1976pinacolada 15.01.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 f.5 u Ciebie rzeczywiście niezafugowane wyglądało dziwnie. mam wrażenie że inaczej niz u mnie. U mnie między cegłami jest sporo szarego kleju, który miejscami "wylewa" się w menisk wypukły (mam nadzieję, że wiesz co mam na mysli) I na zywo wcale nie wygląda na niezafugowane Jeszcze nikt z gości (a przewinęło sie ich od lipca trochę) nie zapytał, kiedy bedziemy fugować W przeciwieństwie do betonowej ściany w łazience córek wiecznie ktoś pyta co tam planuję A ja własnymi rencami nakładałam ten beton i marzyłam o jak najmniej równomiernym efekcie . I chyba sie udało skoro tyle pytan pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 15.01.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 A ja własnymi rencami nakładałam ten beton i marzyłam o jak najmniej równomiernym efekcie . I chyba sie udało skoro tyle pytan pada Muszę zaglądnąc do Twojego dziennika zatem. Widzę też dywanowe schody ktore chadzą mi po głowie ok papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 15.01.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 A mnie póki co musi wystarczyć..... dom z cegły..... z 1907 roku, pamiętający czasy wojen.... Ciekawią mnie w nim fugi, są takie wypukłe..Dach i okna wymienione- nie przez nas, ale poprzednich właścicieli. Cegła na pewno w naszym nowym domu będzie. Ona po prostu uspokaja, daje ciepło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 15.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Pokaż koniecznie, bo teoretycznie mamy te same oczekiwania Myśmy wczoraj zafugowali wszystko- kolo 11 m2.. myślałam, ze wykorkuje, ale wyszło bosko.. dziś impregnat i gotowe! uaktualnienie: gotowe- plan na ten rok wykonany kota z nowego wystroju jej jadalni zadowolona Silan przepięknie!!!!!! Taką ścianę chcę w salonie koło kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 17.01.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 mam pytanie do znawców tematu interesuje mnie wyłożenie ściany białą cegłą z białymi fugami. efekt finalny miałby być zblizony do tego: co radzicie? czy w ogóle można kupić pocięta białą cegłę, czy raczej użyć jakiejś jasnej i pomalować na biel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew78 20.01.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Mam prośbę do znawcow tematu. Remontuje stary dom poniemiecki i odkrywam czerwoną cegłę, ale mam problem z zaprawą wapienną z nie których cegieł. Kruche cegły poddają się, gdy je zeszlifuje papierem ściernym, natomiast mocniejsze bardziej szkliwione nie pozwalają za bardzo zetrzeć starej zaprawy wapiennej. Może ktoś z forumowiczów "walczył" z taką sprawą i ma sposób na starą zaprawę wapienną, jak ją usunąć, bez szkody dla cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 20.01.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 może piaskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew78 20.01.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 piaskowanie odpada, tych cegieł jest około 10-15 procent, myślałem coś o occie z wodą lub podobne sposoby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 20.01.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) ja osobiście wyczyściłam 600 sztuk cegieł rozbirókowych w całości i ze 300 płytek ciętych ze starych cegieł z moich patentów: najlepsza metoda usuwania starej zaprawy to metoda mechaniczna: grube gluty opukiwać mlotkeim, ścierać szczotką z drutu stalowego (może brudzić na czarno ale spoko czystą wodą przetarte schodzi) , miedziany drut bardziej brudzi i gorzej schodzi nie polecam, małe grudki można skrobać szpachelką, resztę , taki biały nalot można o dziwo "spolerować" zwykłą szczotką do rąk typu 'żelazko"! spróbuj! i to była nalepsza metoda - szczota druciana, ewentulanie szpachelka, na koniec polerka "żelazkiem". miałam kilka przypadków że odwoływałam sie do chemii, to te cięższe przypadki kiedy biała zaprawa była mocno wtarta w cegłe - używałam czyścika o takiego jak na zdjęciach, w stanie stężonym, rękawice i wietrzenie wiadomo, ale usuwało nawet mocno białe naloty. Glony też. W chemii kosztowało ok 19 zł, albo 16, coś koło tego. A z niektórymi plamami nie walczyłam , dodaja kolorytu i postarzają nasza ścianę kuchenną, jak jestes andrew bardzi ciekaw efektu to moge zarzucić fotkę http://unicell.pl/site/wp-content/gallery/produkty/fasadaczyscik1_o.jpg Edytowane 20 Stycznia 2013 przez emi601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MissOlii 20.01.