeczytałam gdzieś na forum wystarczyłoby zrobić fugę bardzo gęstą.

impregnowaliśmy - tak majster radził i tak zrobił ;) wbrew zasłyszanym opiniom jakoby płytki ciemniały pod wpływem impregnatu nie zaobserwowaliśmy takiego zjawiska :)

Dropko wiem, wiem :)

impregnowaliśmy - tak majster radził i tak zrobił ;) wbrew zasłyszanym opiniom jakoby płytki ciemniały pod wpływem impregnatu nie zaobserwowaliśmy takiego zjawiska :)

Dropko wiem, wiem :)

Kamilicia a pamiętasz czym impregnowaliście? Bo mój "mistrz płytkowy" upiera się żeby impregnować. Ale sam nie iwe czym bo nie kładł jeszcze nigdy tych płytek.