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 kilkanaście stron wstecz dużo osób zamieszczało zdjęcia ścian obłożonych cegłą-klinkierem. Jestem ciekawa czy te osoby któe położyły taką cegłę w kuchni mają doświadczenie jak ona sprawdza się na ścianie gdzie jest kuchenka i klinkier jest wystawiony na działanie pary i tłuszczu.. Czy zostają na niej ślady? I jak ma się sprawa kurzu? Bardzo osiada?Można to jakoś czyścić? Mocno cegła zmienia kolor wraz z upływem lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siner 20.01.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 andrew, zgłoś się do forumowej koleżanki kubel. Ma wątek pod nazwą Stulatek kubelków.Remontowała stary dom i pazurami zrywała tynki. Wiem też, że uzupełniała zaprawę wapienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew78 21.01.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Emi dziekuję za rady na pewno skorzystam, szczotka typu żelazko już przygotowana. Bardzo bym prosił o zdjęcie(a), też nie zależy mi żeby je wszystkie doczyścić do ideału. Kontrast nie których cegieł nie doczyszczonych jest fajnym efektem. Fajnie wyglądają na całości i nie ma wrażenia monotonni. Zauważyli to też producenci płytek imitujących cegłę. Gdzie specjalnie część płytki jest biała lub czarna. Siner dzieki, gdzieś już słyszałem o tym domku lub nawet widziałem na zdjęciach, chętnie zapytam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 21.01.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 ściana ze 100 letniej cegły rozbiórkowej , oddzielająca kuchnię od spiżarni. murowana na "nanozaprawę do klinkieru" firmy Alpol, kolor szary nr 121. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew78 22.01.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Fajna cegła, mojej trochę brakuje do stu lat, ale niewiele. Jak się uporam z moją to chętnie pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 22.01.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 My się przymierzamy do starej cegły - mamy też porozbiórkową. Mam pytanie czy te ścianki to wzonoszone były na wylewkach. My się zastanawiamy czy tak ściana nie będzie za ciężka. Musimy się wybrać do kier.buda ale może wy już macie doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 22.01.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 słusznie JustynoP, kier bud prawdę Ci powie natomiast mogę Ci powiedzieć jak to u nas zostało zrobione. otóż ścianki nie stoją na wylewkach "sensu stricte". stoją na takim ala-fundamenciku, w sensie że pod nimi nie ma styropianu tylko beton, który był wylewany na warstwę ocieplenia i który sięga aż do samego dołu, aż do chudziaka. Jak przygotowywaliśmy podłoże pod wylewki to w miejscach gdzie miały być owe ceglane ściany nie kłądliśmy styropianu żeby do samego chudziaka był beton, żeby ceglane ściany nie stały na cienkim w sumie betonie i styropianie, tylko na grubym betonie. Taki pomysł był wynikiem trójstronnej burzy mózgów : kier bud , murarz i my i chyba się sprawdził bo ścianka stoi i nic dookoła niej nie popękało ani nie osiadło. Aha i kotwiliśmy ją do ścian prostopadłych. mam nadzieję, że się jasno wysłowiłam i wiadomo o co chodzi. dla zobrazowania sytuacji dorzucam fotkę, w te puste miejsca wszedł beton i na nich stoją ścianki spiżarni," i na cegły andrew też czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 22.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 (edytowane) Juz rok temu zaczalem sobie planowac wykorzystanie starej cegly badz plytki udajacej stara cegle w dekoracji swojego domu, ale dopiero teraz trafilem na ten watek. Opisze swoje plany, moze ktos bedzie mial jakies ciekawe sugestie. Mam w domu trzy kominy i tak sobie umyslilem, ze jak pieniazkow stanie, to oblepie je prawdopodobnie plytka imitujaca stara cegle (nie wiem, czy bedzie mnie stac na stara cegle cieta). Wstepnie umyslilem sobie ciemny kolor cegly z ciemnoszara fuga, cos jak w poscie emi601 powyzej. Wydaje mi sie, ze ladnie by sie to komponowalo z bialymi scianami, debem olejowanym na podlodze i ciemnym orzechowym kolorem drewnianych okien, listew przypodlogowych i drewnianych drzwi. Jeszcze sie troche waham nad biala cegla i biala fuga, ale moze to byc klopotliwe ze wzgledu na latwe brudzenie sie takiej sciany oraz fakt, ze przy jednym z kominow bedzie stal kominek takze oblepiony takimi plytkami (prosta obudowa bez skosow od podlogi do sufitu). Do tego komina bedzie tez przylegal murek barku zwienczony debowym olejowanym blatem. Inne kominy, to - wystajacy (na pol metra) duzy metrowy fragment komina ze sciany w jadalni, ten sam duzy komin "wolnostojacy" w sypialni, dwa podobne kominy na poddaszu oraz mniejsze fragmenty wystajacych kominow w pokojach dzieci (ale to moze pozniej, a moze wcale).Cos w tym guscie:http://foto0.m.onet.pl/_m/45dc80cd70734b3ffd1e36e4582920a8,10,19,0.jpgale cegla raczej taka (Milano Stone Master):http://www.stonemaster.com.pl/sm_pl/oferta/milano/kol_04.jpgDrugie miejsce wystepowania cegly, to kuchnia. Kuchnia jest prostokatna, jakies 12,3m2 - na zachodniej i poludniowej scianie maja byc szafki, a w rogu polnocnej i wschodniej stol. Jeszcze nie wiem, czy pociagne ceglami sciane wschodnia (polnocna raczej nie), ale na pewno bedzie biala cegla z biala fuga i wszystko impregnowane w pasie pomiedzy blatem, a szafkami wiszacymi. Tak mi sie wydaje, ze fajnie bedzie sie to komponowac z bialymi scianami (itd. jak wyzej), bialymi szafkami oraz debem olejowanym na podlodze... i blacie szafek. Cos w tym guscie, ale z ceglami:http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/db/ri/3rjz/7118spKpbcmXib2LrX.jpgtez Milano Stone Master:http://www.stonemaster.com.pl/sm_pl/oferta/milano/kol_03.jpg Nie robilem jeszcze zadnej wizualizacji, wiec moge tylko opisowo. Co o tym myslicie? Edytowane 22 Stycznia 2013 przez Olleo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 23.01.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Dzięki emi. To co piszesz ma sens. Ale jednocześnie mnie zmartwiło. Gdyż u nas niestaty tam gdzie planujemy ściankę jest warstwa izolacji. Nie wpadliśmy na to wcześniej żeby zrobić np. taki sposób jak wy. Cały czas mówiłam, że chcę w tym miejscu starą cegłę a mąż chyba nie zajarzył i wogóle nie pomyślał jak obejść ten temat. Co prawda tę ścianę planujemy w sypianlni gdzie praktycznie nie ma ściany kolankowej. Na stropie od razu jest wieniec i dach zaczyna się tak jakby od podłogi. W tym miejscu chcieliśmy postawić właśnie taką ściankę czyli miałaby ona wysokość ok 1m. Ale to i tak może być za ciężkie jak na wylewkę. Ale zapytamy kierownika budowy. A czy macie doświadczenie z robieniem z takiej starej cegły licówki. Czyli przecięciem tego w taki sposób żeby wykorzystać starą cegłę jako licówkę. Nie wiem czy gra jest warta świeczki i czy to nie będzie drożej wychodziło niż zakup licówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronosik 24.01.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 To i ja się pochwale mimo że jeszcze nie skończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew78 24.01.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) moja ściana która wygląda tak po potraktowaniu ją szlifierką oscylacyjną z papierem nr 40, myślę że tych białych pozostałości po zaprawie wapiennej z niektórych cegieł nie będę usuwał, gdyż ta cegła nie jest za jasna i może przyciemnić pomieszczenie, a może dodatkowo nie będzie takiej monotonii. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez andrew78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts